2020. október 22, csütörtök
Előd napja

Évfordulók:
1870: Ivan Alekszejevics Bunin születése (Voronyezs)
1882: Arany János halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Wass Albert öröksége – közkincs


2001.09.20

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Turcsány Péter úr, a Kráter Műhely Egyesület elnöke, igen aktív ember, minden területen az, egyetlen lehetôséget sem hagy ki, hogy magának, kiadójának elônyt szerezzen. Ez igen tiszteletreméltó magatartás lenne, ha eszköztárában nem foglalna el fontos helyet mások befeketítése. Turcsány úr ugyanis, Wass Albert örökségének jogán jó másfél éve, ha csak alkalma nyílik rá, beledöf, -vág, -hasít a Mentor Kiadóba, amely kiadó, saját vélt igazának jogán, legalább olyan kivitelezésben, körültekintéssel és jó szándékkal és hamarabb indítva el az életmű-sorozat kiadását próbálja meg közkinccsé tenni a sokáig méltatlanul el- és agyon- hallgatott nagy író, Wass Albert műveit.

Turcsány úrnak van egy igaz állítása. A 2000. év elején azt hittem, ha a kiadásra van egy érvényes szerzôdésem, már mindent megoldottam, már kártérítést is követelhetek vélt igazságom jogán azoktól akiknek – feltételeztem – nincs.

A Czegei Wass Alapítvánnyal egyeztetve, vélt veszteségeink ürügyén, azok kifizetésére szólítottam fel a bizonyára gyanútlan Kráter Műhely Egyesületet, mert azt hittem, csak nekünk lehet jogunk a kiadásra. Most már tudom, hogy akkoriban az ébredô Kráter is a saját szerzôdésében bízva vágott neki a nem könnyű feladatnak. És ezt közel egy évig rokonszenvesnek is tekintettem.

Azóta megértettem, hogy sok más mellett a jog útjai is beláthatatlanok. A tárgyilagosság nélküli, felelôtlen nekibuzdulás igencsak visszaüthet. Tapasztalatból tudom. 2000. januárjában, az ominózus felszólításra kapott választ követôen megkerestem egy szerzôi jogra szakosodott magyarországi ügyvédet a birtokomban levô valamennyi – számunkra, illetve vetélytársaink számára elônyös – irattal. Az illetô korrekt volt. Miután a Szerzôi Jogvédô Hivatal szakértôjével is tanácskozva arra a véleményre jutott, hogy az ügyben nem a magyar, hanem a kizárólagosan az amerikai bíróság illetékes, nem számolt fel megbízási díjat, azt állítván, nem érdemes jogi úton eljárni, amerikai állampolgárokról lévén ugyanis szó, Magyarországon mindkét félnek joga van kiadni és forgalmazni Wass Albert műveit. Nehéz szívvel, de belenyugodtam. Döntsön a nemes versengés, gondoltam.

Naivan, természetesen. Mert ellenfeleink kevésbé passzívan figyelték ezt a versengést. Azt még csak meglepônek találtam, hogy plusz-mínusz egy hónap eltolódással a Kráter Műhely Egyesület is ugyanazt a műveit jelenteti meg mint a Mentor. De amikor a Kráter vezetôje mindenütt személyesen feketítette be partnereinknél kiadónkat, egyebek közt azzal, hogy cenzúrázzuk Wass Albertet, mivel egy késôbbi kiadás utószavától eltekintve mi az Ember az országút szélén negyvenes évekbeli kiadását tekintettük alapkiadásnak, már furcsálltam a viselkedését. Ezt a „bűnt” lovagolta meg Turcsány Péter úr, hogy minket mindenütt lejárasson, ahol teheti.

Nem vall „úri magyar” gesztusra, ha az ember valakit annak távollétében vádol, s így a vádlottnak esélye sem lehet a védekezésre. Márpedig minket továbbra is ott támadnak, ahol a távolság miatt nem lehettünk jelen, s ahol a gyengébb pontjainkat sejtették. A Mentor-kiadványokat forgalmazó magyarországi kereskedôket kezdték fenyegetni azzal, ha az „álkiadó” (ti, a Mentor) könyveit forgalmazzák, teljes kárukat velük szemben érvényesítik, és kérni fogják a birtokukban levô „kiadványok megsemmisítését is”.

Lehet, hogy a forgalmazók segélykérése és visszakozó magatartása láttán meg is szeppentünk volna, ha közben ügyvédük nem tekinti elsôdleges célpontnak fô terjesztônket, a Litex Kkt-t. Ám ennek tulajdonosa (tekintélyes üzletember) azonnal ügyvédet fogadott, és az illetô, szerzôi és kiadói jogokban jártas lévén, visszavágta a gránátot a támadók sorai közé. Így fellélegezhettünk mi is.
Mert szerinte a Zas (Szász) Lórántnak 1989-ben átadott kiadási jog, 1993. december 11-én lejárt.
Ennek ellenére nem lelkesedem és nem hiszek a számunkra kedvezô változatban sem. Idôközben kigyógyultam a heveskedésbôl és az alaptalan találgatásokból. (Egy kicsit talán még a reménykedésbôl is.) Megvárom, hogy mit dönt majd az illetékes magyar vagy amerikai bíróság a Szász Lóránt versus Litex vagy Szász Lóránt versus Czegei Wass Alapítvány ügyben. (Érdekes, a Mentor Kiadó eddig még nem kapott ez irányú „megidézést”.) És fejet hajtok (lehet, hogy zsebet is ürítek?) a végsô döntés után.

De addig is teszem, tesszük rendületlenül, amit 1998-ban – szerzôdésben rögzítve – lelkesen vállaltunk, és a rendszeres megjelenéssel bizonyítottan vállalunk ma is. Hamarosan következik tizenötödik kötetünk a Wass Albert életmű-sorozatból, és folyamatban van az eddig kiadatlan művek feldolgozása, kötetbe szerkesztése. Mert nem mi vagyunk fontosak, hanem a Mű, amelyet legjobb tudásunk szerint, lehetôleg az elsô (az igazi) kiadások alapján közkinccsé teszünk.

Káli Király István
a Mentor Kiadó igazgatója

A levél közreadásával lapunk a Wass Albert életmű-kiadás viszályát ebben a formában lezártnak tekinti.

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu