buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 25, kedd
Géza napja

Évfordulók:
1842: Karl May születése (Hohenstein-Ernstthal)
1983: Tennessee Williams halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Joseph Haydn élete dokumentumokban


2009.03.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

„Gyakran, amikor sokféle munkámban nehézségekkel küszködöm, és amikor nehezemre esik továbbrónom a megkezdett utat – egy titkos hang suttogja nekem: Oly kevés a derűs és elégedett ember ott alant, bánat, s gond űzi őket szüntelen: a te munkád olykor tán forrás, melyből a gondterhes, üggyel-bajjal megrakott ember néhány pillanatra nyugalmat, pihenést merít. Ez volt hatalmas mozgatóm, mely tovább haladnom késztetett, s ez az oka annak, hogy még ma is lelkemből lelkedzett derűvel tekintek vissza a munkára, amelyet esztendők hosszú során át lankadatlan erőfeszítéssel s fáradsággal e művészet ápolására fordítottam.”

Ha film készülne Haydn életéről, elképzelhető, hogy a Mester, ezzel az utolsó évében írt, legszebb, legőszintébb, mélységes művészi alázattal teli levelének részletével kezdődne, ami arról tanúskodik, mennyire szükséges számára a hétköznapok apró keserűségeit feledtető, melengető szeretet, elismerés. A rezidenciális szolgálat kicsinyes gondjainak, bosszantásainak vigasztaló kontrasztjaként áramlott Haydn felé a nagyvilág elismerése. Ám ezért a megbecsülésért tehetségével, idejével és összes energiájával adózott a közönségének és gazdáinak, az Esterházy hercegeknek. Esterházy (Pompakedvelő) Miklós kielégíthetetlen zeneéhsége miatt Haydn alig győzött eleget tenni a többi megrendelő kéréseinek. Volt olyan esztendő, amikor 125 opera-előadást – köztük 8 bemutatót – kellett vezényelnie, s e mellett már nem csak Eszterháza, nem is csupán Bécs vagy Ausztria zenésze volt, hanem egész Európáé. Új műveiért egymás után jelentkeztek fejedelmek, zenekarok, zeneműkiadók. Haydn „divatba jött.” És, noha első, és egyben egész életét meghatározó munkaszerződése – ami hosszú évekre Eszterházához kötötte – szinte minden mozdulatát, gondolatát és dallamát a Herceg úr Õfőméltóságához láncolta, pár év múlva kinyílt az arany kalitka ajtaja. Amilyen mértékben terebélyesedett Haydn muzsikus és zeneszerző-tekintélye (amiről művei gondoskodtak), olyan mértékben tehette túl magát nemsokára a szerződésnek számára kényelmetlen pontjain. Pár év múlva már gátlástalanul levelezett és alkudozott műveinek kiadásáról bécsi és külföldi kiadókkal.

A Joseph Haydn élete dokumentumokban című könyvben nyomon követhetjük a zeneirodalom egyik zsenijének mindennapos küzdelmeit. Ezek a dokumentumok nem irodalmi igényűek, viszont teljes képet adnak Haydn életéről, valamint a történelmi háttérről is. Haydn hatalmas változások tanúja. A barokk zenét felváltja a bécsi klasszika, azt pedig a romantika, s közben a társadalmi élet mind erőteljesebben felszínre vetődő ellentétekkel terhes. Tanúi lehetünk annak a hosszú, de sikerélményekben gazdag folyamatnak, amíg Haydn szolgáló muzsikusból öntudatos művésszé formálódik. „Legnagyobb becsvágyam, hogy a világ olyannak lásson, ami vagyok: becsületes embernek. Minden dicséret a mindenható Istent illeti, mindent egyes-egyedül neki köszönhetek” – írja ez a földön járó, ám erős, jól működő szárnyakkal rendelkező, csak zenéjében mámoros, egyébként józan, sőt gyakorlatias, vasszorgalmú komponista.

Noha nem olvashatunk megdöbbentő fordulatokban gazdag, viharos szenvedélyektől dúlt leveleket, és sivár magánéletébe is csak két nő halvány fátylán át pillanthatunk be, mégis megkapjuk Haydn karakterének vázlatát. A levelek a korra jellemző kacifántos, terjengős udvariassági formák mögé bújtatott érzéseket, akárcsak a hölgyek a bájaikat, nem mindig engedték kivillanni... Amit nem tudunk meg a levelekből, naplórészletekből, azt a Mester zenéje pótolja, hiszen egy zeneszerző pszichéjét művein keresztül ismerhetjük meg teljesen, dallamai, lelkének akusztikus lenyomatát adják.

Haydn halálának kétszázadik, a dokumentumokat válogató Bartha Dénes születésének századik évfordulójára, Révész Dorrit közreműködésével készült ünnepi kiadvány CD melléklettel jelent meg. Haydn három remekművét hallgathatjuk meg kiváló előadásban a levelek és részletgazdag napló olvasása közben. A klasszikus triász (Haydn, Mozart, Beethoven) kapcsolatáról csak pár levél számol be, de a zeneirodalom nagy pillanatait rögzítik ezek az írások. Mozart könnyes, rajongó, baráti ölelése, a dacos, forrongó, de mestere előtt leboruló Beethoven kézcsókja...

Joseph Haydn
Válogatta és szerkesztette Bartha Dénes
Ford.: Révész Dorrit
3., bőv. kiadás
Európa Könyvkiadó, 2008
355 oldal, CD melléklettel 3900Ft

 
 
 

Máry Szabó Eszter

Európa Könyvkiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu