buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. május 26, kedd
Fülöp és Evelin napja

Évfordulók:
1966: Tamási Áron halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Sodródásaink


2009.03.24

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A sokszor elhangzott tétel szerint 1989–90 politikai-társadalmi változásait szinte alig tükrözik kortárs irodalmi alkotásaink, az állítás önmagában azonban csak féligazság: a jelenség nem kimondottan az írott művek hiányára, inkább azok irodalmi fogadtatására vezethető vissza. Hiánypótló jelentőségű törekvés indította tehát a Barankovics István Alapítványt 2007-ben a rendszerváltás korszakának és az azóta eltelt idő tanulságainak bemutatását célzó regénypályázata kiírására.

Bányai Tamás, az 1972-ben az Egyesült Államokba emigrált író pontos képpel bír nemcsak a korabeli, hanem a mai Magyarországról is, éppúgy, mint a disszidenseket (ugye, emlékszünk még erre a kifejezésre?) befogadó tengerentúli nagyhatalomról, az egyik potenciális célállomásról. Nem véletlen, hogy a pályázaton első díjat nyert regényének főhőse, Sárdi Mátyás is Amerikában „próbál szerencsét”, őt azonban nem a gulyáskommunizmus langymeleg posványa űzi el, épp ellenkezőleg: a rendszerváltás után feneklik meg élete, ami miatt a távozás mellett dönt. A könyv sajátos és érdekes szerkezetéből adódóan mindez azonban csak lassan, fokozatosan válik nyilvánvalóvá az olvasó előtt: az első fejezetben egy hegyi mobilház nyomorult, idős lakójának ápolójaként ismerhetjük meg a regénybeli Matyit, majd minden páros fejezetben egy-egy monológszerűen előadó, vagy a láthatatlan kérdezőnek válaszoló szereplő szavaival szembesülünk. E részekben hol maga Sárdi vall életéről, hol jelenének vagy múltjának valamely, a cselekmény alapján beazonosítható alakja beszél a főszereplőről, hozzá fűződő viszonyáról, miközben a páratlan fejezetek során továbbra is lineárisan haladunk az amerikai hegyek között éppen zajló történésekben.

Így ismerjük meg a nagyravágyó, elhagyott feleséget, akinek fokozódó igényeit a teherautósofőr férj a Kádár-éra összekacsintós fekete fuvarjaival biztosította, a közéleti fordulattal azonban minden bizonytalanná válik, s míg a gyorsan eszmélő, így újgazdag vállalkozóvá avanzsáló sógor, a Dönci néven emlegetett Stimkó Ödön etalon lesz, Sárdit mindjobban kettős présbe fogja az asszonyi „fülrágás” és saját süllyedő egzisztenciája. Ennek következtében vág bele egy szépreményű, ám végül bedőlő fuvarozási vállalkozásba, amelybe üzlettársa, a volt párttitkár csak kétes és idővel semmit nem érő kapcsolatrendszerét viszi, a tényleges munka és a pénzforrás biztosítása Mátyásra hárul, s így a bukás is őt érinti mélyebben. Az amerikai „kaland” már ennek a csődnek és a mindinkább tönkremenő házasságnak a hozadéka: tervezetlen, kilátástalan menekülés, ahol kint élő magyarok révén sikerül a teljes illegalitásban élő férfinak munkához jutnia. A főhős lassú, éppen csak kezdődő beilleszkedését illusztrálja a kezdeti ellenségeskedés után normalizálódó viszonya Willyvel, az idős gondozottal – megismerve közben annak is rovott múltját és családi hátterét –, illetve Joyce, a férjes asszony felbukkanása. A történet végére azonban semmivé foszlani látszik a remény, hogy az ismeretlen közegben kialakulhasson Sárdi Mátyás új élete, akinek az öregember halála után el kell hagynia a mobilházat, s csak annyit tudunk, hogy ideiglenesen vissza fog költözni előző szállásadójához, hogy aztán elölről kezdje reménytelen küzdelmét az „amerikai álomért” – a pillanatképszerű vég, a befejezetlenség alighanem a bemutatott történelmi kort is méltón szimbolizálja.

Összességében megállapíthatjuk, Bányai Tamás éles szemmel fedezte fel mind a szocializmus, mind az azt követő kor színét és fonákját, s arra reflektálva olyan történetet álmodott meg, amely messze nem egyedi Magyarországon: bármelyikünkkel megeshetne, megeshetett volna – vagy valójában is megesett. A rendszerváltás környékének időszaka a ránk kényszerített körülmények közötti sodródásé, amelyben a szerencsésebb kevesek – a Dönci-sógor félék – is csak opportunista módon kihasznált lehetőségeikkel élve alakíthatják életüket, míg a „Sárdi Mátyások”, elveszítve a talajt a lábuk alól, most látszatra aktívan, de hit nélkül várják a pillanatot, mire minden jóra fordul, ahogy a cím mondja – egyszerre ironikusan, sajnálkozóan, együttérzően, elnézően és megbocsátóan.

S elmondható az is: a regénypályázat célt ért, amelynek révén újabb és újabb szépirodalmi művek foglalkoznak a nekünk rendelt korral. Az pedig, hogy mindezt hogyan fogadja az „irodalmi élet” – már túlmutat jelen ismertetés keretein.

Bányai Tamás: Mire minden jóra fordul
Magyar Napló, 2008
128 oldal, 1575 Ft

 
 
 

Luzsicza István

Magyar Napló Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu