buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 22, szerda
Vince és Artúr napja

Évfordulók:
1729: Gotthold Ephraim Lessing születése (Kamenz)
1788: George Gordon Noël Byron születése (London)
1823: Kölcsey Ferenc befejezte a Himnuszt
1989: Weöres Sándor halála (Budapest)
1989: A Magyar Kultúra Napja
1993: Abe Kobo halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
„Határtalan” (nyelv)tudás az Akadémiai Kiadóval


2009.05.28

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A magyar könyvkiadás legpatinásabb kiadói műhelyét alapítása óta a folyamatos szakmai újítás jellemzi. A közelmúlt fejlesztéseiről Pomázi Gyöngyivel, az Akadémiai Kiadó Nyelvi és Gazdasági Szerkesztőségének igazgatójával beszélgettünk.
 

– A hagyományos nyomtatott szótárak felett eljárt az idő?

Jelenleg azt látjuk, hogy a hagyományos nyomtatott könyv bizonyos területeken önmagában már kevés: más formátum is kell a használathoz. Igaz ez a szótárakra és a nyelvtanulás egyéb segédeszközeire is. A nyomtatott kontra elektronikus kérdésben az Akadémiai Kiadó nem a vagy-vagy, sokkal inkább az is-is megoldást tartja jónak. A nyomtatott szótár előnye, hogy a papír időálló, nem támadja meg vírus, nem kell újratelepíteni, sőt ha nem akarjuk bekapcsolni külön csak ezért a számítógépet, akkor is kiválóan használható. A nyomtatott könyv mindmáig a legbiztosabb módon képes megőrizni a belezárt tartalmat. Való igaz azonban, hogy előnye más szempontból hátránynak tekinthető, mivel statikus, nem használható a felhasználó tetszőleges kívánsága szerint. A szótáraknál a gyors kereshetőség fontos szempont, ami az elektronikus változat jogosultságát támasztja alá. A kiadó a papír szótáraihoz elektronikus használati lehetőséget is biztosít, így a szótárazó maga döntheti el, hogy a nyomtatott szótárat emeli le a polcról, vagy a számítógépet használja. A szótárak jogtiszta, a nyomtatott szótárakéval egyenértékű, megszerkesztett elektronikus változatához a www.szotar.net oldalon férhet hozzá a szótár vásárlója.

– Mely szótártípusoknál vezettek be alternatív technológiát?

A legtöbb nagy-, kézi-, illetve kisszótárunk már elektronikus hozzáféréssel kapható. Igyekszünk minden szótárnál áttérni erre a megjelenési formára is. Legutoljára a spanyol szótárainkat láttuk el ilyen többlettel.

– A pontos kiejtés a kétnyelvű szótárak esetében kiemelten fontos. Ezen a területen hogyan segítik a felhasználókat?

Az eredményesen használható nyelvtudás gyors elérésének leghatékonyabb eszköze, ha az elsajátítandó anyag egyszerre több érzékünkre hat. Az Akadémiai Kiadó új Magyar–angol audio úti-szótára a nyomtatott útiszótáron kívül tartalmaz egy audio lemezt, így a szótár, az utazás során előforduló valamenynyi fontos témakört tartalmazó, mind a húsz fejezete egyszerre olvasható és hallgatható. Utazás közben is alkalmas tehát tanulásra, gyakorlásra. Mivel a CD-n magyar és eredeti brit kiejtéssel hallhatók a szavak és mondatok, az úti célig elérve játszi könnyedséggel megtanulhatjuk, begyakorolhatjuk a helyes kiejtést is.

– A diákoknak szánt és bevált Akadémiai szótár sorozatot, az angol nyelv után kívánják-e más nyelvekkel is bővíteni?

Az „akadémiai” szótársorozat a német–magyar és magyar–német szótárakkal bővült, amelyek áprilisban jelentek meg. Az új kiadványok elsősorban a nyelvtanulók igényeit, a német nyelv szóbeli és írásbeli megnyilvánulásainak segítését tartják szem előtt. A szótár az érettségire, nyelvvizsgára való felkészüléshez egyaránt jól használható. A diákok nagy haszonnal forgathatják.

– Az idegen nyelvek tanulói számára tehát számos újdonságot kínálnak. Mi a helyzet az anyanyelvünkkel? A magyar nyelv helyes használata nem csak a tanulók számára fontos, mindenkit érint!

A magyar helyesírás számunkra is kiemelten fontos. Gyorsan változó világunkban anyanyelvünk is részese a folyamatoknak, maga is változik, fejlődik, új kifejezésekkel gazdagodik. Ezért tartottuk fontosnak az új Akadémiai helyesírási szótár megjelentetését, amely friss, a korábbiaknál jóval bővebb szóállománnyal rendelkezik. A több mint 1600 oldalnyi szóanyagot tartalmazó kiadvány összeállítása során az volt a cél, hogy aki kézbe veszi a kötetet, minél több szó helyes írásmódját találja meg, és így gyors és használható segítségre leljen a helyes írásmód használatát illetően.

 
 
 

Akadémiai Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu