2020. október 22, csütörtök
Előd napja

Évfordulók:
1870: Ivan Alekszejevics Bunin születése (Voronyezs)
1882: Arany János halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Álomnak való mesék a hordozható bábszínházban


2009.03.24

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Újabb mesekutatói nézetek szerint már nincs mese. Olyan klasszikusnak mondható.
Ilyet már olvastam egy másik annakidején. Valaki nagyon nehezményezte (akkor éppen) a hétfejű tündért. Pillanatnyilag (ha nincs kedvem hosszú gondolatmenetre) inkább elolvasok egy legújabb klasszicizáló szándékú hétpróbát, majd kiderül valami belőle! Most éppen Zöldség Anna és a póniló került a kezembe.

Először is a végén (!) kiderült, mi köze a klasszikusokhoz egy mai mesének: amikor egy mai szereplő (annyira mai, hogy Brüsszeli Béka névre hallgat) „fellázad, hogy mindig csak a Piroska és a farkas, meg a Kacor király megy a (hordozható) bábszínházban.” Ugye tetszünk érteni? Mi, meseszereplők már csak ilyen önző lázadók vagyunk. Mi szeretnénk „menni” a bábszínházban.

Gyanítom: Piroska is így volt ezzel annak idején. A királykisasszonyokkal és a három testvérfiúkkal együtt. És Kukorica Jancsi se volt öregebb saját koránál, ámbár lehetett volna Kapanyányi Monyók-féle meg Botond-szerű is az istenadta.

Az a Zöldség Anna (vegyük úgy, hogy saját korának kis parodistájaként) egyáltalán nem szégyelli királykisasszonyságát. S amikor demokratikus korunkban a szomszédból itt bújdokló Sült (sapkás) Császár még az uralkodásról is lemond a hazatérés reményében, királylányunk úgy dönt, hogy ő még nem olyan, akit lemondásra kellene felszólítani az éppen születésnapi kalaplengetésre készülődő alattvalók által.

Anyja, Haén Cica is elsősorban főszakácsként válik ismertté (mellesleg pedig Anna költői tehetsége elszórt remekeinek összegyűjtőjeként hasznosítja magát). A pajtások is csupa kedvesen botladozó udvari kíséretet adnak zöldség kisasszony mellé: Fekete Bárány következetesen gyáva, Milkó, a beszélő ló folyton elcsavarog, Sült Császár önzése nem ismer határokat, Brüsszeli Béka pedig Petőfi-vers-mondó kényszerben szenved (minden vers végén ismerős szlogennel zsarolva köreit: senki ne menjen sehová). Ez a mindennapiság makacs fricskája lesz minden mesének. Bürokrata államgépezet követeli a lótartási engedélyt és a jártassági bizonyítványt, meg a patkóadót. Eljárunk óriás élménycentrumba, kívánunk normális országot, ahol létezik a lóbolt és benne az akció árfekvéssel, fizetős és ingyen napokkal. Van mellette kínai ételbár, thaiföldi kifőzde, sőt kövek világnapja, éjszakai sétánk során rendszergazdákkal találkozunk a Cica Bella diszkó közelében.
A születésnaphoz pedig jár az operett-egyveleg rock-operával és tűzijátékkal.

Hogy vannak-e mesecélok nagy próbákkal? Beszélő lovat kell vásárolni ott, ahol ez nem szokás! Briziola-virágot kell életre kelteni, és ahhoz csakis amerikai varázslók értenek! Segíteni kell az uralkodásban Haén Cicának és hazardőr ezredes apunak (ennyire kisbetűsen!). Tudni kell titkot tartani egy Zsengellér-hegyi kirándulás éjszakai megszervezésében! A sárkányhintázásról már ne is beszéljünk!

Hogy ez így klasszicizálódhat-e a mesetörténelemben? Ki tudja? De itt egy héten át minden estére jut valami kedves álomnak való, nem kevés zöldséggel, annál kevesebb borzalommal. Amire nyelhetünk egy kis csipszet Colával… Meseolvasó felnőttek biztosan élvezni fogják ezeket a közös estéket.

Szijj Ferenc: Zöldség Anna és a beszélő ló
Ménes Ágnes rajzaival
Pozsonyi Pagony, 2008
2250 Ft

 
 
 

Kovács Lajos

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu