2020. október 22, csütörtök
Előd napja

Évfordulók:
1870: Ivan Alekszejevics Bunin születése (Voronyezs)
1882: Arany János halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Történeti és kortárs


2009.03.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A képzőművészeti alkotás létrejöttének, elgondolásának és kivitelezésének számtalan útja lehetséges. Amint tovahagyjuk a 19. századot, egyre cifrább a kép, egyre zavarba ejtőbb a sokszínű elszálazódás. Mint egy éltes fa ágbogkoronáján, egyre vékonyabb utakon szaladnak az éltető nedvek, hogy aztán mint kevéssé életerős leágazások, hirtelen vagy lassabban elszáradjanak – egyre messzebb a gyökérvidéktől. Természetesen a műtörténet ezeket az elfonnyadt ágakat is nyilvántartja, sőt a megújuló művészet mindenkori ügyeletes képviselői szívesen fordulnak vissza feléjük, hogy beépítsék műveikbe.

A festészet ágtörténetét kíséri végig, és az építészet közelmúltját, legfrissebb hajtásait mutatja be két vaskos kötet.

A súlyra inkább jelentős festészeti áttekintés enciklopédikus igénnyel készült. A festészet történeti szereplőit, irányzatait és mozgalmait alfabetikus rendben vonultatja fel. Igyekezete szerint teljes képet szeretne nyújtani mindarról, ami a festészetben a kezdetektől napjainkig történt, A-tól Z-ig. Persze kérdéses, hogy lehet-e, értelmes beszéd-e teljességről beszélni egy ilyen jellegű könyv kapcsán. Hiszen valami hiányérzet mindig adódik, valami folyton kimarad; rosszabb esetben a szubjektív szerkesztői koncepció következtében, kellő körültekintés hiányában, a figyelmetlenség okán. Így az A-tól Z-ig terjedő kiadványok kissé mindig gyanúsak. Teljességük látszólagos, tartalmuk hézagos. Minden bizonnyal azért, mert mégsem képesek olyannyira teljesek és egészek lenni, mint terveik szerint: mert képtelenek átfogni az A-? köztességet. (A kötet alcíme helyesen mérsékli is a nagyra törő szándékot: A festészet történetének legnagyobb alakjai és irányzatai a kezdetektől napjainkig.) A gyanú ellenére e kötet jól használható adattár majd kétezer szócikkel, és túl az ezren az illusztrációk száma – egy képzőművészeti kiadvány esetében ez nem jelentéktelen szempont –, még ha a képanyag színhelyessége, elhelyezése hagy is némi kívánni valót maga után. A sokféle képvilágot felvonultató, összefogó kiadvány szócikkeinek többsége, az alkotók és festészeti műfajok, tárgykörök kifejtése megfelelő tájékozódást nyújt, sőt, a ráközelítések néhol túl is tudnak lépni a lexikonszerű alapinformációk határán: kicsiny esszékké képesek növekedni az egy-egy alkotói pályát, műfajt összegző címszavak, jelezve a kifejlés, történeti alakulás folyamatát.

A kortárs építészet alkotásai közül szemezgető kötet időkerete jóval szűkebb.

Az 1988 és 2000 közötti időszak legimpozánsabb építészeti munkáiból nyújt átfogó, képes válogatást, gyakran a tervrajzok áttekintő ábráit, látványterveit is mellékelve. Köztük repterek és vasútállomások, hidak és sétányok, közhasznú épületek és magánházak egyaránt előfordulnak.

Helyzetkép trendekkel, eltérő, bár egyre inkább egyne-műsödő, a nemzetköziség jegyeit hordozó építészeti elgondolásokkal. Úgy tűnik, hogy a genius loci, a hely szellemével szervesen együtt élő építő gondolat lassan kiveszőben; a high-tech modern forma- és látványvilága bekebelezi a világot.

Ez a kötet afféle zsebre vágható kézikönyv is lehetne, ha akadna elég nagy zseb az ezer oldal befogadására. Vastagsága ennek ellenáll, s ha már ilyen, néhány léptékkel lehetett volna tekintélyesebb a formátuma is, hogy a monumentális épületek és építmények látványa érzékletesebb és élvezhetőbb legyen.

Akár itt, akár ott: keresnénk a magyar neveket. Azokat a festőket és építészeket, akiknek életműve vagy akár csak egy-egy alkotása arra érdemesítené őket, hogy szerepeljenek a festészet és építészet jelen idejű európai tudatában, így e reprezentatív enciklopédikus és időszaki krónikákban. Az ez iránt kutakodó olvasó azonban csak részsikereket tudhat magáénak. A kortárs építészet kötet egyedül Makovecz Imréről vesz tudomást: a Pakson, 1988-ban megépült, organikus-biomorf római katolikus templomáról hoz fotókat és rövidke ismertetőt. A festészettörténeti kötetben ugyan több a magyar név – minden elfogódottság nélkül állítható, hogy talán nem a legjelentősebbek szerepelnek –, de hány és micsoda név marad el. (Úgy tűnik, hogy Csontváry vagy Gulácsy, esetleg Tóth Menyhért vagy Kondor Béla művészete kevéssé illeszthető az európai művészetbe. Pedig eszünkbe juthat a nem is oly régi, budapesti Van Gogh kiállítás a Szépművészetiben. Azon tárlat legjobb képe a Van Gogh anyaggal szemközti terem záró-paravánján lógott: Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban címmel.) A külföldi szerzők és szerkesztők többnyire azokat a magyar festőket emelték a kötetbe, akikről tudtak, vagy akik külföldön is megjáratták nevüket és műveiket, tanulmányaikat a külhoni művészeti iskolákban folytatták vagy esetleg tartósan idegenben alkottak. Így nem meglepő, hogy a magyar származású alkotók közül a leghoszszabb szócikk az élete javát Franciaországban töltő Victor Vasarelyé.

Hogy e kötetek ilyenek – tulajdonképpen kellemesek és hasznosak, küllemre is tetszetősek, informatívak, a tájékozódni vágyók számára fontosak –, ez természetesen aligha róható fel a magyar kiadóknak, már amennyiben valóban az egyre gyakrabban hangoztatott együttnyomás kényszerének szükséges formálnia a magyar könyvkiadást.

Francisco Asensio Cerver: Kortárs építészet
Vince Kiadó, 2008
5995 Ft

Festészet A-tól Z-ig
Alexandra Kiadó, 2008
kb. 8000 Ft

 
 
 

Balázs Sándor

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu