buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 23, csütörtök
Zelma és Rajmund napja

Évfordulók:
1783: Stendhal (Marie-Henri Beyle) születése (Grenoble)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Hinni hitetlenül


2010.05.28

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A hittel kapcsolatos, mindig nehéz és szövevényes kérdések a költészet legősibb témái közé tartoznak. A huszadik század a kételkedés kora volt, melyben az Istenre való várakozás csakis az egyéni függetlenség vágyával konfrontálódva jelenhetett meg, de ez az ellentét is olyan nagy verseket szült, mint Ady, József Attila, vagy akár Pilinszky vitázó, kérdőre vonó, kérlelve elutasító, a bűn és a rossz jelenlétére élesen rákérdező művei. A költőnek ugyanakkor azzal is szembe kellett néznie, hogy a hit élményének megszólaltatása nem kerülhetett az elragadtatás, vagy pláne a pátosz leegyszerűsítő bűvköreibe, mert a század tapasztalata volt az is, hogy az Istennel való találkozás felé mégis csak az állandó kérdezés, az óvatos közeledés, az önmagunkra is vonatkozó kétely vezet.
 

Takács Zsuzsa új verseskötete igazán megragadó keretet talált ennek a „keserves misztériumnak”, a hit elbizonytalanodásának a megírására: Kalkuttai Teréz leveleit és naplóit, melyek két évvel ezelőtt jelentek meg magyarul is, abban az időben, amikor a Vatikánban már folyamatban voltak a boldoggá avatás előkészületei. A naplók azonban olyan mély, filozofikus, vagy máshol épp nagyon is egyenes vallomásokat fogalmaztak meg Teréz hit és hitetlenség közötti vívódásáról, hogy sokan még az egyház magasabb köreiben is azt mondták, ilyen embert nem szabad mások elé példaként állítani, nem szabad boldoggá avatni. Takács Zsuzsa kötetének India című nagyciklusát – mely akár egy külön kötet is lehetne, megérdemelné – olyan különös versekkel töltötte meg, melyek mintha Teréz anya hangján szólnának, az ő szerepébe bújva, az ő gondolatait újrafogalmazva. Nem véletlen, hogy a levelekből és a naplókból számos töredék átkerült a versekbe, de ha az idézetek nem lennének dőlt betűvel szedve, nehéz lenne eldönteni, hol végződik az idézet, és hol kezdődik a továbbírása. A kettő eggyé formálása, összesimítása maga a mű.

A versek így a probléma gyökeréig hatolhatnak: van egy törékeny, jómódban nevelkedett albán nő, aki a kolostor viszonylagos békéjét és biztonságát hátra hagyva Indiába megy, hogy az ottani nyomortelepek szegényein segítsen. Szolgálatát sokszor az egyházi szabályok ellenében végzi – például egyedül jár az utcákon, holott ez tilos lenne –, és mindeközben arról ír, hogy abban a pillanatban, ahogy kilépett a kolostor kapuján, elvesztette a hitét, és onnantól csupán az emberek iránti alázat és szeretet vitte őt a teljes önfeladással járó munkába, csupán a lelkiismerete diktálta kötelesség vitte évtizedeken át előre. Fantasztikus élet: Teréz a lehető legtöbbet teszi, amit egy keresztény ember tehet, Krisztussal kapcsolatban mégis hatalmas kételyek gyötrik. Takács Zsuzsa előző kötetei is sokat beszéltek a szenvedésről, mint a legnagyobb Isten elleni érvről, illetve a bizonyosság elvesztéséről és a visszaszerzéséért tett erőfeszítésekről. A költő és a naplók talán véletlen találkozása azonban új helyzetet teremtett: a problémák szűkebb, jobban behatárolható keretet, friss nyelvet és egy élénken élő példát kaptak.

A szenvedés igen éles képeit láthatjuk: a munkától megnyomorodott gyerekeket, az utcán agyonvert tolvajt, éhező, leprás, magányos embereket, a nyomornegyedek sátrai előtt haldokló nőket, akik a világ számára nem is léteznek. A leírt események egy visszafogott, tények közlésére alkalmas nyelven, rímtelen versekben jelennek meg, mégis könnyű a hatásuk alá kerülni, és még könnyebb belátni, hogy Takács nem egzotikus tapasztalatokról ír, nem egy távoli ország mindennapjairól, nem sokkolni szeretne, hanem a körülöttünk lévő, nagyon is elérhető nyomorúságról, és persze mindezek mögött a helytől és időtől független lelki történésekről beszél. Például az Újszülött című versben: „Kórházi törülközőben egynapos újszülött // letéve egy zsákon. – Jönnek érte? Föl- / idézem a rémtörténeteket. S elszégyellem / magam, hogy nem bízom vakon Benned.”

És hogy miként kapcsolódnak mindehhez a kötet első felében, A test imádása cím alá összegyűjtött versek? Egyrészt a kötet tanulsága szerint Teréz anya munkája is elsősorban a testek megmentéséről szólt, hiszen a beteg, elgyengült, megcsonkított testek az életet jelentik, amíg van test, addig van csak élet, azaz a test iránti rajongás az élet végtelen szeretetét jelenti. De a személyiség is csak a testtel együtt lehet teljes, tehát nem lehet valakiről a testét figyelmen kívül hagyva beszélni, és nem gondolhatunk magunkra sem másként, mint élő, változó testre. Az egy-két temetőbe kalauzoló versből pedig azt is megtudhatjuk, hogy már csak azért is a testbe kell kapaszkodni, mert a lélek esetleges továbbélése nem lehet valódi vigasz az itt maradóknak. A körök azonban nem lehetnek annyira szűkek, hogy ne kapjon bennük helyet a testiség, azaz a szexualitás is. Természetesen szó van róla a versekben, de természetesen van róla szó: tisztán, a szerelem legboldogabb, legmeghittebb pillanatait jelenti.

A kötet azt mondja: szerelem a leghangosabb életigenlés, olyan szenvedély, mely ugyan kiszolgáltatja a szerelmest, mégis felemeli, értelmet és célt ad az életnek. Végső soron életet ad. Még akkor is, ha gyakran szenvedéssel jár. Valahol itt ér össze tehát a könyv két szála: a szerelem is bizonytalansággal és kétellyel teli, akárcsak a hit, és sosem olyan egyszerű, mint amilyenre vágynánk. Takács Zsuzsa minden élettapasztalatát és bölcsességét megírta ezekben a hajlékony, lágy, szép szövegekben, melyek alighanem gazdag életműve eddigi csúcsát jelentik.

Takács Zsuzsa: A test imádása – India
Magvető Kiadó, 2010
160 oldal, 2490 Ft

 
 
 

Bedecs László

Magvető Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu