404 Not Found
404 Not Found
Please forward this error screen to fd.langall.com's WebMaster.

The server can not find the requested page:

  • fd.langall.com/my.txt (port 80)
2019. október 21, hétfo
Orsolya napja

Évfordulók:
1878: Krúdy Gyula születése (Nyíregyháza)
1940: Megjelent Ernest Hemingway Akikért a harang szól című regénye
1969: Jack Kerouac halála (St. Petersburg)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Közel a múlt


2009.07.02

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Kurucz Gyula visszatért. Már évtizedekkel ezelőtt – szerzőként, szerkesztőként – jelen volt a magyar irodalomban, de az elmúlt tizenöt-húsz év, mint sokakat, őt is más pályára vitte. A kultúra külországi képviselete – új regénye tanúsága szerint is – csak megerősítette benne közösségi hovatartozását.

2008-ban már megjelent a Kairosz Kiadó gondozásában Lukács evangéliuma című könyve, amellyel nem foglalkozott súlyának megfelelően a kritika. Frissen kiadott, Tükörben a halál címet viselő könyve néhány hét alatt kiváltotta a szakma érdeklődését is. Nem véletlenül: a történet ahhoz az élményhez juttatja olvasóját, hogy belekezd, és nem tudja letenni a regényt, megtapasztalhatja, milyen is a jól megírt széppróza. Ha nem csengene fülünkben kellemetlenül a kifejezés, nyugodtan mondhatnánk: a Tükörben a halál alkalmas arra, hogy középiskolai kötelező olvasmányként kerüljön az ifjúság kezébe.
Mit tudhat meg a mai ifjak generációja ebből az önéletrajzi elemekkel gazdagon átszőtt regényből?

Apái, nagyapái, sőt dédapái történelmét, családtörténetét. Mert már a mai középgeneráció számára is történelem a negyvenes-ötvenes évek ideje, a fiatalokat pedig jó lenne a ma is hiányos, sokszor téves történelemtanítás mellett a valósággal is megismertetni. S mire ismerhetnek rá a múlt rendszert megélt olvasók? Saját küzdelmeikre, ifjúságuk korának minden ízére, illatára, emberi erényekre és hiányosságokra, az egyik és a másik oldal legjellemzőbb figuráira, az emberi alkalmazkodás minőségi különbségeire.

Kurucz Gyula hiteles szemtanú, főhőse, Dani sorsában erőteljes az önéletrajzi ihletés. Apja halálos ágya mellett indul a visszaemlékezés folyamata, s mindvégig ennek a szálnak a segítségével idéződnek fel az emlékmorzsák, hogy összeálljon a teljes kép az apáról, az anyáról és a fiúról. Mert nem más ez a regény, mint a főhős szembenézése önmagával, saját sorsával. S ahhoz, hogy önmagát, saját helyét felmérhesse, szembe kell néznie szülei történetével, őszintén meg kell fogalmaznia erényeiket és hibáikat, meg kell mutatnia édesapja és édesanyja sorsában az ezerkilencszáznegyvenöt utáni történelem kisemberre mért nyomorát, a lelkit és a fizikait egyaránt. Így jut el saját sorsának értelmezéséhez.

Az idősíkváltások segítségével egyszerre lélegzünk együtt a fiatal, életerős, mindig újrakezdő, majd a küzdelembe, az üldözésekbe belefáradt, megtört apával, aki kis közösségének, falujának a klasszikus értelemben vett szellemi vezetője volt egy tisztességes világban, majd senkivé tették a kommunizmus idején; s átéljük mellette a kisvárosi környezetben és a nagyvárosban ugyanúgy boldogtalan, szép tanítónő, az édesanya érzelmeit is. Az anya „minden bűvével, bájával, kielégítetlen hiúságával, megkeseredettségével vetette bele magát a tanításba”, de itt sem találja a megnyugvást, gyötri az örök elégedetlenség.

Mit hoz magával Dani ebből a világból, hogyan építi fel a sajátját szülei örökségén? Mert ez az örökség nemcsak az az erő, melyet apja kitartásából, otthonhoz, hazához való hűségéből merít, örökség a hátrányos helyzet, a megbélyegezettség is: a hasonló apák gyermekei nem érvényesülhetnek, nehezen vagy egyáltalán nem juthatnak be az egyetemre, büntetésük az apák nem létező bűnének következménye. De nemcsak az apa makacs, Dani is az. Nem bízza magát a külső erőkre, ősei példájának erejével küzd saját boldogulásáért, teremti meg szellemi szabadságát, jut előre egy olyan világban, mely nem szereti a véleményt formáló, gondolkodni tudó embert.

Mi is ez a regény? Önéletírás, családtörténet, hiteles korrajz? Mindez fellelhető benne, s a legfontosabb talán az, ahogyan szembesíti az olvasót saját feladatával: ha ismerni akarjuk önmagunkat, meg kell ismernünk az előttünk járóknak a történetét, a gondolkodásmódját, fel kell mérnünk a kort, amelyben éltek. S ha szerencsénk van, mi is saját küzdelmeink tükörképére ismerhetünk elődeink sorsában, akárcsak Dani, Kurucz Gyula regényében.

 
 
 

Tóth Katalin

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu