buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 6, hétfo
Vilmos és Bíborka napja

Évfordulók:
1937: Juhász Gyula halála (Szeged)
1992: Isaac Asimov halála (New York)
2005: Saul (er. Solomon) Bellow halála (Brookline)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Üdvözlet az Olvasónak!


2010.05.28

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Amikor húsz évvel ezelőtt elindítottuk a Könyvpiac című lapot, címválasztásunk sokakat megbotránkoztatott – hogy kapcsolható a könyvhöz a piac, a könyv nem áru, mondták. Pedig akkor már erősen kezdett áru lenni a könyv is (ha nem is mint akármely mosópor, de), elég gyorsan átállt a kereskedelem a szocialista tervgazdálkodásról a piaci szemléletre. Akkor inkább azt gondoltuk, jó, ha a kereskedelem ’eladhatatlan’ helyett eladható könyvet vár (követel) a kiadóktól. Mert persze azt gondoltuk, hogy minőségi irodalmat fog az olvasó keresni és vásárolni a nagy cenzúrás évek után is.

Valameddig ez így is volt: néhány évig, no, nem sokáig, a kiadók sorra jelentették meg azokat a műveket, amelyektől gondolatrendőrségünk megóvott – főleg nívós társadalomtudományi műveket. Aztán, úgy emlékszem, a korábban marhaságnak tartott ezoterikus irodalom kezdett beszivárogni, majd hirtelen beözönleni. Aztán szabad utat kapott és legitimációt nyert a meglehetősen lenézett lektűr, aztán… aztán… Aztán, utóvégre a médiasztárok kezdtek el könyvekkel elárasztani minket –, egy valamennyire is látszódó médiaszemélyiség nem szalaszthatta el a saját könyvet, piaci sikere, persze, garantálva.

Hogy van az Pesten, hogy Könyvhéten politikusok meg médiasztárok előtt állnak sorban az emberek dedikációért, kérdezi megrökönyödve határon túli magyar irodalmár barátom. Hát csak fejlődjetek egy kicsit ti is, majd nálatok is úgy lesz, mondom gonoszkodva.

Tudom, hogy miért vártam nagyon ezt a mostani Könyvhetet.

A versek miatt.

A költészet miatt vártam a Könyvhetet, a költészet miatt, amelyik ebben a nagy globalizálódó piacosodásban egyre hátrább és hátrébb szorult a könyvkereskedelem kínálatában is, meg az életünkben is. Pedig költészet nélkül ellenni olyan, mintha naphosszat fűrészport rágna az ember. Rágjuk eleget – most ünnepeljünk!

 
 
 

Pécsi Györgyi
felelős szerkesztő

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu