buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 6, hétfo
Vilmos és Bíborka napja

Évfordulók:
1937: Juhász Gyula halála (Szeged)
1992: Isaac Asimov halála (New York)
2005: Saul (er. Solomon) Bellow halála (Brookline)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Sisakos kazuár kontra kacsacsőrű emlős


2010.07.02

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A kazuárfélék (Casuariidae) a madarak osztályának struccalakúak (Struthioniformes) rendjébe tartozó családja. Egyes rendszerbesorolások az emufélék (Dromaiidae) családját is ide sorolják Dromaiinae alcsaládként. A sisakos kazuár a harmadik legmagasabb és a második legnagyobb élő madár, de kisebb mint a strucc és az emu.

Ausztrália északi részén, Pápua Új-Guineában és az Indonéziához tartozó Aru- és Seram szigetek sűrű erdőiben él. Az egyetlen futómadár, amely a síkság helyett a trópusi esőerdők sűrű aljnövényzetében él. A világ egyik legveszélyesebb madara, az állatkerti tapasztalatok alátámasztják az agresszivitásáról szóló beszámolókat. Bár alapvetően félénk, ha veszélyben érzi magát, azonnal támad, és a rúgása akár halálos is lehet.

Állunk a vadaspark halálos baromfija előtt, ami a kerítésen túl birkatürelemmel csipeget valamit.

Hangosan olvasom a táblán álló feliratot újra és újra, mert ez az ünnepélyes pillanat, ez az atmoszféra, amelyben mi és a kazuár összeolvadunk, megkívánja a látvány és a hang egységét. A fiam szerint. Mint az őskori gyilokmadár! Ezt mondja, míg megbabonázva nézi a dög ibolyás nyakát, zöldeskék buta fejét. Apa, a gyilokmadár a kazuár őse? Kérdezi a gyerek, miként a rossz tanulót a tanár, aki már meggyőződött a felelő készületlenségéről, de szereti a nebulót, és egy utolsó esélyt akar adni neki. A kazuárnak biztos volt őse, még az sem kizárt, hogy a gyilokmadár. Látszik az arcán, hogy válaszom elégtelen minősítést kap. Lassan elunom az ácsorgást. Szerintem ballagjunk. Van még oroszlán, zsiráf, elefánt, víziló is. Ilyen hagyományos. Győzködöm a fiút, mézesmadzagot kutatok a zsebemben. Sok érdekes állatot látunk majd! Igyekezetem nem hiábavaló. Arca felderül, határozott léptekkel indul a többi ketrec felé. Boldog.

Irány a kacsacsőrű emlős!

Apró műgonddal kifestett, gyönyörű állatjátékok sorakoznak a polcon. A házitól a vadig minden fellelhető. Majdnem élnek. Talán zárás után kinyújtóztatják elgémberedett lábaikat, és kényelmes vackot raknak éjszakára maguknak. Közelről nézem őket. Jó lenne gyűjteni ezeket a figurákat, akkor egy egész állatkertet tervezhetnék magamnak. Hülye vagyok. Ez már nem egyszerűen egy játékbolt, hanem tündérország. Benne van minden, amiről még taknyosként álmodoztam, a polcokon sorakoznak azok, amikről úgy tudtam, hogy nincsenek olyanok, nincsenek, mert olyanok nem is lehetnek, legyártani képtelenség, és most tessék. Egy állatkertet szerettem volna tervezni. Gyűjteni kéne ezeket a majdnem mozduló játékokat. Fiammal állunk a polc előtt. A vadasparkban persze nem volt kacsacsőrű emlős, vigaszként megígértem, hogy vehet egyet eme mesterien megmunkált gyártmányok közül. Sokáig nézzük, de nem találjuk azt a rohadt ausztrál korcsot. Itt sincs.

Megelégelem a dolgot. Van kacsacsőrű emlősük? A két eladó összenéz. Nem értik a dolgot, látom, hogy azt hiszik, valami biokémiai zagyvasággal próbálom megviccelni őket, én meg újra kérdezek. Van készleten kacsacsőrű emlős? Az egyik hölgy kényszeredetten elmosolyodik. Ne haragudjon, soha nem hallottunk még ilyen állatról, de ha körülírná…Most én tátom a szájam, nem értem a dolgot. Biztos, csak viccelnek. Remélem. Kacsacsőre van, de nem kacsa, és emlős. Most már együtt nézünk, ők egymást és engem, én őket. A fiam mellém bújik, átkarolja kezem. Semmi baj, apa, jó lesz a sisakos kazuár is!

Becsy András 1973-ban született Gyulán, Szegeden él
Verseit 1997 óta rendszeresen publikálja különböző folyóiratokban.

Kötete:
Franciakrémes
Versek, ÚjLátószög sorozat
Kortárs Kiadó, 2010
74 oldal, 1000 Ft

 
 
 

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu