buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 28, péntek
Elemér napja

Évfordulók:
1553: Michel de Montaigne születése
1835: Elias Lönrot közzétette a Kalevalát

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Tudóspalánták, kalandra fel!


2009.03.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Létezik a tanításnak egy olyan formája, amely után valahogy úgy érezzük, mintha mind, amit láttunk, hallottunk, mindig is tudtuk volna. Nyoma sincs annak a szakkifejezések halandzsává tömörült hada által kiváltott különös tarkótáji zsibbadásnak, a szellemi törpeség és a némileg restellett unalom érzésének, ami oly gyakran elönti az embert egy-egy „tudóst” hallgatva. Nem lenyomva, hanem felemelve lettünk. Ezt a lenyűgöző, kizárólag a legnagyobbakat jellemző stílust már többször volt szerencsénk élvezni és megcsodálni a több okból is élő legendának számító Stephen Hawking laikusoknak szánt műveiben. A kozmológia professzora ezúttal még eggyel továbblépett: most nem a természettudományos kuriózumokra nyitott nagyközönségnek írt, hanem gyerekeknek, és nem is akármit. Karöltve újságíró lányával, Lucy-vel, az iskolás korosztályt olyan könyvvel lepte meg, ami nemcsak a lurkókat fogja lebilincselni (és okosítani), de bizonyára azokat a felnőtteket is, akikben maradt annyi spiritusz, hogy képzeletben űrruhát öltsenek és belevágjanak egy elképesztő tudományos-fantasztikus kalandba.
 

A történet nem a csillagok között, hanem egy sokkal prózaibb helyen, egy csendes angliai kertvárosban veszi kezdetét. Itt él a tízéves George szüleivel, akik mindenre elszánt ökoharcosok, és olyannyira komolyan veszik a Föld megmentését, hogy nemcsak vegetáriánus életmódot folytatnak, de otthonukból mindent száműztek, ami a bolygóra veszélyesnek hitt modern technológia szüleménye. Ennek következményeképp George-nak amellett, hogy articsókás muffinon és házi répalén kell élnie, természetesen nem lehet számítógépe sem, mely a legördögibb minden sátáni találmányok közül – legalábbis ökoharcos-szemszögből. A kisfiú (szigorúan csak házi-kedvenc státuszban tartott) disznójának köszönheti sorsa gyökeres megváltozását: egy nap ugyanis a Freddy nevű ölmalac átcsörtet a szomszéd ház kertjébe, ahova új lakók költöztek a cserfes Annie és apukája, Erik személyében.

A kínos incidenst örömteli ismerkedés követi a bájosan dilis kislánnyal, a szórakozott fizikus mintapéldányának számító Erikkel, és Kozmoszszal, a világ legfantasztikusabb, hihetetlen teljesítményű számítógépével is, amely önálló (bizony néha kicsit tenyérbemászó) személyiséggel bír, és arra is képes, hogy átjárót nyisson az Univerzum bármely pontjára. George-ot teljesen elbűvölik új barátai, de leginkább Kozmosz, és emiatt elkövet egy kapitális baklövést: Erik határozott tiltása ellenére kikotyogja a szuper laptop titkát a fizikatanárának, dr. Ree-pernek. Tette beláthatatlan következményekkel jár, megdöbbentő kalandok valóságos láncreakcióját elindítva, amelyek során (sok-sok egyéb mellett) sor kerül egy működő törpevulkán felépítésére, egy űrsétára rózsaszín flitteres szkafanderben, vad autósüldözésre egy hangszerekkel teli piros csíkos Mini Morris-szal, egy üstökös meglovaglására, egy tortadobálással végződő tüntetésre, egy extrém epizódokkal teli tanulmányi versenyre, és egy fekete lyukba zuhanásra is…

Az izgalmak fokozása érdekében magáról a sztoriról most többet nem árulhatunk el, a könyvről azonban igen. A legfontosabb, hogy a nagy klasszikus ifjúsági kalandregények színvonalát simán megütő műről van szó, megdöbbentő fordulatokkal és leheletfinom humorral fűszerezve, mai környezetbe helyezve, olyan főhősökkel, akikkel kicsik (és bizony nagyok is) szívesen azonosulnak: George a lúzer, akiből vagány kis hős lesz végül, Annie imádni-valóan csibész mini-szőkeség, Erik ellenállhatatlanul szórakozott és zseniális, béna pulcsiban és szemüvegkerettel, dr. Reeper pedig igazán undok és dörzsölt, rémesen összeégett kezekkel, igazi álnok tudós, aki majdnem megvezet mindenkit.

A szerzők egyáltalán nem leplezett célja a szórakoztatás mellett elsősorban a mai napig (úgy látszik Angliában is) mumusnak számító természettudományok, s azon belül is a fizika megszerettetése volt, méghozzá a tárgy talán egyetlen populáris ágán, a csillagászaton keresztül: a lapok között lépten-nyomon találkozunk olvasmányos stílusban tálalt, a történet aktuális fejezeteit kísérő, magyarázó ismeretterjesztő oldalakkal, jó minőségű, asztronómiai témájú színes fotókkal, bájos és ízléses fekete-fehér rajzokkal. A sztoriba a „tananyag” rafináltan lett beleszőve, s néha ugyan kilóg a lóláb, hogy épp agytágításról van szó, de a tudományos rész legtöbbször észrevétlenül beleolvad a fantasztikusba. Száz szónak is egy a vége: okos és kedves Hawkingék könyve. Bár lenne több ilyenből.

Lucy Hawking & Stephen Hawking: George kulcsa a rejtélyes Univerzumhoz
263 oldal, 2999 Ft

 
 
 

Szirtes Borbála

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu