buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. szeptember 30, szerda
Jeromos napja

Évfordulók:
1452: Megjelent az első nyomtatott könyv: Johann Gutenberg Bibliája
1859: Benedek Elek születése (Kisbacon)
1928: Elie Wiesel születése (Máramarossziget)
1990: Patrick Victor Martindale White halála
2005: A Népmese Napja
2006: Sütő András halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
„Beszédek” Thomas Bernhardról


2001.09.20

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Thomas Bernhard éppen eléggé „magyar” szerző már ahhoz, hogy életművének összetevőit elemző beszédes-cikket ismertessünk, annál is inkább, mert szereplői is hiteles illetők. Az író Walter Grondot interjúvolja Klaus Zeyringer germanisztika professzor, és szempontjaik között sok, divaton túlmutató, de nem minden aktualitás nélküli „elem” jön elő. Elsősorban „a másik Ausztria” kérdése...

mert hogy ne feledjük, Thomas Bernhard az osztrák állapotok heves ostromlója volt. Igen ám, de az ilyesmi akkor a leghatásosabb, ha nevezetes színpadról „követődik el”, s a színház mint intézmény szervezet-igényes valami, része a mindenkori rendszernek, már ha olyan nemzeti nagyságrendben működik, mint a Bernhard-darabokhoz világot és akusztikát jelentő deszkák együttese. Vagyis a művészi függetlenség kényes erőtérbe kerül.

Walter Grond, akinek „Gipfelstürmer und Flachlandgeher” (Csúcsostromlók és síkonjárók) címmel kötete készül, bár kevéssé hiszem, hogy a magunk „másikságának” sok bajával küszködvén ezt a munkát magyar nyelven egyhamarján üdvözölhetnénk, rákérdez a „másik Ausztria” valódi radikálisságára, avantgárd mivoltára, a világtrendek képviseletének hitelességére, és egyáltalán arra, hogy milyen fokát jelenti az írói szuverenitásnak (még), ha valaki, legyen az akár Bernhard (vagy balkáni kérdésekben Handke), effélékkel... nem hírnevesül, de életműve szerves anyagaként bánik.
Mivel a Der Standard az év márciusi 21-a számában a két fél nem annyira beszélget, inkább előad, merészeltük a mi címünkbe a „beszédek” meghatározást belevenni. A kérdés ugyanis az, mik az összetevői a piaci sikernek és a háttérbeszorítódásnak, mi a divatja a politikumnak olyan jelentős írói életművekben, mint a Bernhardé, netán Jelineké, és a „magatartás”, mennyiben szerves része az Örökkévalónak. (Az írói mű tényleges hatásának, értelmének és céljának.)

Vagyis csavarintva egyet a szálon, azaz a szövedéken, Grond és Zeyringer az én olvasatom szerint azt firtatja, végfokon mennyit ér az író, ha közhatású és ekképpen állítólag közhasznú; hová vezet kisajátításának lehetősége (Grond szavai Bernhardról); mit jelent az, hogy Bernhardba tulajdonképpen mindenki azt olvashat bele, amit akar; s mennyiben „vágya ez valójában minden szerzőnek, hogy tudniillik valami eleve-társadalomellenség hagyományába kerüljön bele” lehetőleg még életében. Akik Thomas Bernhard színműveit ismerjük, vallhatunk különféle nézeteket a drámák világáról, nem tagadhatjuk mégsem, hogy retorikájuk a lehető legügyesebben megy elébe a sokféleséges felhasználásnak. A regények, a kompakt prózai Bernhard-művek „vadsága” itt sikerbe is szelídül, és Grondék „beszédeit” alkalmasint ez izgatta; ám egy fejlett szellemi és egyéb kultúrájú társadalom művészi-tudósi exponenseiként az általunk említett „Örökvaló” szemszögéből.

Vagyis az osztrák napilap ismét jeles és követendő (követhető?) példát adott vitakultúrából, mert a nyugati szomszédok minden pillanatnyi „bajuk és gondjuk” ellenére jó erőkkel állíthatják realizmus és aktualitás fontosságát (egyfelől), a valóság visszakódolható elemeinek meghaladására vonatkozó „absztraktabb”, s nekem jobban tetsző pozícionáltságot (másrészt).

(Reden über Th. B.)
Der Standard, Bécs, 2001.

Tandori Dezső
költő, műfordító

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu