buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 21, kedd
Ágnes napja

Évfordulók:
1823: Madách Imre születése (Alsósztregova)
1950: George Orwell (er. Eric Arthur Blair) halála (London)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
„A gyorsan növő babnak is kell egy nyár, míg termést hoz”
Villáminterjú a csíkszeredai Bookart Kiadó igazgatójával, Hajdú Áronnal


2010.03.04

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

„A Kiadót 2004-ben alapítottam, de aztán úgy esett, hogy csak évekkel később indult be, lényegében 2008 volt az igazi indulás éve. Ekkor csatlakoztak hozzám a többiek is, Hajdú Farkas-Zoltán, aki Heidelbergben él, Kovács András Ferenc és Láng Zsolt, akik Marosvásárhelyen élnek, vagyis mondhatom, hogy nem vagyunk helyhez kötöttek, miközben természetesen megvan a magunk helye.”
 

– A tavalyi Könyvhéten figyelhettünk föl a csíkszeredai Bookart Kiadóra – friss kiadói szemlélet, rokonszenvesen átlépi a határokat... Lehet, persze, már korábban is jelen voltak Magyarországon is, csak ‘belevesztek’ a könyvtengerbe... Mikor alakult a kiadó?

A Kiadót 2004-ben alapítottam, de aztán úgy esett, hogy csak évekkel később indult be, lényegében 2008 volt az igazi indulás éve. Ekkor csatlakoztak hozzám a többiek is, Hajdú Farkas-Zoltán, aki Heidelbergben él, Kovács András Ferenc és Láng Zsolt, akik Marosvásárhelyen élnek, vagyis mondhatom, hogy nem vagyunk helyhez kötöttek, miközben természetesen megvan a magunk helye.

– A minőségi kortárs erdélyi magyar irodalom kiadója a Bookart? Vagy inkább a határok nélküli magyar irodalom kiadója?

Is-is. Az irány innen oda és onnan ide. Szeretnénk erdélyi szerzőket a nagyvilágnak bemutatni, és távolabb működő szerzőket Erdélynek. Gregus Zoltán, Kövi Sára, Markó Béla, Selyem Zsuzsa, Szabó Róbert Csaba kötetei szerintem bárhol érdekesek volnának, miközben határozottan állítom, ilyen ízeket, ilyen színeket sehol máshol nem lehetne kikeverni. Szabó Róbert Csaba egy szilágysági falu mikrovilágából teremt nagyvilágot, de Selyem Zsuzsa történetei sem igen történhetnének máshol, miközben egyikük sem a couleur local írója.

– Dieter Slezak, Richard Wagner, Cartarescu – tágan értelmezett romániai írók – ebben az irányban is határsértők?

Aki kíváncsi, előbb-utóbb határsértő lesz. Minket valamiért különösen érdekeltek ezek az írók, vagyis a könyveik. Schlezak is, Wagner is a történelemmel és a megtörténttel néz szembe, néha könyörtelen leplezetlenséggel. De ide sorolhatom Harald Roth könyvét is: Erdély története egy szász történész szakmai szigorával előadva. Cartarescu kötete miért érdekes? Szerintem azért, mert Szőcs Géza fordítja, és mert nyilván olyasmire van füle és tolla, amihez másnak nem volna.

– Úgy gondolja, hogy csak az úgynevezett rétegirodalom kiadásával fönn lehet tartani a kiadót? Vagy népszerű, piacosabb könyvekre is gondolnak?

Nem gondolunk piacosabb könyvekre. Illetve úgy gondoljuk, a ma piacosabb irodalom is egykor rétegirodalomként kezdte. Témánkba vág Herta Müller Nobel-díja. Egyrészt mert kiadói tervünkben állt az ő könyveinek is a megjelentetése, másrészt mert Richard Wagner Ingóságok című regénye nagyon hasonló tematikájú, mint Müller Atemschaukel című legutóbbi regénye. Annál pedig kevesebb ma a piacosabb könyv.

– A Kalligram Kiadó sikerének az is az oka, hogy rendszeresen bemutatják a könyveiket Magyarországon is, hogy hangsúlyosan jelen vannak – a Bookart is készül ilyesféle expanzióra (pl. Budapest és az egyetemi városok meghódítása)?

Ez egy kicsi kiadó, nem készül Budapest vagy Szeged lerohanására. De ahova hívnak, igyekszünk elmenni, akik érdeklődnek, azokat igyekszünk magunknak megnyerni. Annak idején, amikor Németországban a nagyhírű kritikus Reich-Ranicki összeállított egy könyves bőröndöt, mondván, hogy szerinte ezeket a könyveket volna érdemes egy lakatlan szigeten olvasni, az emberek, mint a cukrot, úgy vették, mert hittek neki. Expanzióról azért sem beszélhetünk, mert ez egy friss kiadó. A gyorsan növő babnak is kell egy nyár, míg termést hoz.

– El tudják elérni, hogy Magyarországon is, legalább egy-két nagykereskedelmi hálózat rendszeresen forgalmazza a könyveiket?

Ezt elérük már. Könyveink ott vannak az Alexandra és Líra üzleteiben, ha a nagykereskedelmi hálózatokról kérdez. De Tánczos Vilmos Elejtett szavak és Bächer Iván Világörökség című kötete Magyarországon több mint száz könyvesboltban van jelen már.

 
 
 

ÚKP

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu