buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 7, kedd
Herman napja

Évfordulók:
1867: Osvát Ernő születése (Nagyvárad)
1889: Gabriela Mistral születése (Vicuña)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Az óvódától a felsőfokig
Beszélgetés Miklós Gáborral


2001.09.20

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

– Hogyan lettél könyves?

– Apámtól eltérôen én nem orvos, hanem tanár lettem és nagyon szerettem a szakmámat. Az egészségügyi szakközépiskolában, ahol tanítottam, mint tankönyvfelelôs kerültem kapcsolatba a könyvekkel. A tanári fizetésem mellett szükségem volt kiegészítô jövedelemre, ezért kezdtem foglalkozni az iskolai tankönyvezéssel. Néhány év után 1993 végén kiváltottam a vállalkozói igazolványt és belevágtam a könyvkereskedésbe.

– Milyen könyvekkel indultál?

– Két évig csak orvosi könyvekkel foglalkoztam. Ekkor indítottam el a „Dr. Miklós Károly szakkönyvszolgálat”-ot édesapám emlékére, aki élete utolsó pillanatáig, mindig kézbe vette orvosi szakkönyveit. Kezdeti lépéseimet Benjámin András (Medicina Kiadó) bátorította, akivel a mai napig nagyon jó munkakapcsolatot tartok fenn. Azonban azt is láttam, hogy “több lábra” kell állnom, ha nem akarok én is tönkremenni, mint olyan sokan azokban az években. Az országos csomagküldô szolgálat mellett (ez jelentette az orvosi könyveket) elkezdtem a szakkönyvek, valamint a tankönyvek forgalmazását is. Ez a terület akkor még meglehetôsen fehérfoltnak számított Fejér megyében.

– Gondolom ehhez már boltra is szükség volt?

– Mint megyei tankönyvellátónak sikerült egy kis boltot nyitnom a Fejér Megyei Pedagógiai Intézetben. Alig volt nagyobb egy 2x2 m-es helyiségnél, de akkor ez is nagyon megfelelt. Rengeteg továbbképzést tartottak az intézetben, fôként óvónôknek, az ô igényeiket próbáltuk kiszolgálni. Akkor rajtam kívül még egy boltos és egy szállító dolgozott a vállalkozásban, amely méreteiben még mindig kis volumenű volt. Ötévi kemény munkára volt szükség a vállalkozás mai infrastruktúrájának a kialakításához. Az M7-es autópályához közel, egy felújított orosz laktanya-épületben irodának, boltnak, bemutatóteremnek egyaránt alkalmas helyiséget béreltem, felszereltem számítógépekkel, berendezésekkel, gépkocsikat vásároltam, ma ez a cég központja. Innen történik az orvosi szakkönyvek kiszolgálása. E mellett sikerült Székesfehérvár és Veszprém központjában egy-egy boltot nyitnom, ahol tankönyveket és szakkönyveket forgalmazunk, és létszámban is gyarapodtunk, mert ma már nyolc fô segíti a munkámat.

– Hány címet forgalmaztok?

– Az adatbázisunkban mintegy tízezer címszó szerepel, közte ötszáz orvosi. Csak összehasonlításul: amikor indultam, mindössze ötven orvosi könyv szerepelt a jegyzékünkön. Ha az arányokat nézzük, akkor a forgalom két rész tankönyvbôl és egy rész szakkönyvbôl áll össze. Csak a Nemzeti Tankönyvkiadó könyveibôl fél évvel ezelôtt négyezer kötet volt a boltunkban. Az orvosi könyvek volumene mára jelentôsen lecsökkent. Azt hiszem nagyon sok kiadó meglepôdne, hogy mennyi könyvüket forgalmazzuk. E mellett az óvodák, illetve a felsôfokú tanintézmények különféle tankönyveit is árusítjuk.

– Van-e számítógépes összeköttetés a boltok között?

– Az üzleteink össze vannak kötve informatikailag, nem probléma, hogy akár naponta figyeljük az igényt, a fogyást vagy a beszállítást. A konkurenciát többek között azzal sikerült leköröznünk, hogy jobban és gyorsabban ki tudtuk elégíteni a vevôi igényeket. Mostanra sikerült egy korszerű, jól felszerelt tankönyv- és szakkönyvkereskedést létrehoznom Székesfehérváron, három éve a piac is stabilizálódott, kiszámíthatóan és biztonságosan működik. Azonban, ha bekövetkezik – amit egyre többen rebesgetnek –, hogy ingyenessé válik a tankönyv, akkor a tankönyvkereskedéssel foglalkozó cégek nem fogják tudni fenntartani magukat.

– Milyen esélyt látsz erre?

– Minden jel arra mutat, hogy ez elôbb vagy utóbb bekövetkezik. Számtalanszor végiggondoltam már, hogy ebben az esetben milyen lehetôségeim vannak: felnôttképzés, magán iskolák könyves igényeinek az ellátása, stb., azonban ha valaki elveszíti forgalmának kétharmad részét, az a legjobb esetben is csak részben pótolható.

– Egyre-másra nyitja üzleteit a Libri Kft. a vidéki nagyvárosok Skála és Centrum Áruházaiban, jelent-e konkurenciát a számodra?

– Miután a nagy kereskedôhálózatok a többlet-árrésüket arra használják fel, hogy a vásárlóknak kedvezményeket adjanak – ami végül is teljesen logikus piaci magatartás –, óhatatlanul elviszik a piacom egy részét. Ha a Libri például a nyelvkönyvek esetében kedvezmények formájában enged az árból, akkor nálam ezek a könyvek eladhatatlanná válnak, ráadásul kiengedi azt az árrés-tömeget, amelyre egyébként szükség lenne a drága szakkönyvi területen. A láncokkal ellentétben nekem a boltba kerülô egy könyvet is elôre kell fizetnem, s ha a nyakamon marad, az az én vesztességem. A kis- és közepes nagyságú kereskedôk az egyedi igények kielégítése terén vehetik fel a versenyt a nagyokkal, azonban e területen az eladható példányszám erôsen behatárolt, ezáltal a fajlagos költségigénye is nagyobb.

– Nem bántad meg, hogy otthagytad a tanári pályát?

– Anyagi téren egyértelműen valóra váltak a reményeim. Sikerként éltem meg, hogy fel tudtam építeni egy megyei tankönyv- és szakkönyvkereskedést, hogy az áru mellett, a vevôkkel is tudok bánni. Amit nehezen élek meg, hogy a mai napig csupán heti egy pihenônapot tudtam beilleszteni az életembe és két hétnél nem jut több szabadság egy évben, amit a családommal tölthetnék együtt. Bízom azonban abban, hogy három-öt év múlva – az ország gazdasági fellendülése következtében – kiszámíthatóbb, nyugodtabb élet köszönt ránk.

Lafferton Kálmán

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu