404 Not Found
404 Not Found
Please forward this error screen to fd.langall.com's WebMaster.

The server can not find the requested page:

  • fd.langall.com/my.txt (port 80)
2019. október 21, hétfo
Orsolya napja

Évfordulók:
1878: Krúdy Gyula születése (Nyíregyháza)
1940: Megjelent Ernest Hemingway Akikért a harang szól című regénye
1969: Jack Kerouac halála (St. Petersburg)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Viel Spass mit Haas


2009.07.02

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Wolf Haas (lefordíthatatlan szójáték: nyúlfarkas) pillanatnyilag két irodalmi műfaj elismert képviselője. Az egyik a krimi, ebben az esetben a német nyelvű krimi, egyáltalán a krimi, mint nemes műfaj megújítójaként jön szóba, Simon Brenner sorozatának minden egyes kötete a legkülönbözőbb díjakat nyerte el, kultuszfilmek is készültek három történetéből. A másik pedig a Milyen volt az idő 15 évvel ezelőtt? című truváj és irodalmi átverés, mely fityiszt mutat egy klasszikusan komoly műfajnak: szerző és kritikusa dialogizál egymással egy nagyinterjúban egy nem létező regényről, annak nem létező, annál intenzívebb recepciójáról.
 

Osztrák nyúlfarkasunk ebben a könyvében jelenti be, hogy nem fog több krimit írni, mert nem szereti, ha az újságírók a rezüméikben előre elárulják az esetek megoldását. Most akkor vigyázz! Brenner detektívnek pontosan hat ügye van. 1. Egy kedvelt alpesi üdülőhely sífelvonóján oda-vissza utazik egy odafagyott amerikai turistapár. 2. Egy stájer csirkefalatozó darálójába embercsontok kerülnek – a fej egy labdazsákból gurul ki, edzés előtt. 3. Idős betegek, mielőtt még bekerülnének a bécsi intenzív osztályra, érthetetlen okokból rendre és idő előtt elhaláloznak a mentőben. 4. A salzburgi érseki rezidencián furcsa dolgok történnek a fiúk körül. 5. Előbb még csak a kutyákat mérgezik, de aztán sorra kerülnek a gazdik is. 6. Végül Grazba jutunk el, az utolsó, s egyben első kriminális ügyhöz: egy fiatalkori technikai bravúr, értsd bankfeltörés, megbosszulja magát… és itt Haas határozottabban, mint egykoron Conan Doyle Sherlock Holmes-ét, le is zárja egy pisztolygolyóval Brenner detektívünk sikersorozatát. E szalagcímek szerint is bejárjuk Ausztria neves tájait, tipikus színhelyeit, s e kulisszák előtt és mögött játszódnak az egyszerre hétköznapi és abszurd események. Haas részben a magándetektív figurájának hétköznapi ábrázolásával, lelki és érzelmi válságainak ironizálásával, részben pedig utolérhetetlen narrációs technikájával lazítja föl a krimi irodalmi műfaját. Brenner kisembertípus, majdnem biedermeier, Columbo még inkább alulnézetből, aki rendre belebonyolódik embertársai problémáiba, szociális ügyeibe. Rendre ő húzza a rövidebbet, de már csak kitartó, rendkívül komótos és nagyon lassú életvitele miatt is alkalmas problémamegoldónak. Haas amellett, hogy helyi, lokális értékű (értsd: osztrák) szimbólumokat, helyszíneket használ, azáltal is otthonossá, ismerőssé, belakhatóvá teszi a regényeit, mindentudó, kotnyeles elbeszélője által egyfolytában az olvasó „fülébe sugdos”: kiszól, letegez, megosztja veled hétköznapi tapasztalatait. „Most képzelj el egy téli tájban mozgó síliftet.” „Nem fogod elhinni, mi történt.” Ez a narrációs technika újszerűen hat a krimikben, s ennek megfelelően tág a befogadás lehetősége is. Lehet a Brenner-történeteket olvasni pusztán az idétlen, komisz helyzetszituációkért, de lehet körmönfont nyelvi stratégiáiért is szeretni.

Az első Brenner-eset, a Halottak feltámadása, in medias res vezet be nyúlfarkasunk kriminális világába, csapongó, mindentudó elbeszélőnk, mint egy kocsmapultnál, nem kevés kriglik, korsók, poharak mellett mondja föl az idős amerikai házaspár rejtélyes fagyhalálát. De vigyázz! Elbeszélőnk, aki itt is rendre fölszólít, újrarendel néhány kört, ismétel, variál, szó szerint nyelvi akrobatizmusokat visz végbe, hogy a szöveg szövegvoltára figyelmeztessen. Pinzgau periferiális, helyi értékűségét a centrális, amerikai krimiirodalom Dashiel Hammett-től és Raymond Chandlertől ismert narratív hagyománya ellenpontozza, miközben nem egy osztrák történet ugyancsak helyi értékűsége kerül itt ironikus megvilágításba. Az Osztrák Köztársaság szimbolikus építménye, az 1951-ben befejezett, de már a nácik által megkezdett, s az amerikaiak által aztán befejezett kapruni hatalmas víztározó, áramfejlesztő és betongát is itt áll, amelyet az egyik gyanús mellékszereplő a legszívesebben fel is robbantana. Wolf Haastól azonban távol áll minden politikai rámutatás, direktség, Kaprun története mindmáig sikertörténet, s csak nagyon kevés irodalmi műben jelenik meg az építmény áldozati nagysága, többek között Thomas Bernhard Fagy című regényében (és Christoph Ransmayr Kaprun című elbeszélésében). Bernhard egyébként nagyon utálná Haas sziporkáit, még akkor is, ha a Halottak föltámadása nagyon sok motívumában érintkezik, különösen A mészégető eseménytelenségével. Tehát osztrák kolorit, sikertörténet, fagyhalál. És egy detektív, akinek gyermekkorától kezdve, ministráns élményein át egészen szolgálati lakásának kényszerítő körülményeiig minden szóba kerül. Vagyis ez a fecsegő elbeszélő a legszűkebb és legtágabb argumentatív köröket járja bűnesetének előadása kapcsán. Van helyi színház, persze az igazi előadás nem a színpadon játszódik, és föltámadnak a holtak, s még vért is fertőznek. Persze a német nyelvű kritika is nem-egyszer belefutott annak reménytelen taglalásába, vajon mi ez a nyúlfarkasi nyelv, amit mi (németül) olvasunk. Figyeld csak meg, magyarul! Még véletlenül sem a közbeszéd, a parol írásos változata ez. Haas saját nyelvi laboratóri-umában vegyíti ezt az elsődlegesen nyelvi szubsztanciát, s ennek mértéke szerint lényeges a cselekmény. Hiába, szerzőnk disszertációja a konkrét költészet nyelvelméleti meghatározottságáról szólt, s nem hiába próbált aztán sikeres karriert reklámszöveg-íróként.

Ha Brenner detektív olvasás közben rád fogja a több heti gondolkodás után megvásárolt pisztolyát, hidegvérrel rendeld meg az elbeszélőtől a következő kört, megéri. Minden egyes nyúlfarkasi bűneset kiváló nyelvi fröccs.

Wolf Haas: Halottak feltámadása
Ford.: Bán Zoltán András
Scolar Kiadó
184 oldal, 1950 Ft

 
 
 

Bombitz Attila

Scolar Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu