buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. május 31, vasárnap
Angéla és Petronella napja

Évfordulók:
1819: Walt Whitman születése (West Hills)
1887: Saint-John Perse születése (Pointe-à-Pitre)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Üdvözlet az Olvasónak!


2010.09.03

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Nem tudom, kinek hogyan sikerült a nyara, az enyém eléggé otthon ülősre,
olvasgatósra, figyelgetősre. De hiába figyelgettem, a jó hírek nemigen találtak el hozzám.

Maradt tehát az olvasgatás, hál’ isten, a könyvek csudamód fölvidítanak mindig, most is ez történt. Ne vegye zokon a Kedves Olvasó, ha most kivételesen nem a könyszakma meg az ország állapotán zsörtölődök, hanem legnagyobb nyári könyvélményemről számolok be. Igaz, még nem olvastam el 'rendesen', elejétől a végéig, pedig itt van a kezem ügyében, de ha fáradt vagyok, vagy kedvetlen, csak előkapom, és máris jobb a napom. Rácz János nyelvész, a magyar növénykutatás elismert szakemberének Növénynevek enciklopédiája című nagy alakú, vaskos, majd ezer oldalas kézikönyve, a Tinta Kiadó remek szótársorozatának legújabb darabja ejtett rabul. Csodálatos könyv bámulatosan gazdag növényvilágunkról: 760 szócikk, 1030 növénynév eredete, etimológiája, elnevezései, kultúrtörténete, elterjedésének útja, fölhasználása, élettani hatása, irodalmi földolgozása stb., tehát minden, amit a növényről civilként tudni vonzó.

Megtudhatjuk például, hogy a kávé hatását egy ókori pásztor fedezte föl, amikor észrevette, hogy kecskéi a kávé cserjéit legelészve megkergültek. Hogy állítólag Marcus Aurelius hadseregét nadragulyával mérgezték meg, hogy a középkori Európában nem csak a boszorkányok ‘hasznosították’, de az előkelőségek is praktizáltak vele: „gyökerét arra is használták, hogy az udvari ebédek kellemetlen vendégeitől megszabaduljanak. Már az első fogásukba belekevertek egy kevés nadragulya-kivonatot, amitől a vendég nem tudott nyelni, s el kellett távoznia a lakomáról.”

És a növénynevek varázsa! A nadragulya lehet farkasbogyó, ördögbogyó, bölénymag, mérgescseresznye, bolondbingó, álomhozó-fű, bolond-fű; a pitypangnak vagy száz névváltozata ismert, mint: buborékfű, kákics, éjjeli-lámpa, bárányfejű fű, békasaláta, tejesburján, libarózsa, kotlóvirág, papvesszeje, kopaszbarát, Szent János füve.

Ahogy bogarászgatok Rácz János ragyogó könyvében, ismét csak rájövök, eleink csuda mód, mindent tudtak a növényekről. Hogy minden betegségemre-bajomra magam is találnék orvosságot a növényvilágból, ha ismerném, vagy egyáltalán – nagyvárosi életet élvén – fölismerném azokat.
Így azonban csak annyit mondhatok: depresszió ellen kiváló!

 
 
 

Pécsi Györgyi
felelős szerkesztő

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu