buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. augusztus 25, vasárnap
Lajos és Patrícia napja

Évfordulók:
1976: Eyvind Johnson halála
1977: Kós Károly halála (Kolozsvár)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Magyar Zsidó Könyvnapok 2001.


2001.09.20

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

2001. augusztus 26-30 között a Zsidó Nyári Fesztivál keretében negyedik alkalommal került megrendezésre a Magyar Zsidó Könyvnapok. Az ünnepi megnyitót Glatz Ferenc, történész, az MTA elnöke mondta. A rendezvények a Dohány utcai nagyzsinagóga elôtti Herzl téren zajlottak számos kiadó (CET Belvárosi Kiadó, Európa Könyvkiadó, Falukönyv-Ciceró Kiadó, Filum Könyvkiadó, Háttér Kiadó, Makkabi Könyv- és Zeneműkiadó, Tálentum Kiadó, Ulpius-Ház Könyvkiadó, Vince Kiadó), könyvesbolt (CD Bár, Gro Könyvesbolt, Láng-Téka Könyvesbolt, Philon Antikvárium, Pont Könyvesbolt, Rózsavölgyi Zeneműbolt), zsidó folyóirat (Magazin Holding, Remény, Szombat, Új Élet) és zenekar (Jeruzsálem Express Klezmer Orchestra, Klezmer R’s, Nemes Brunderz, Nigun zenekar, Oregano, Pannónia Klezmer Band, Yebra) közreműködésével.

Színes irodalmi programok és felolvasások alkalmával Székhelyi József, Kézdi György, Szántó T. Gábor, Haumann Péter, Vallai Péter, Máté Gábor, Konrád György és Benedek István Gábor működtek közre a könyvek bemutatásában, a zsidó irodalom és kultúra megismertetésében. Augusztus 28-án bemutatkozott a Sátor című hangos magazin, melyben színvonalas irodalmi művek csendültek fel rangos zsidó művészek tolmácsolásában.

Az Ulpius-Ház Könyvkiadó idén állított elôször pavilont a Herzl téren. Kepets András, a kiadó vezetôje szerint Chaim Potok könyvei voltak a legnépszerűbbek. Az életműsorozat negyedik darabja, a Fények könyve, mely a könyvnapokra jelent meg, az utolsó darabig elfogyott, de a korábbi három kötet (A nevem: Asher Lev, A kiválasztott, Az ígéret) is nagyon keresett volt. A kiadó tervei között szerepel a Sárospatakról elszármazott, Amerikában élô szerzô közeljövôben történô meghívása Magyarországra. A kiadó pavilonjánál dedikálta Domán István rabbi A talmud iskolák titkai című kötetét.

A Láng-Téka Könyvesbolt a kezdetektôl jelen van a Könyvnapokon. Forgalmi szempontból ezt az évet tartja a legkiválóbbnak Rédei Éva, a könyvesbolt vezetôje, aki szerint remek hangulatban telt el az öt nap, de véleménye szerint még mindig kevés a kimondottan erre a hétre megjelenô könyv.

Mezei András, a CET Belvárosi Kiadó összegzése szerint: „A 2001. évi Zsidó Nyári Fesztivál keretében megtartott Zsidó Könyvnapok egyik legnagyobb sikere a tér, a színpad, a zene, a dal és a könyvek egysége mindazokkal, akik betértek (zsidók, nem zsidók) a Dohány utcai zsinagóga elôtti térbe, melynek nyitottsága és zártsága dialektikus egységbe rendezôdött a napfénnyel, a jókedvvel, s nem utolsó sorban a könyvekkel, melyek közt Kádár András Áriel izraeli író az Énekek énekének legújabb magyar fordításával keltett meglepetést, Pauk Anna könyvével (A 12539-es számú fogoly), a Gyôri György: Megmeneküléseim, Garami Erzsébet: Jerikói rózsa, Krämer Mária: Az álmok élnek, Vincze István: Szerelmeim… és még sok olyan (igen is remekbeszabott mű) kelt el melynek írói mind Egykönyves írók. Ötven, hatvan év életsűrítményei sorjáztak, s nem fogytak kevésbé, mint a már évrôl évre keresett speciális, zsidó sütemények. A „Könyv Népe” olvasott, evett, tapsolt a klezmereknek, s néha táncolt is. Abba már bele sem merek menni, hogy a „hamisítatlan” zsidó zenét szolgáltató remek együttesek tagjai nem egyszer, nem is kétszer nem zsidó magyarok… voltak… – De, hát e sorok írója szerint a fesztivál így ezzel együtt lehetett remek.”

Már harmadik éve ad otthont a Könyvnapoknak a Herzl tér és ez most már hagyománnyá válik, mondta Deák Gábor a Magyar Zsidó Könyvnapok szervezôje, aki úgy érzi, az idei program volt a legsikeresebb. Idén 5-6000 ember a könyvek miatt látogatott el, de másfélszer ennyien nézetek körül a standokon, illetve vettek részt az egyéb rendezvényeken, például a Budapesti Zsidó Múzeumban lévô Chagall kiállításon. Az elôzô évekhez képest sokkal több külföldi fordult meg a rendezvényen, élénk érdeklôdés mutatkozott az idegen nyelvű kiadványok iránt is. Külön köszönet illeti a színészek és az írók közreműködését, kitartását, akik négy-öt napon keresztül is dedikáltak.

Az Európa Könyvkiadó a könyvnapok alatt, augusztus 28-án 18-órakor a Kossuth Klubban mutatta be Charles Fenyvesi, Amikor kerek volt a világ és Amikor az angyalok túljártak a világ eszén című köteteit Szita Szabolcs, történész és Osztovits Levente, a kiadó vezetôje közreműködésével. Köteteirôl maga az Amerikában élô író-újságíró szerzô beszélt.

Nemec Andrea

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu