buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 28, péntek
Elemér napja

Évfordulók:
1553: Michel de Montaigne születése
1835: Elias Lönrot közzétette a Kalevalát

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Az igazán jó befektetési bank hosszú, s nem pedig rövid távon kapzsi


2009.03.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Korunk egyik sajátos, cseppet sem pozitív vonása, hogy a mindennek alapjául szolgáló gazdaságban a farok felülkerekedett a kutyán: a pénz világa a reálgazdaságon. A realitást és az egész kialakult helyzet abszurditását egyaránt jól tükrözi a számos példa, hogy különböző országok kormányzatai a gazdasági válság kivédésének vagy tompításának egyik legfőbb eszközét a nehéz helyzetbe került bankok megsegítésében látják.
 

Realitás, hogy valóban kénytelenek azt megtenni, mert a pénzügyi szektor összeomlása, vagy akárcsak nagyobb megrendülése magával rántaná a reálgazdaságot, azaz országaik létalapját is. Abszurd, hogy idáig jutottunk. Globális szemlélettel elmondható, hogy a pénzből, amelyet a fejlett világ bankkonszolidációra költött és költeni szándékozik, valószínűleg konszolidálni lehetne a harmadik világ szegény országait, s ezzel felszámolni a jövőt fenyegető egyik legnagyobb veszélyforrást, de Afrikáét bizonyosan. Úgy tűnik tehát, hogy a pénz minden ésszerű mértéken messze túlmenő súllyal bír e modern világunk működésében, ami szinte mindent felülmúló hatalommal ruházza fel azokat, akiknek hatalmuk van felette. Ez teszi a pénz világát misztikusan izgalmassá a kívülállók számára, s ezért vonzza őket a bepillantás a szereplőinek – akiket valamiféle modern templomos lovagok aurája övez – tevékenységébe és életébe.

Knee könyve – amely ismét igazolja, hogy érdemes megbízni az Alinea választásában – nem a mostanában divatos bulvárosított rémregény a befektetési bankárok extrém világáról, hanem igen jó szakmai beszámoló e bankok tevékenységéről és belső viszonyairól. A szerző véletlenül került e területre, erre utal a könyv eredeti címe is, és a frontvonalban szerzett tapasztalatai alapján értette meg (igazán jól!) a Wall Street-i befektetési bankok gazdasági szerepének és működésének a sajátosságait. Az erre vonatkozó beszámolói és értékelései teszik e művét kifejezetten jó színvonalú, e szakma lényegét bemutató áttekintéssé azok számára is, akiket amúgy nem érdekelne az e pályára tévedt, ott sikeres bankárrá emelkedett, majd egy évtized után onnan kiábrándultan távozó szakember fejlődéstörténete. Könyve középpontjában a vállalati pénzügyi tevékenység és a befektetési bankolás viszonya áll. Maga is elmondja, hogy önálló iparágként a befektetési bankok viszonylag újkeletű intézmények. Klasszikus korszakukat a következőkkel jellemzi: Valamikor régen a befektetési bankár kötelességet érzett az egymással kölcsönös kapcsolatban álló ügyfelek, intézmények és piacok iránt. Az ügyfél esetleg a banknál maradt generációkon keresztül. Az intézmény reputációját tekintették a legfontosabb értéknek. A belső standardok messze túlmentek minden szabályozói követelményen, amely a befektetők védelmében született. A befektetési bankárok pedig általában úgy léphettek előre, hogy egyszerre voltak sikeresek az ügyfelek kiszolgálásában, az üzlet megóvásában és a közérdek megvédésében. (Schöne alte Zeiten, mondhatnánk elmerengve.)

Befektetési bankárként Knee maga is az ügyfél és a befektetési bank közötti kölcsönös, tartós elkötelezettség kiépítését és fenntartását tekintette alapvetőnek, ebben igyekezett kiemelkedő lenni. A múlt század utolsó évtizedeiben azonban – amint elmondja – a pénz világa mindinkább kifordult eme üzleti kultúra alól, és a befektetési bankoknak akarva-akaratlanul is úszniuk kellett az árral. A korábbi ideálnak a helyére az esetlegesség kultúrája lépett: nemcsak az az érzés, hogy bármely napod az utolsó is lehet egyben, hanem hogy befektetési bankárként az ember értéke kizárólag attól függ, mennyi árbevételt termelt a társaságnak aznap, függetlenül annak forrásától. Valójában ez a „bármi áron” lett az új modus vivendi meghatározó jegye. Új ethoszt segített uralomra, amelyet ekként jellemez: „I’ll Be Gone, You’ll Be Gone”, azaz arassunk le minél nagyobb profitot, s azután utánunk a vízözön, hol leszünk mi már addigra. A Streeten már nem lehetett kitűnni azzal, hogy az ember kiváló csapatjátékos vagy hogy tisztel más hagyományos értékeket – ami korábban alapérték volt. Sztár csak azzal lehetett, hogy üzleteket kössön, bevételt termeljen, kerüljön az bármibe is, különösen, ha valaki más viseli ezeket a költségeket.

A könyv szakmailag legérdekesebb és tanulságosabb része a már említett technológiai buborék kialakulását és hatásait vázoló visszatekintés. Knee zseniális telitalálattal technológiai tivornyának nevezi a történéseket. Elmondja, hogy 1999-ben a Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a Merryll Lynch házak által képviselt tranzakciók összértéke meghaladta azt a menynyiséget, amelyet az összes ilyen cég produkált a teljes 1980-as évtizedben. A dolog mikéntjéről pedig, amelyet alaposan és érzékletesen elénk tár, az internetes cégek ’újmódi’ értékelését illető rövid jellemzését ragadjuk itt ki ízelítőül: „Ezen titokzatos értékelési technikák pontos kereteit csak azon technológiai bankárok zárt csoportja ismerte, akik teljesen elmerültek ezekben a sötét varázslatokban.” És: „Az elemzők álmokat diszkontáltak.”

Jonathan A. Knee: Tévedésből bankár
Ford.: Zsótéár Csaba
Alinea Kiadó, 2008
348 oldal, 3450 Ft

 
 
 

dr. Osman Péter

Alinea Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu