buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. március 30, hétfo
Zalán napja

Évfordulók:
1844: Paul Verlaine születése (Metz)
1912: Karl May halála (Radebeul)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál


2010.04.06

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Az április 22-én kezdődő XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált dr. Paczolay Péter, a Magyar Alkotmánybíróság elnöke nyitja meg, Aliza Bin-Noun, Izrael budapesti nagykövet asszonya társaságában. Idén Izrael kultúrája, kortárs irodalma és könyvkiadása vendégeskedik Budapesten, gazdag programmal, s egy világhírű íróval, Ámosz Ozzal, akinek Élet és halál rímei című új kötete a fesztiválra időzítve lát napvilágot magyarul, az Európa Könyvkiadó gondozásában. Neves elődök után Ámosz Oz veszi át Budapest főpolgármesterétől a Budapest Nagydíjat, Konrád György laudációja után.

Az idei könyvfesztiválra 24 országból érkeznek íróvendégek és kiállítók, s a díszvendég Izrael mellett először állít ki Szaúd-Arábia, Brazília, Vietnám, valamint osztrák kiadó Budapesten. Régi kiállítóként érkezik ugyanakkor Budapestre Lengyelország, Spanyolország, Oroszország, Görögország, Románia, Japán és Kína. A világ könyvkiadását is sújtó gazdasági válság miatt bár több német kiadó, illetve könyvkereskedő cég is standot állít Budapesten, a vásár történetében először nem lesz német nemzeti stand, ugyanis a Frankfurti Könyvvásár Igazgatósága ebben az évben nem kapott támogatást a német Külügyminisztériumtól.

Jubileumához érkezik az egy évtizede, a Budapesti Francia Intézet javaslatára elindított Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja, amely máig az Unió legszélesebb körű összefogásával megvalósuló kulturális rendezvénye. Idén is 17 országból jönnek el Budapestre a legsikeresebb elsőkötetes prózaírók, soraikban az elmúlt évtizedek egyik legjobb magyar történelmi regényével az irodalmi köztudatba berobbanó Horváth Viktorral.

A könyvfesztivál idén is otthont ad egy nagysikerű, kétoldalú irodalmi kezdeményezésnek, a német-magyar irodalmi fesztiválnak, a Leibach Alapítvánnyal és a budapesti Goethe Intézettel együttműködésben. Budapestre jön Arnold Stadler, Tillman Rammstedt és Moritz Rinke, ők Esterházy Péterrel, Kiss Noémivel és Dragomán Györggyel együtt tartanak felolvasást, s beszélgetnek Dalos György moderálásával.

A könyvfesztiválon több mint 300 program közül választhatnak az érdeklődők, de ez a négy nap egyúttal a magyar könyvpiac, pontosabban a magyar anyanyelvű könyvpiac legnagyobb szakmai fóruma is. Idén a következő témák kerülnek megbeszélésére: a könyvkiadás és könyvkereskedelem helyzete, a válság következményei, a hamisítások elleni szellemi-tulajdonvédelem, az elektronikus könyv, a digitális könyv, az e-book. A Könyvtáros Klub keretében a magyar könyvkultúra legnagyobb léptékű támogatási rendszeréről, a Márai-programról, a könyvtári szolgáltatások fejlesztéséről, a magyar és az egyetemes kultúra örökségéről és védelméről, s mindenekelőtt a könyvfesztivál örökzöld témájáról, az olvasáskultúra fejlesztéséről, az olvasóvá nevelésről lesz szó.

A könyvfesztivál biztosít méltó helyszínt a könyvkultúra több jelentős szakmai elismerésének az átadásához. Április 23-án az IBBY, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa Magyar Tagozata ismerteti az Év Gyermekkönyve díj jutalmazottjait, s vasárnap, 25-én a Könyvfesztivált szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése immár tizedik alkalommal díjazza tagjai titkos szavazatai alapján az Év Kiadóját, s új kiírásban az Év kereskedője díj jogutódját, az Év Vidéki és az Év Fővárosi Könyvesboltja nyerteseit. Az oktatást leghatékonyabban szolgáló könyvet, valamint CD-t, illetve hangoskönyvet elismerő Budai Díjat a II. kerület polgármestere, dr. Láng Zsolt ajánlotta fel.

A XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál is a magyar irodalom legjobbjai előtt tisztelgő Születésnapi Irodalmi Szalonnal zárul. Az idén kerek születésnapjukat ünneplő jeles alkotóink közül az alábbiak kaptak meghívást a Tarján Tamás vezette baráti összejövetelre: Nemeskürty István, Csoóri Sándor, Dobos László, Réz Pál, Sándor Iván, Salamon Pál, Ungvári Tamás, Taxner-Tóth Ernő, Ferdinandy György, Berkovits György, Fábián László, Gerold László, Nyerges András, Tamás Menyhért, Szörényi László, Rakovszky Zsuzsa, Esterházy Péter, Kulcsár Szabó Ernő, Szávai Géza, Vámos Miklós.

RÉSZLETES PROGRAM

 
 
 

Kapcsolódó linkek:
Hivatalos honlap

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu