buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 23, csütörtök
Zelma és Rajmund napja

Évfordulók:
1783: Stendhal (Marie-Henri Beyle) születése (Grenoble)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Levél egy halhatatlanhoz


2010.05.28

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Szép vagy, formás vagy, kívánni való vagy! Ha rám nézel, sugallatodtól megrészegülök. Mondod is: „bújj belém, fordíts ki kerek-hullámzó-feszes mivoltomból! Ha megérintesz, keresztül fut rajtam az áram, összegabalyodom. Simogass léleknyugtatóan, húzz az ágyadba minél többször – habár az íróasztalon való helytelenkedés is megteszi –, érezzem, hogy szükséged van rám!”

Látod, Menyasszonyom, Drága, te csábos, te ingerlő, mit tesz az, ha kitárod magad előttem – hófehér bőröd az apró tetoválásokkal nem csupán álomba ringat, ám tettrekészségemet is növeli –, ha fehér húsod üzenetvivő lesz a kormosan szétzilált mindennapjaink rengetegében! Minthogy – félősen élvezvén a beléd hatolást, az üzenetek megfejtésének a kéjét – nem árulsz zsákbamacskát, engem is arra ösztönzöl, hogy kecsességeden túllépjek!

Az csak természetes, hogy szép vagy, kívánatos vagy, tetszetős vagy. Gyújtod bennem a tüzet, amelyet ezer tűzoltóhadosztálynak sem sikerül eloltani. Arcodat, jól használván a pirosítót, szüntelen változtatod, hogy csak az ismerjen rád, aki a veled való kapcsolatot komolyan veszi. De okos is vagy, fürkész agyadban világnagy-tengerek zúgnak, s aki meghallja eme kacagtatóan vidám (hogy ne mondjam, zenés) mormolást – Istenem, hányszor hallottam, én is –, az megrészegül. S áldja a sorsát, hogy ily nemes zenének szolgálója lehet.

Régről ismerjük egymást. Már akkor beléd szerettem, amikor sok évtizeddel ezelőtt hallgatván a Farkas utcai református templom (Kolozsvár) tiszteletes urának igéző igehirdetését az ölemben landoltál. Hogy megbizseregtesd a vérem? Hogy reszkető térdekkel kemény húsodat ölelvén végigfusson bennem évszázadok illatos szépsége?

Csalfa vagy, Drága! Másképp aligha mutogatnád magad mindenkinek. Néha remek ruhában, néha anélkül, itt is feltűnsz, ott is feltűnsz, mintha szépséghirdető pózod élet-elixír volna. Gyógymód a téged bekebelezni akaró szíveknek. Legutóbb a kassai székesegyház oltárára kéredzkedtél, hogy megbabonázván a testedben keresgélő, lelkedet simogató papot, az Istennel is szemezhessél!

Kell neked, Drága Menyasszonyom, az a fényesség, amely hozzád képest csak lámpások pislákolása?

S ha meg akarsz tartani, kérlek, kicicomázottan ne ülj ricsajos kirakatokba – sugallván: „szép, kívánatos a portéka, vihető!” –, hanem simulj a tenyerembe, borulj a mellkasomra, hívd belőlem elő azt a szépségmámorban őrjöngő férfit, aki keresvén valahai magamagát, úgy csüng hullámzó testeden, mint harangkötélen a hintázni vágyó lurkó.

Égess, szakíts szét, boríts a szememre – hogy ne lássam kikapós viselkedésedet – fátyolnál sűrűbb takarót! Bizsergesd meg a bőröm! S ha megbizseregteted, eszedbe fog jutni, hogy nem is olyan rég milyen fölhevülten feküdtünk – tested tárva-nyitva – a zöldben egymás mellett. A nap égetett, te is égettél, fehérséged kohója szerelmessé izzasztotta testemet.

Az ágyban sem voltál hozzám hűtlen. Sokáig csak méregettelek, aztán rád borultam, s ma már ki tudja, hogy álomban-e vagy ébren, beléd merültem. Kiittam azt, amit lényed fölkínál: a tudás, a sejtetés, a beléd rejtett titok boldogságát.

Ezért is szeretlek örök szerelemmel, Drága Menyasszonyom, Könyv!

Szakolczay Lajos
(1941) József Attila-díjas irodalom- és művészetkritikus

Kötetei:
Dunának, Oltnak (1984)
Páter Bulányi (1989)
Ötágú síp (1989)
Kötél homokból (1994)
A csavargó esztétikája (1996)
Korfurdaló (1999)
Kikötő (2006)
Erdélyi ősz (2006)
Nekünk ilyen sors adatott (2006)
Ameddig temetetlen holtak lesznek (2008)

Új könyve:
Párbeszédek és perbeszédek
Magyar Napló Kiadó, 2010
472 oldal, 2940 Ft

 
 
 

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu