buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 7, kedd
Herman napja

Évfordulók:
1867: Osvát Ernő születése (Nagyvárad)
1889: Gabriela Mistral születése (Vicuña)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Karády és történelemkönyv


2009.03.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Karády?, húzza el a száját az olvasó és néző, aki Karádyból a puszta hagyatékot látta, a két világháború közti stílust, merev könyököket, felvetett fejet, énekelve előadott dialógust, kopott érzelmeket, hamvadó cigarettavéget, és fel nem fogta mi bajuk az öregeknek, miért lábad könnybe a szemük a Hamvadó cigarettavégtől, a Valahol Oroszországbantól. Az olvasó kivárta az időt. El kellett telnie néhány évtizednek, megvárta, hogy fiai felnőjenek, látta, ahogy szájat húznak kedvenc nótája hallatán, és a szájhúzás még mindig nem a rosszabb eset, mert megesik, hogy térdüket csapkodják a röhögéstől. Minden nemzedék megtartja kedvenceit, történjék bármi. De nem kötelező a következőre oktrojálni. És ez nem csak generációs ellentét. Inkább a felgyorsult világ (megjegyzem halkan, nagyapám még nyugodtan énekelhette az Akácos út…at dédapámmal és apámmal, én már nem énekeltem velük, és nagyon mókás volna, ha akár dúdolnám fiaim valamelyikével a Gyöngyhajú lányt. Meg se próbálom).
 

Aztán hogy Újszászy. Az meg kicsoda?

Hát megtudom, ki a Karády, ki Újszászy.

Megtudom, mire érdemes emlékezni a korból. Elképesztő tényanyag. Mondom a címben, történelemkönyv. Az. Laza szövetű titkok bányája egy történész (Dr. Pusztaszeri László) irányításával. Nyilván nem véletlen, hogy Karády és Újszászy, hiszen nagysikerű monodrámát jelentetett meg Karádyról (Álltam a hídon), az eredeti tényanyaghoz társította Újszászy ugyancsak elképesztő levéltári anyagát. A két alak, két életút felépítése aligha lehetett sétagalopp. Olvasni se sétagalopp annak ellenére, hogy az időről időre meglengetett selyemfüggöny – mögötte a titkok kulcsa – át- és átlendíti az olvasót, ha megfáradna. Karády élete csupa rejtély. Újszászyé pedig mi más lehetne, hiszen egy vezérkari titoktiszt, akihez a külső és belső felderítés tartozik, de ha ez kevés volna, a külső és belső elhárítás is, még rejtélyesebb rejtély.

Mielőtt a két főszereplő, néhány szó a szerzőről: Pusztaszeri László nagy szeleteket dolgoz fel a magyar történelemből. Dolgozatot jelentetett meg az élő Árpádokról, Görgey Artúrról (a Nemzet és Emlékezet sorozatban), és Habsburg Ottó élete és kora címmel hagyományos monográfiát jelentetett meg a Nap Kiadónál. Vélelmezhető, hogy szép lassan eljutott a 20. század nehezen felejthető középső harmadáig, bár ő azt nyilatkozza a kötet kapcsán, hogy „beleszületett” Karádyba, szülei nagyon szerették Karády dalait, gyermekként állandóan hallgathatta, aztán a filmjei keltették fel a figyelmet Karády iránt. Fiatalként a nőkben állandóan Karádyt kereste. Minden inspirációs okot felsoroltam.

És akkor röviden a két főszereplőről.

Karády Katalin sokgyerekes prolicsa-ládba születik 1910. december 8-án (körülbelül, a születésnap pontos dátuma vitatott), Budapesten. Egy gyermeksegély akció segítségével öt éven át Svájcban és Hollandiában nevelkedik. Színészi tanulmányait Tarnay Ernő, később Bárdos Artúr keze alatt végzi. Végül az újságíró-laptulajdonos és szerető Egyed Zoltán fedezi fel (hol másutt, egy budai mulatóban) rendkívüli képességeit, átkereszteli (eredeti neve Kanczler) és beindítja a reklámkampányt. Anélkül hatvan éve se működött semmi. Színre lép, csoda történik, az újságok csak róla írnak. A robbanás, az országos hírnév a Halálos tavaszig várat magára. Rövid pályafutása alatt összesen huszonnégy nagy, nyolc rövidfilmben játszott.

A nála tizenhat évvel idősebb Ujszászy István 1894. augusztus 30-án, Nagykőrö-sön születik. Az I. világháborúban tüzértiszt, 1918-ban előléptetik századossá, eztán a Ludovika Akadémiája következik, majd a bécsi tanulóévek: kémnek tanul. 1930-tól 1938-ig katonadiplomata. 1939-ben a vezérkarnál teljesít szolgálatot, a híres II-es osztályt vezeti (elhárítás). 1942-ben találkoznak. Karády szerint „megfogta az a konzervatív, romantikus közeledés”, Ujszászy nem nyilatkozott a dologról. Nemigen tehette, két év után a Gestapo letartóztatja mindkettejüket, de Uj-szászy nem a német, hanem az orosz Gulágok valamelyikében tűnik el végérvényesen. Egy 1948. decemberében keltezett levél bizonyítja, Ujszászy még él, de később semmit.

Karádynak is rövid úton vége ’45 után. A háború után gyorsan színpadi engedélyhez jut, de filmszínészként nem számolnak vele. Egy ideig – 1949-től nyíltan betiltják filmjeit, és amíg listára nem kerül – színpadi sikerei kárpótolják. A kommunistáknak nincs szükségük a Horthy-éra dívájára. A hatalmat átveszi a szocialista erkölcsiség. A többit tudjuk. Kalaposa és élettársa – Frank Irma – után 1951. február 19-én Bécsbe utazik, itt hagyja örökre az országot.

Pusztaszeri László százezer adattal, dokumentummal, levéltári anyaggal szerkeszt drámát két ember – és az ország – végzetes drámájából. Az olvasó könnyen felveszi a ritmust. Az olvasó könnyen felismeri a két főszereplő mögött zúgó politikai-társadalmi káoszt, a káoszból formálódó tömeges öngyilkosságot, az utat, amely egy kis ország ideologikus öngyilkosságához vezetett.

Pusztaszeri László: Karády és Ujszászy
Párhuzamos életrajz történelmi hátterrel
Kairosz Kiadó, 2008
291 oldal, 4200 Ft

 
 
 

Onagy Zoltán

Kairosz Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu