buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. május 31, vasárnap
Angéla és Petronella napja

Évfordulók:
1819: Walt Whitman születése (West Hills)
1887: Saint-John Perse születése (Pointe-à-Pitre)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Női dolgok férfiszemmel


2010.09.03

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Normális, hétköznapi szavak helyett csak nyomasztóan tudományoskodó, kínosan távolságtartó, pajzánul vicces, lesajnálóan gyermeteg, szépelgően romantikus vagy nyomdafestéket nem tűrően obszcén névvel tudjuk illetni a női test azon részét, amelyet Jelto Drenth nem kevesebbnek, mint a világ eredetének nevez. Nyilván már mindenki sejti, hogy a női nemi szervekről van szó, s ennek tudatában bátran kijelenthetjük: a szerző definíciója pontos, hisz – tetszik, nem tetszik – mindnyájan hasonló kapun át lépünk erre a Földre. Mégis, a témáról mint a nőiség és nőiesség tagadhatatlanul legkonkrétabb szimbólumáról, a női és a férfi fizikumra, pszichére, elmére gyakorolt hihetetlenül összetett hatásáról, orvos- és kultúrtörténeti szerepéről nagyon kevés olyan könyv született, amely nem nőgyógyászati szakkönyv vagy erotikus irodalom. Ezen kivételek egyike a jelen mű.

A szerző kifejezetten a laikus közönséget célozta meg írásával, amelynek nem titkolt célja a többféle értelemben vett ismeretterjesztés. Egyrészt gyarapítani igyekszik az átlagolvasó (nemtől függetlenül sokszor megdöbbentően hiányos) anatómiai-fiziológiai ismereteit. Másrészt behatóan foglalkozik a női test, lélek és elme összefonódásaival, megkísérel utat mutatni szexualitásuk szinte kifürkészhetetlenül bonyolult, különös kitérőkkel, misztikus zugokkal, bizarr zsákutcákkal teli labirintusában. Harmadrészt felidézi a – természetesen férfi „tudósok” elméleteire épülő – pszichológia és orvostudomány tragikomikus tévutakkal teli fejlődését, a nők „működésének” megértésére irányuló törekvésük teljes és részleges kudarcait, és persze komoly eredményeit is.

Végül érinti a nőiséggel, női szexualitással kapcsolatos hagyományokat, rávilágítva az egyes kultúrák sokszor gyökeresen eltérő álláspontjára a témával kapcsolatban. Mindezt a lehető legkellemesebb stílusban teszi: nem okoskodó, nem szentimentális, nem nagyképű, nem szemtelen, nem perverz, hanem korrekt, felkészült, lezser és tisztelettudó.

Kötete egy felettébb elgondolkodtató (a cikk elején érintőlegesen már említett) kérdéskör felvetésével indul: mi az oka, hogy hétköznapi, szalonképes szavaink nincsenek e testrészre. Ráadásul mindez kultúrától függetlenül igaz, nem egyedi jelenség – a nyugati és keleti civilizációban, sőt, a természeti népek között is tabunak számított (és számít) ez a terület fizikailag és verbálisan egyaránt. A válasz egyértelműen az élet keletkezésének misztériumában keresendő: a lét – látszólag semmiből való – létrejötte szakrális jelenség és tapasztalat, míg az alkímiai edény, ahol formálódik, s ahonnan érkezik, nagyon is valóságos, színtisztán fizikális. Ez az ellentmondás a mai napig nem feldolgozott, nem csoda, hogy (huszonegyedik század ide vagy oda) képtelenek vagyunk normálisan kommunikálni erről a témáról. Az évezredes tabu pecsétje még mindig él és hat.

De pontosan milyen is ez az izgató-taszító, szemérmesen rejtegetett vagy épp hivalkodóan mutogatott szerv? Ezt fedi fel a harmadik fejezet, amelyben a szerző az anatómiai alapokat tisztázza, biológiatanári korrektséggel kalauzolva végig olvasóit a szem elől rejtett női testtájak univerzumán. A dolog első hallásra talán nem ígér sok új információt, de Drenth szerencsére rácáfol előítéleteinkre, és a tananyagízű tények közé sok olyan információt sző, amelyekről hétköznapi ember nem tud, vagy még inkább helytelenül ismer, legyen szó a nemi szerv felépítéséről, életkorral változó jellemzőiről, valamint szexuális funkcióiról. Ez utóbbiaknak egyébként egy teljes fejezetet szentel Drenth. Ennek keretei között megkísérli elmagyarázni a női nemi vágy ébredésének és kiteljesedésének mechanizmusát, fázisait – férfi létére nagyon is hitelesen.

Szintúgy egy teljes részt kapott a szüzesség kérdésköre, amely messze túlmutat puszta biológián: meg- és nemléte a mai napig (gyakran a szó szoros értelmében) élet-halál, de legalábbis becsület kérdése, a nő elérhető eszmei értékének a csúcsa. Szerepe a keresztény szüzességeszményben nem kérdéses; a szűzben mag a vallásos morál, a feddhetetlen női erkölcs, a legmagasabb rendű női princípium ölt testet. Hátterében azonban valószínűleg ugyanaz az elvárás áll, amellyel kapcsolatban más kultúrák nem kertelnek: az apaság kizárólagossága. A szűz nő ennek záloga: őt még senki nem érintette, és – ha minden jól megy – senki nem is fogja a férjen kívül. Persze az élet ennél mérhetetlenül összetettebb, hála a nők kifogyhatatlan ötletességének. Kivételt képeznek ez alól bizonyos afrikai törzsek asszonyai, akik önként, sőt büszkén vetik alá magukat és lányaikat a nyugati világ által döbbent borzadállyal elítélt clitoridectomiának, azaz női körülmetélésnek. Nekünk irtózatos csonkítás, a női lét irgalmatlan degradálása – nekik a megbecsült, erkölcsös, tiszteletre méltó nőiség záloga…

Félelmek és titkos vágyak tehát bőséggel teremnek a női szexualitással kapcsolatban: az ezzel kapcsolatos pszichés problémák meglepően gazdag kínálatot mutatnak fel e téren, mind a nők, mind a férfiak oldaláról. A szerző logikusan bontja ketté ezt a szövevényes témakört. Egyrészt ír a hölgyek tipikus szexuális problémáiról: a libidó ingadozásáról a „fehérmájúságtól” a „nincs kedvem” állapoton át a frigiditásig, a lelki és testi okból egyaránt származtatható orgazmusképtelenségről, a vaginizmus és a fájdalommal járó közösülés gyökereiről és orvostudományi magyarázatairól. Másrészt felvonultat párat az urak témához kapcsolódó, ugyancsak sokszínű repertoárjából; szó esik sok egyéb mellett a nőiséggel kapcsolatos viszolygásokról, fóbiákról, tév- és kényszerképzetekről, és ennek ellenpontjaként a női nemi szerv iránti, átlagos mértéket meghaladó érdeklődésről, annak – sokszor a művészet leple alatt megjelenő – eszményítéséről.

Okos, merész és kulturált könyv, az ismertterjesztő műfaj legjobbjai közé sorolható. Nőknek természetesen ajánlott mű: sok olyan dolgot fognak megtudni, megérteni saját testükkel kapcsolatban, ami gazdagítja tudásukat, meglepi őket, és eloszlat sok tévképzetet. Férfiaknak azonban kötelező olvasmány, amely közelebb viheti őket társaik, anyáik, nővéreik, a lányaik – szóval minden nő – jobb megértéséhez, őszintébb tiszteletéhez, mélyebb szeretetéhez.

Jelto Drenth: A világ eredete
Nyitott Könyvműhely
446 oldal, 3999 Ft

 
 
 

Szirtes Borbála

Nyitott Könyvműhely Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu