buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. szeptember 30, szerda
Jeromos napja

Évfordulók:
1452: Megjelent az első nyomtatott könyv: Johann Gutenberg Bibliája
1859: Benedek Elek születése (Kisbacon)
1928: Elie Wiesel születése (Máramarossziget)
1990: Patrick Victor Martindale White halála
2005: A Népmese Napja
2006: Sütő András halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Véletlen történelem


2009.03.24

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Történészek, fantaszták gyakran eljátszanak a gondolattal, miként változott volna a világ, ha Hitlert végül mégiscsak felveszik a Művészeti Akadémiára. Vajon nélküle is ekkora teret nyer a fasizmus, megtörténhet-e a II. világháború és a zsidó nép genocídiuma? Talán igen – feltéve, ha a történelmet nem személyek, hanem megkerülhetetlen gazdasági és eszmei áramlatok alakítják. Ha viszont a véletlen, akkor ez a történelemkutatás tudományát is felülírhatja. A múlt, amit az iskolában az egymásból következő események lineáris sorozataként jellemeznek, a véletlentől hirtelen élessé, ezerarcúvá válik – akár csak a folyamatos jelen ideje.
 

Erre a lehetőségre alapozza új regényét Csaplár Vilmos. A Hitler lánya – bár sokszor valós szereplőket, eseményeket mutat be – gyakorlatilag a pillanatnyi lehetőségek szülte fikciós próza: nem hiányzik belőle a logika, ám az mindig adott helyzetre épít, és ettől a szövege nagyon életszerű, dinamikus lesz. Mint egy kézi kamerájával fedezéktől fedezékig szökdécselő haditudósító – ugráló képek, sorozat csapódik a falba, az operatőr rögzít és próbál életben maradni – Csaplár úgy követi szereplőinek sorsát, gyors snittekkel váltva az egyes helyszínek, sorsok között.

A regény két párhuzamos eseményszállal indul: az 1920-es évek végén, a szegedi Átokházán feltűnik (az egykor valóban élt) „Pipás Pista”, a gatyát és széles karimájú kalapot viselő gyilkos amazon, míg Bécsben a felvidéki származású Mayer Fanni lép a színre, egy helyi vegetáriánus étterem konyháslányaként. Õk az ősanyák, tőlük sarjad a sokszereplős, változó ritmusú regény majd’ minden ága – előbbi brutalitásával, míg a másik éppen szelídségével, védtelenségével lendíti mozgásba az eseményeket. Csaplár jó aránnyal vegyíti a fiktív és a valós eseményeket: Pipás akasztófás gyilkosságait, majd leleplezését Móriczhoz méltó realizmussal mutatja be, leírása mégis filmszerű, a film noir hangulatát idézi – a feszült, töredékes dialógusok, a pipás asszony és az őt hajszoló immorális rendőrfelügyelő játszmája egyébként a vásznon is megállná helyét. A Pipás-vonalnál játékosabb a szőke Fanni története, akit a vegetáriánus étteremből maga a Führer emel ágyába egy pásztoróra erejéig, hogy szex közben a fajelmélet alapjaira oktassa: az esetlegesség itt nyilvánvaló, de ettől a helyzet még elképzelhető – hisz miért ne szotytyant volna Hitlernek kedve egy kis cicázáshoz, s miért ne ejthette volna teherbe a magyar (és titkoltan félzsidó származású) konyhalányt. Fanni aztán megszüli Hitler fattyú gyermekét, Jolánt, de a börtönbe juttatott Pipás is utódot hagy hátra – Éliást. A két cseperedő gyerek sorsa szimbolikusan összefonódik a harmincas évekbeli Magyarországéval: egyik városból, nevelőszülőtől a másikig vetődnek – családtörténetük így bővül újabb és újabb alakokkal – életüket pedig véletlenek sorozata löki egymás felé. Így történhet meg, hogy Hitler lánya végül (zsidó nagyapjával együtt) abban a munkatáborban köt ki, ahol a tizedesként szolgáló Éliás is felügyel. A két főhős találkozása nem csúcspont, de még csak nem is meghatározó jelentőségű a regény szempontjából. Egymás mellé kerülnek, majd az orosz front közeledtével együtt próbálnak védett zughoz, otthonhoz jutni; kapcsolatuk ösztönös, folyton változó viszonyukat a helyzeti érdek, és nem érzelmek határozzák meg.

Bár leggyakrabban hozzájuk tér vissza, Csaplár nem tekinti Jolánt és Éliást a kötet főszereplőinek. Pásztázó, gyors snitteket váltogató történetvezetése folyamatosan újabb és újabb színterekre vezet – így kerül például képbe Kasztner Rezső alakja is, aki a második háborúban több száz zsidót segített külföldre vagy legalábbis biztonságos területre menekíteni. Kasztner, mint a budapesti Zsidó Tanács egyik vezetője látnoki érzékkel sejti meg az egyes tettek jövőbeli eredményét, ami hatalmas előnyt jelent a náci vezérkar tagjaival folytatott egyezkedés közben. Perspektívája gyakorlatilag a szerzőéhez mérhető – több lépéssel lát előre, és ez kiemeli őt a váratlan események között bukdácsoló szereplők köréből. Alakjának inverze később Éliás lesz, aki egy betegség miatt visszafelé kezd emlékezni, memóriája pedig bármikor visszapörgethető filmszalaggá változik. A két, jövőbe és múltba néző karakter perspektívája használható időkeretet szab a történetnek, – másrészt viszont nem passzol a regény koncepciójához. A véletlen gyakorlatilag kiiktatódik jelenlétükben, ami talán szükségszerű, de nem túl hiteles megoldás, hiszen a Hitler lányát elvileg éppen a vak sors, az események homályba vesző láncolata működteti.

Csaplár könyvét azonban nem az időrendi játék, hanem a szereplők „üregessége”, átláthatósága teszi számomra érdekessé. Mint felhúzott sisakrostély mögé, úgy leshetünk egy SS-katona vagy egy gyerek ki nem mondott gondolataiba – és szívszorító látni az azonosságokat: egy festett porcelán zenedoboz például ugyanúgy a családi idill (alán sosem volt) boldog pillanatát idéz fel a rekvirálást szervező náci tisztben, mint Jolán három éves kislányában, s ezért szeretnék mindketten megkaparintani. Hogy egyikük mögött a Harmadik Birodalom áll, míg a másikat csak kiszolgáltatott, cseléd anyja védi, már a véletlen történelem műve.

Csaplár Vilmos: Hitler lánya
Kalligram Kiadó, 2009
(Fesztiváli megjelenés)

 
 
 

Koncz Tamás

Kalligram Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu