buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 25, kedd
Géza napja

Évfordulók:
1842: Karl May születése (Hohenstein-Ernstthal)
1983: Tennessee Williams halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Bitlisszimó


2009.03.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Mostanság újra előkerültek öreg lemezeim: némi porolás után a tű hasít, a hangfal megremeg. Kamaszkorom filmje pereg. Pedig – koromnál fogva – nekem már történelmi múlt mindaz, ami szól, mivel lassan negyven éve, hogy megszűnt. De egyben született is valami. 1970 tavaszán egy angol popegyüttes hosszú agonizálás után széthullott, de addigra történetük már legendává vált. A Liverpoolból indult Beatles vaskos krónikája ezt a történetet mutatja be: a gyökerektől a csillogáson át a négy tag különválásáig.
 

A szerző Bob Spitz nem keresi a választ arra, hogy az együttes miért lett az egyetemes kultúra elfogadott alapköve, milyen pszichológiai attitűdök játszottak közre az ún. beatlemániában. Csak mesél: bemutatja a gyökereket, a lokális környezetet (mert ne feledjük, a Beatles északi, „scourse”-banda). Rövig várostörténeti összefoglalót követően előbb Lennon életét ismerjük meg, majd sorban a többiekét. A biográfiák mennyiségét tekintve kicsit visszaköszön az a sztereotípia, hogy John Lennon az agytröszt, Paul McCartney a másdik, George Harrison a harmadik, Ringo Starr pedig „csak a dobos”. Utóbbi kitétel ellen a Beatles tagjai sem győztek kiállni, amire legjobb példájuk az 1964-es ausztrál turné volt, ahol Starr – betegsége miatt – csak később csatlakozott a zenekarhoz. A tagok és a közönség megelégedésére. Sőt Spitz 1962. augusztus 15-ét – amikoron Starrt elcsábították a Hurricanestől – így írja: „ettől a pillanattól kezdve a Beatles mindörökké: John, Paul, George és Ringo” (167. oldal).

Korábban azt hittem, mindent olvastam kamaszkorom bálványairól, de be kell látnom, tévedtem. Elképesztő mennyiségű interjú készülhetett a könyvhöz, a tervezett két év helyett öt lett az előkészítő munka. A számos idézet, az ismeretlen epizódok tömege ad új információt az együttes korai mindennapjairól. A kötet első felének végére (340 oldal) jelent csak meg a Beatles első nagylemeze (Please, please me), hol van még a többi! S hol van még Anglia, Amerika és az egész világ meghódítása?

Természetesen számos történet a Beatles mellett dolgozó emberek sorsába enged betekintést. Hogyan épült ki, hogyan működött a Brian Epstein vezette menedzsment, miként éltek a stúdióban George Martin és kollégái.

Sokszor az az érzése az embernek, akkor most mi is van a kezében? Csupán egy történet? Vagy amolyan „ötvenéves bulvár”? A barátok, iskolatársak, szomszédok stb. emlékezéseit, elbeszéléseit ha mai színes lapban olvasná az ember, annak is hihetné. De valamiért ezeknek a zenészeknek a sorsuk érdeklődésre tart számot. S a szövegfolyam sem az a bulvárstílus. Olvasni kell!

Egy bajom van csupán a kötettel. Nem az, hogy kevés benne a fotó – nem képes albumnak készült –, hanem a mérete. Talán három rövidebb, kisalakú könyvvel jobban boldogul az ember, mert mint fentebb írtam olvasni kell: „itt, ott, mindenütt”…

Bob Spitz: A Beatles teljes története
Európa Könyviadó, 2008
716 oldal

 
 
 

Cz. Tóth János

Európa Könyvkiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu