buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 15, vasárnap
Valér napja

Évfordulók:
1822: Verseghy Ferenc halála (Buda)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Erdély tudományos könyvkiadásáért
Villáminterjú Burus Endrével, a csíkszeredai Pro Print Kiadó vezetőjével


2010.05.28

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

„Kis létszámú kiadó lévén működésünk elképzelhetetlen lenne különböző szellemi műhelyek hozzájárulása nélkül. Szépirodalmi kiadványainkat a Székelyföld kulturális folyóirat szerkesztői láttamozzák, néprajzi munkáink a Kriza János Néprajzi Társaság, szociológiai kiadványaink a csíkszeredai KAM közreműködésével, legjelentősebb sorozataink pedig, a történelmi sorozatok Bárdi Nándor történész, kutató felügyelete alatt készülnek.”
 

– Szűkszavú a kiadó honlapja, csak anynyit árul el, hogy 1992-ben alakult Csíkszeredában, s hogy elsődlegesen a romániai magyar kisebbséggel kapcsolatos kiadványokat szeretnék megjelentetni. A semmiből született a kiadó, vagy volt előzménye? Kik, milyen forrásokra támaszkodva hozták létre? Hogyan emlékszik a hőskorszakra?

A cég az Infopress Rt. Leányvállalataként, nyomdaként indult, akkoriban eszünkbe sem jutott, hogy valamikor könyvkiadással fogunk foglalkozni. A könyvkiadó neve is ezért lett ennyire műszakias. Röviddel az indulás után azonban – Hajdú Farkas-Zoltán biztatására – kiadtuk első könyvünket, a Csíki kalákát, útjára indítva ezzel a Krónika Könyvek sorozatot. Ebben az időben évente még csak egy-két cím látott napvilágot a kiadó gondozásában.

– Mikor élte a legjobb idejét a kiadó, és mikor volt a legnehezebb?

Könyvkiadás szempontjából a cég egyenletesen fejlődött, nem éltünk meg különösebb hullámhegyeket, -völgyeket. Ebben az időben a kiadó és a nyomda még egy cégként működött. A kétezres évek elején volt egy nehezebb időszakunk, de ez a cég nyomdai részét érintette.

– A kiadói program szerint önök vállalják a regononlitást. Igen impozáns a szerzőgárdájuk is, a könyvek minősége is. Hosszú távon is fönntartható ez a program?

Mivel mi egy kis költségvetésű (anyaországi szemmel elképzelhetetlenül kicsi) és kislétszámú kiadó vagyunk, úgy gondolom, a kiadói program hosszú távon is fenntartható, amennyiben együttműködésünk a különböző szellemi műhelyekkel továbbra is sikeres. Ami a könyvek minőségét illeti, már nyomdaként is mi voltunk az elsők, akik visszahoztuk Erdélybe a varrott, kemény táblás könyvek „divatját”.

– Sorozataik, a Múltunk könyvei, a Helyzet könyvek, a Krónika könyvek, a Források a romániai magyar kisebbség történetéhez, nemcsak régi hiányokat pótolnak, de fontos új kutatási eredményekről is beszámolnak. Úgy tűnik, nagyon erős a kiadónak a tudományos műhelyekkel, intézményekkel (egyetemek, kutatóintézetek) a kapcsolata, naprakész a helyi szellemi teljesítményt illetően. Honnan a szellemi tőke?

Kis létszámú kiadó lévén működésünk elképzelhetetlen lenne különböző szellemi műhelyek hozzájárulása nélkül. Szépirodalmi kiadványainkat a Székelyföld kulturális folyóirat szerkesztői láttamozzák, néprajzi munkáink a Kriza János Néprajzi Társaság, szociológiai kiadványaink a csíkszeredai KAM közreműködésével, legjelentősebb sorozataink pedig, a történelmi sorozatok Bárdi Nándor történész, kutató felügyelete alatt készülnek. Bárdi Nándor tanítványai közül egyre több szerzőnk kerül ki, akik kedvenc témáink egyikét, a közelmúlt történelmét kutatják. Ezek a munkák úgy kerülnek kiadásra, hogy előzőleg szigorú szerkesztés, lektorálás és több szakmai vita során elérték végleges formájukat.

– Milyen a könyveik szakmai (tudományos közönség) fogadtatása?

Éppen ezért kapunk az esetek többségében jó kritikákat, és ezért tartanak minket az erdélyi tudományos könyvkiadás legjelentősebb képviselőjének.

– Úgy érzékelem, hogy a magyarországi nagyközönség érdeklődése az utóbbi egy-másfél évtizedben erősen lanyhult a komoly, színvonalas kisebbségi társadalomtörténeti művek iránt. A romániai magyar olvasóknak viszont, úgy tűnik, erősebb a lokálpatriotizmusa – ez megnyilvánul a könyvek iránti érdeklődésben is?

Én másként látom ezt a problémát, szerintem nem csökkent az anyaországiak érdeklődése, csak eltűntek a jó szakkönyvesboltok, helyüket a néhány nagykereskedő vette át, akiknél a rengeteg könyv között elvesznek a kiadványaink. Mivel ezek kis példányszámú könyvek (500-1000) a reklám, kiadványaink önerőből való megismertetése túl nagy anyagi terhet ró a kiadóra. Erdélyben pedig maradt a régi helyzet…

– Mely kiadványaikat tartja ön a legfontosabbnak?

Itt nem emelnék ki egy-két kiadványt, mi kezdetektől fogva sorozatokban gondolkodtunk. Legnívósabb kiadványaink talán a történelmi jellegűek, gondolok itt elsősorban a Múltunk Könyvekre, továbbá a Források a romániai magyar kisebbség történetéhez, illetve a Magyar Kisebbség Könyvtára sorozatra.

– Az utóbbi években mintha a népszerű könyvek kiadása felé is elmozdult volna a kiadó. Gergely Éva szakácskönyvére, Ignácz Rózsa életműsorozatára gondolok például. Ön szerint hosszú távon önfenntarthatóvá válhat egy nagyon igényes kiadó?

Az Ignácz Rózsa életműsorozat útjára indításával elsődleges célunk az volt, hogy visszahozzuk ezt a méltatlanul feledésbe merült írónőt az erdélyi köztudatba. Gergely Éva szakácskönyve pedig majdnem a kiadóval egy időben indult útjára, hiszen első formájában megalakulásunk után alig két évvel, 1994-ben jelent meg. Azóta folyamatosan tökéletesített formában több kiadást ért meg, és elmondhatjuk, hogy 1990 után az Erdélyben legnagyobb példányszámban eladott sikerkönyv lett. Itt kell megemlítenünk Fodor Sándor Csipikéjét, második legnagyobb példányszámban eladott könyvünket. Hogy hosszú távon önfenntartóvá válhatunk-e? A fent említett sikerkönyvek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy jó úton haladjunk az önfenntartás felé, hiszen sokszor ezek bevételéből finanszírozzuk szakmai kiadványaink egy részét.

 
 
 

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu