buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. szeptember 30, szerda
Jeromos napja

Évfordulók:
1452: Megjelent az első nyomtatott könyv: Johann Gutenberg Bibliája
1859: Benedek Elek születése (Kisbacon)
1928: Elie Wiesel születése (Máramarossziget)
1990: Patrick Victor Martindale White halála
2005: A Népmese Napja
2006: Sütő András halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Műhelybeszélgetés Beuysszal


2001.09.20

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A Balkon új számában Várnagy Tibor „Beuys magyarul – végre” címmel (s a cím végén két felkiáltójellel) megünnepelte, íme, a 20. század második felének egyik legeredetibb, legsokoldalúbb tehetségét, azaz a nem lényegtelen tényt, hogy Joseph Beuys hozzánk is elérkezett. E késedelemről, vagyis hogy csak most, Várnagy kemény szavakat szól, ezt most hagyjuk, bár a kérdés „úgysincs eléggé elintézve”. De most a kötetről.

Volker Harlan, aki a művésszel (történetesen egy) beszélgetést folytatott (Beuys életművének jelentős részét képezik a beszélgetései), bochumi lelkész. Beuys maga 15 éve halott. Elérkezett hozzánk? Beuys műveihez „el lehetett menni”, Münchentől Krefeldig stb. minden nagyobb múzeumban láthatók alkotásai, jelentős képzőművészeti magazinokban tömérdek reprója, és olvashatók voltak gondolatai csakígy. A Magyar Beuys, főként mert még csak a Kezdet, jelentős kezdemény mégis. A világért sem viccesen mondjuk.

Vagyis hát nagyon remélem, nem lesz szektaindító ez a kötet-tény, az efféléken túlvagyunk. A kötet gondozói között, (korántsem túl a fordító Király Editen), olyan neveket találunk, mint... de nem is sorolom, senkit meg ne sértsek. Mégis inkább arról kell itt beszélnünk, hogy bár végre akkor hát hozzánk is eljutott (sokakkal ellentétben, akik így még nem), ki volt Joseph Beuys.

Anyagművész (zsír és filc), akcionista, filozófus, művésztanár, a háború idején német harci repülő. Kalapban járt többnyire, extra-gyönyörű kalapokban, de nagyon vagányul. Engem megríkatott egy művével: a verebeim miatt. „Hogyan magyarázzunk el verseket egy halott nyúlnak?” Beuys is nevelt fel egyébként verebeket.

Mondható-e, hogy a szellemi baloldalhoz tartozott? Akár ez is, persze, nagy joggal. Mondható. Egyik emblémája valóban a 20. század művészetének. Bár névsorolvasást én magam úgy, ahogy Beuys ürügyén ez most történik, nem tartanék. (Kandinszkij, Malevics, Mondrian Klee... Beuys. Hol marad Ad Reinhardt? Rothko? Motherwell. Nem erről van szó.)

Szociális plasztika és Beuys... nagy kőtömbök, zsírtömbök, filctömbök, de értelmezve. Nem „szegény művészet”, arte povera-féle, mégsem éppen a kultúra választékos anyagaiból válogatott ő. Fellépett, s szavai alkotóelemekké váltak: művek és gondolkodásmódok alkotóelemeivé. Alapvető mester.

S most itt a plusz-beszélgetés-könyv, itt a bochumi lelkész elméleti hozzáfűzés-sorozata, itt a szép és bölcs utószó, valami megint sikerült. Hazánk és Műcsarnoka, ha jól mondom, szent csarnoka lett egy itteni megkésésnek megint, ám jobb, mint soha. Akikre Beuysnak hatnia kellett, rájuk rég hatott már Düsseldorfban, Kölnben etc., de akikre ezután hat majd, rájuk is szükséges hatást gyakorolnia. Társadalmi nézetei felett, rajtuk át, köröttük, kívülük: hullámzik az idő, mint Hérakleitosz maga, s ha az élet, lásd Apollinaire, nem mindig úgy változó is, mint Euriposz, Beuys életműve örök állhatatlanság, állandóságba horgonyzott alkalmiság, és még mindenféle, és legfőbb erénye, hogy nem behízelgő. Az, ami.

S mert olyannyira olvasói korunkban hálás közeg a betű, áll és él a „végre!!” Még komolyabbra fordítva: tényleg áll. Egy remekmívelődésűen tarkaságos könyv hivalkodásmentessége méltó Beuyshoz megint, és mert korunk a sokpólusúság műkorszaka, a Mester valóban „haza” érkezett. Otthon van szerte a nagyvilágban, egyetemes. Szöveg, ide, oda.

Volker Harlan: Mi a művészet?
Metronóm Kiadó, 2001.

Tandori Dezső
költő, műfordító

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu