buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 7, kedd
Herman napja

Évfordulók:
1867: Osvát Ernő születése (Nagyvárad)
1889: Gabriela Mistral születése (Vicuña)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Szépség, öröm, egészség


2009.03.24

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Volt szerencsénk olyan helyre, olyan korba megszületni, ahol nincsenek tömeghalált okozó járványok, sem istencsapásaként lesújtó irdatlan természeti katasztrófák, az orvosi ellátás ingyen jár (legalábbis elméletben), egy átlagos közértben pedig minden beszerezhető, ami egy egészséges ebédhez és személyes higiénénk megteremtéséhez kell. És mégis, valami nem stimmel ezzel az egésszel, hisz amellett, hogy ugrásszerűen nőtt a köztünk járó funkcionális analfabéták száma, egészségügyi mutatóink is rémületesek: a túlsúlyosak, depressziósok, dohányosok, alkoholisták, s ennek folyományaként a szívbetegek, rákosok, rossz fogúak száma továbbra is óriási, most is a világ élvonalában vagyunk ezen a „fekete listán”. Az ok ugyanott keresendő, ahol a szellemi elmaradásé: a műveletlenségben és – akár tetszik, akár nem – a tunyaságban. A Medicina Kiadó most két olyan kiadvánnyal jelentkezett, amely ugyan ez utóbbin nem, de az előbbin feltétlenül tud segíteni – már amennyiben nem vagyunk restek fellapozni a műveket…

Mindkét kiadvány – Katona Ferenc neurológus kötete, valamint a Szépség, öröm, egészség című munka – közös vonása a fellapozásra csábító, könyvészetileg igényes megoldásokkal kivitelezett, albumszerű külső, méghozzá a klasszikus ízlésvilág szerint megvalósítva. Végre, bátran szakítva a hazánkat is tömegesen ellepő német populáris természet-gyógyászati-ezoterikus-orvosi kiadványok steril mosolyú, irritálóan műharmonikus, unalmas és erőszakos képi világával, az illusztrációk a képzőművészet legnagyobbjaitól válogatott, szellemesen elhelyezett, a szövegi tartalmat kiszolgáló ízléses reprodukciók, az olvasmányélmény mellett kulturált esztétikai élvezetben is részesítve bennünket. Ugyanilyen kellemes meglepetés a kötetekben felbukkanó, a szép- és szakirodalom legjavából merített prózai és lírai idézetek garmadája, amelyek a fent említett képi illusztrációkkal karöltve színvonalas, de nem tolakodó háttérzeneként festik alá a mondanivalót.

A szöveg stílusa tekintetében az eltérő témakörből fakadóan természetesen vannak különbségek. Katona Ferenc kötete a századforduló – mára a tudománytörténet romantikus hőseivé nemesült – polihisztorai által jegyzett klasszikusokat idézi meg az olvasók számára; azokat a tudós-írókat, akik felkészültségüknél fogva a lehető legszélesebb spektrumú kontextusban voltak képesek taglalni egy kérdéskört. Ez esetben ugyanez történik, ahogy azt már egyébként a cím is sejteti: a szerző egymással szoros párhuzamba vonva egyrészt pontos vázlatot skiccel fel az emberi civilizáció és kultúra históriájának legfontosabb állomásairól, másrészt – az előbbiekből merített művelődéstörténeti példák apropóján – beavat agyunk működésének mechanizmusába. Szokatlan és eredeti megközelítés, ugyanakkor (mint minden jó ötlet) egy igazán egyszerű alapgondolatból indul ki: mindaz, ami idáig történt velünk, az nem más, mint elménk fejlődésének a regénye. „Az emberré válás során átalakuló agy folyamatosan megújuló működési lehetőségei hozták létre idővel a civilizációkat és kultúráikat” – írja előszavában a szerző. Ebből a szemszögből nem szoktunk erre gondolni, de persze, igaza van. Izgalmasan új perspektíva.

A kérdéskörben rejlő bőség zavarát a munka logikai felépítésével lépte át Katona professzor. Kikerülve a parttalan hömpölygés kínálkozó csapdáját, művét tematikai alapon tagolta nyolc fejezetre – bár ezek közül az első (Kultúra, civilizáció, és az emberi agy) inkább általános, bevezető jellegű. Ettől függetlenül bemelegítésként mindenképp nélkülözhetetlen, nemcsak az összetett téma felvázolása, a mű magvát képező alapelv kifejtése miatt, hanem azért is, hogy szokjuk annak tömény, elménket kultúr-, művészet- és tudománytörténeti, orvostudományi, irodalmi és történelmi információk pergőtüzében tartó stílusát. Ha van egyáltalán, akkor ez a könyv egyetlen hátránya: a pihenést nem engedélyező, interdiszciplináris szöveg- és gondolatfolyam még a harcedzettebb olvasók számára is kihívást jelent. Persze megéri az erőfeszítés – ráadásul szinte érezhető, hogy az utolsó oldalra érve agyunk ismét abszolvált egy fejlődési lépcsőfokot.

Miután tehát elértük a kellő fordulatszámot, biztonsággal emelkedhetünk a magasabb szellemi szférákba, ahol olyan témakörökre tekinthetünk rá az orvostudomány és a művelődéstörténet kettős szemszögéből, mint az idő és annak érzékelése, értelmezése, az érzékszervek működése, s ennek csodálatos és mélységesen emberi gyümölcsei, a műalkotások (létrehozása, dekódolása, élvezete), az elme műhelytitkai s az azzal teljes összhangban, hihetetlen finomsággal, precizitással működő manuális munkánk, a hangulatok, érzelmek okai-okozatai, vagy épp a belső és külső kommunikáció harmóniája, különleges összjátéka. Ezen felül kapunk némi ízelítőt a városok kialakulásának kultúra-, s ezáltal emberformáló jelentőségéről, az utolsó fejezetben pedig – a korábban elhangzottak összefoglalásszerű átismétlése mellett – a szerző tesz egy érdekes tanatológiai kitérőt, sőt, mintegy óvatos levezető gyakorlatként érinti az álmodás jelenségét és egy ennél sokkal gyakorlatiasabb témát: az egészségügy jelenkori helyzetét.

Szintén a praktikum, de még inkább a kellemesen mértékletes józanság égisze alatt íródott a Kovács Gábor által szerkesztett Szépség, öröm, egészség című kötet. A cím nemes egyszerűsége előre sugallja, hogy mire számíthatunk: tanácsokra, hogy miként éljünk egészségesebben, s ezáltal testileg-lelkileg is jobban, tartalmasabban, kiegyensúlyozottabban. Mindebben még nem sok különlegesség lenne; a könyvpiacot szökőárszerűen elárasztó, (tisztelet a kivételnek) felszínes életvezetési kötetek többsége ugyanezt kínálja az olvasóknak. A különbség az ígéret mögötti tartalomban rejlik; míg sok effajta mű lapjain a habosított semmivel szembesülünk, addig ebből a kiadványból a valódi egészségkultúra köszön vissza, a hozzá illő, megnyugtatóan higgadt, szerényen szakszerű, a zsibbasztó orvosi terminusokat teljesen mellőző stílusban. Mintha egy igazán kulturált, kellemes modorú, művelt, emberbarát doktor csevegne velünk, s ajándékozna meg útravalóul életmód-változtatási javaslataival.

Ezek négy, alapvető fontosságú, mindnyájunkat érintő (és remélhetőleg érdeklő) téma köré szerveződnek, feltárva azok kultúrtörténeti gyökereit, megjelenítve az adott téren tapasztalható fejlődés (alkalmanként visszafejlődés) legjelentősebb fejezeteit; ezen felül ellátnak bennünket korszerű, visszafogott, szélsőségeket mellőző, ezoterikus blődségektől és rigorózus orvostudományi kioktatástól mentes tanácsokkal. Az első ezek közül a szépség és higiéné. E részben a hangsúly a különböző történelmi korok – a meglepően fejlett köztisztasági körülmények között élő ókori népektől, a korabeli, sokszor bizony az egyház által sugallt babonáknak „köszönhetően” zuhanásszerű hanyatlást mutató középkoron és a fordulópontot jelentő felvilágosodás korán át napjainkig ívelő – egészségkultúrájának, közegészségügyi színvonalának felvázolására helyeződött. Ezt követi két, a mozgás fontosságát ecsetelő, az evés-fizikai aktivitás-pihenés normális egyensúlyára buzdító, az egészséges táplálkozással kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudnivalókat összegző fejezet, benne rengeteg igazán egyszerű, bárki számára hozzáférhető, kifizethető, minimális erőfeszítés, némi szellemi rugalmasság mellett könnyen megvalósítható javaslattal. A szerzők (akik sajnos a névtelenség homályába burkolóztak) ezután példákkal, kutatási eredményekkel alátámasztva óva intenek a felmérések szerint a legtöbb egészségkárosodást okozó, a testi egészségre, szépségre hosszú távon katasztrofális kifejtő szenvedélytől: a dohányzástól.

A kiadványt egy elmélkedő, filozofikus hangvételű, józan intelmeket tartalmazó fejezet zárja, amelynek jól ismert, ám sokunk által lezserül ignorált summázata egyrészt az élet minden területén követendő mértékletesség, másrészt, hogy a mindenki által óhajtott boldogság nem egyéb, mint a test és lélek lehető legteljesebb harmóniája, amelynek fundamentuma az egészség.

Katona Ferenc: Az agy fejlődésének kultúrtörténete
Medicina, 2009
240 oldal, 3600 Ft

Szépség, öröm, egészség
Medicina, 2009
187 oldal, 2800 Ft

 
 
 

Szirtes Borbála

Medicina Könyvkiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu