buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 27, hétfo
Angelika napja

Évfordulók:
1832: Lewis Carroll (er. Charles Lutwidge Dodgson) születése
1919: Ady Endre halála (Budapest)
1945: Szerb Antal halála (Balf)
2009: John Updike halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Hetek – hétországban


2001.09.20

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Még a tágabb szakmán belül sem vált közismertté a Hetek költőcsoportja elnevezés, pedig tagjainak legalább némelyikéről sokan tudnak, olvassák Ágh István, Bella István, Buda Ferenc, Kalász László, Raffai Sarolta vagy Serfőző Simon verseit, illetve egyéb irodalmi műveit. E költők 1930 és 1942 között születtek, s a két legidősebb, Raffai és Kalász alig-alig nevezhető a többiekkel egy nemzedékbe tartozónak, mégis szorosak a nemzedékinek is nevezhető s összekapcsoló szálak. Ha születésük nem is, indulásuk igencsak közeli egymáshoz: első köteteik 1963 és 1967 között jelentek meg, négyüké 1966-ban. Két folyóirat karolta fel őket már korábban: a fővárosi Új Írás és a miskolci Napjaink, s ez utóbbi szerkesztője, Kabdebó Lóránt tudatosította összetartozásukat s nevezte el őket Heteknek. Csoportjuk tehát nem önszerveződés következménye, hanem az irodalmi élet akkori helyzetét kiaknázó szerkesztői lelemény eredménye, amelyet a múló idő többszörösen igazolt.

Bár az alkotói csoportosulás soha nem öltött szervezett formákat, nem adott ki programnyilatkozatot, s közös antológiához is csak 1985-ben jutott (Az ének megmarad, Zimonyi zoltán szerkesztésében), rokon szemléleti és poétikai jegyeik nyilvánvalóvá teszik az irányzatosságot. Frissen megjelent második antológiájuk, a Más ég, más föld szerkesztői alapelvvé teszi ennek tudatosítását. Maga a szerkesztés, a lezárult életművű Kalász László, Raffai Sarolta és Ratkó József verseinek válogatása, valamint a kísérő tanulmány Jánosi Zoltán hozzáértéssel és szeretettel végzett munkáját dícséri. Az elemzés szükségszerűen a csoportra s kevésbé az egyes alkotókra jellemző jegyeket emeli ki – ez utóbbi alkotói pályaképek, monográfiák feladata lehetne. (Ezidáig csupán Buda Ferencről és Bella Istvánról jelent meg kismonográfia Szekér Endre, illetve Bakonyi István alkotásaként. A csoportjelleget hangsúlyozza a ciklusokat létrehozó szerkesztés is. A hét költő természetesen hét költői világ: hét országot járhatunk be műveikkel ismerkedve. Az antológia hét ciklusa viszont nem a szerzők, hanem témakörök szerint állt össze, s ez az eljárás igencsak szemléletesen képes érzékeltetni az irányzatos jelleget. A szerkesztőnek még arra is volt gondja, hogy a ciklusok mindegyikének másik költő legyen a címadója: a Hetek költői-koszorúja ezáltal is megjelenítődik.

Mi is ennek az irányzatosságnak a lényege? A hatvanas-hetvenes évek kritikái a közéleti elkötelezettséget emelték ki, ugyanakkor két végletes irányból is elhangzottak ezzel szemben súlyos bírálatok. A marxizáló szemlélet kifogásolta, hogy e költők nem igazán pártosak, hogy kritikájuk túl éles, felnagyítják a gondokat, nem szólnak a társadalom egyre fényesebb állapotáról. Másfelől viszont – nemcsak a marxizmust, hanem mindenfajta, a társadalmi kérdéseket tematizáló irodalmat elutasítva – éppen azt kifogásolták, hogy „irodalomhoz méltatlan” kérdésekkel foglalkoznak ezek az alkotók, s így nem is hozhatnak létre teljesértékű műveket.

E kétoldalú elutasításba akár bele is lehet rokkanni, főleg akkor, ha a bírálatokat előbb-utóbb a tudomásul sem vétel, a teljes kritikai csönd próbálja felváltani. S bár a Hetek csapata 1989 óta drámaian megfogyatkozott, megroppanástól nem kellett tartanunk. Ratkó József és Kalász László költői életművének maradandóságát a haláluk óta eltelt évek csak egyre egyértelműbbé tették. A sokféleképpen veszedelmes kilencvenes években tovább épült, gazdagodott Ágh István, Bella István, Buda Ferenc költészete. Különösen örvendetes, hogy a teljes elhallgatással viaskodó Buda Ferenc folyamatosan jelentkezik újabb lírai művekkel. Ez utóbbiakkal ezidőben Serfőző Simon örvendeztet meg ritkán bennünket, ő viszont más műfajokban szorgoskodik. Helyes törekvése az antológiának, hogy a versek zömét az utóbbi másfél évtizedből válogatta, mert így méginkább szemléltethető, hogy a posztmodern kánon uralkodásának éveiben nem el-elhallgató mellékszólamként, hanem elhallgattathatatlanul jelen van a magyar lírának egy olyan ága is – többek közt a Hetek élő alkotóinak műveiben –, amely a posztmodern tudatával sem posztmodern dominanciájú, s amely nem óhajt minden eddigi tudást és alkotást kérdésessé tenni. Ágh, Bell vagy Buda jelenkori költészetével szembesülve az előítéletmentes olvasó nem valaminek a hiányát érzi, hanem éppen az abból következő többletet, hogy a múlt rétegei és a jelen nem feltétlenül szembeállítóan kapcsolódnak egymáshoz. A szemléleti nyitottság a tematikában, a poétikában is megmutatkozik. Minden lényeges dolog lírai téma lehet, semmi, ami emberi, nem idegen költészetüktől. Tudják – Buda Ferenc verscímét idézve – hogy Más ég, borul fölénk, mint elődeink fölé, más a föld a talpunk alatt, de tudják azt is, hogy egy időben, egy népesség fölé is más és más ég borulhat más és más csillagokkal, amelyek bármily távoliak, bármekkora méretűek, mégis: csillagok.

Más ég, más föld. A Hetek költőinek antológiája
Felsőmagyarország Kiadó, Miskolc, 2001. 376 oldal, fűzve, 1800 Ft

Vasy Géza

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu