buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 6, hétfo
Vilmos és Bíborka napja

Évfordulók:
1937: Juhász Gyula halála (Szeged)
1992: Isaac Asimov halála (New York)
2005: Saul (er. Solomon) Bellow halála (Brookline)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Üdvözlet az Olvasónak!


2010.07.02

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Nagyon vártam az Ünnepi Könyvhetet, reméltem, hogy megint olvashatok, böngészgethetek verseskönyveket is. Sokat-sokat. Aztán kicsit úgy jártam, mint a svéd gyerekversben történt (’Bélyeget gyűjtöttem, apa hozott fél kilót – azóta nem gyűjtök bélyeget’).

A MKKE mostani hivatalos könyvheti listáján 409 új könyv szerepel. Becslésem szerint ennek legalább a duplája jelent meg a jeles alkalomra. Körülbelül nyolcszáz, talán ezer új könyv. Ebből száz is lehet a verseskötet. Áttekinthetetlenül és befogadhatatlanul sok.

Jó lenne, persze, ha az érdeklődők, olvasók, vásárlók aránya is hasonló arányban növekedne. (Vagy ki tudja.)

Tévednek, akik az irodalom meg a könyv haláláról beszélnek – az irodalom, a könyv termelődik. Persze, nem az olvasók, a figyelmes olvasók száma, aránya növekszik, hanem – gonoszkodva úgy látom – a szerzőké, íróké.

Könyvbarát vagyok, ébrenlétem legtöbb idejében folyamatosan olvasok. Nem rettent, nem riaszt meg a sok könyv. Általában. Rendszerint.

De most valahogy hirtelen azt éreztem, hogy sok. Nem azt, hogy az olvasó, az érdeklődő kevés, hanem hogy a könyv sok.

A régi rendszerben – átkoztuk, okkal – lassan, nehézkesen, cammogva jelenhettek csak meg a könyvek, lektor, szerkesztő, kontrollszerkesztő, kiadói tanács hosszadalmas tanácskozásai stb.,
hál’ isten, a múlté. Majd a piac, az olvasó eldönti, gondoltuk, mondtuk, ne cenzúrázzon, ne üljön a könyvön senki emberfia, hadd jelenjen meg minden, mielőbb.

Nem sírom vissza a régi időket, de valami mérhetetlen szomorúságot érzek, hogy most meg mintha önfegyelem, önkontroll nélkül öntenék az olvasóra könyveiket a szerzők meg a kiadók. Egyre nehezebben találja meg az olvasó a maga könyvét, és egyre nehezebben a könyv a maga olvasóját.

Tudom persze, nem csak a könyvek világában nem érvényesül a szép arányosság. De azt is, hogy előbb-utóbb helyreáll az arányosság rendje.

Jó pihenést, szép nyarat kívánok minden Kedves Olvasónknak!

 
 
 

Pécsi Györgyi
felelős szerkesztő

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu