buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 3, péntek
Buda és Richárd napja

Évfordulók:
1757: Verseghy Ferenc születése (Szolnok)
1918: Hubay Miklós születése (Nagyvárad)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Mezőgazdasági szakkönyvkiállítás és konferencia Kárpátalján


2009.03.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A februári Mezőgazdasági Könyvhónap rendezvényeként a mezőgazdasági szakirodalom immár ötödik éve lépi a át határokat és keresi fel a Kárpát-medencében élő magyarságot: Marosvásárhely (Erdély), Zenta (Vajdaság), Udvard (Felvidék), Lendva (Délvidék) után idén Beregszászra (Kárpátaljára) látogatott el, nagy sikerrel. Kevéssé közismert, hogy a határon túli magyar lakta területeken – magyar nyelvű szakkönyvkiadók nem lévén – milyen kevés a magyar nyelvű szakirodalom. Míg magyar nyelvű szépirodalom ma már csaknem valamennyi könyvesboltban található, addig szakkönyv elvétve, vagy egyáltalán nem. Éppen ezért kulturális misszió is a Mezőgazdasági Könyvhónap törekvése, a határon túli magyar közösség színvonalas agrárszakkönyvekkel való ellátása.

Február 19-én reggel mezőgazdasági szakkönyvekkel és folyóiratokkal megrakott mikrobuszokból és személyautókból álló kisebb gépkocsi konvoj kerekedett fel Budapestről Kárpátalja irányába. A vendégeket a Beregsurányi határátkelőnél Bacskai József, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja fogadta, aki személyesen járt közben, hogy megkönynyítse és meggyorsítsa az egyébként hosszadalmas és bürokratikus schengeni határátkelést. A borkóstolással egybekötött esti vacsorán, a helybéli gazdálkodók mellett Bacskai József főkonzul és Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát létrehozó és támogató Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány elnöke is megtisztelte jelenlétével a magyarországi vendégeket.

A másnapi beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola dísztermében tartott Mezőgazdasági szakkönyvkiállításon megjelent többek között Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára, Solymosi József, az FVM miniszteri főtanácsadója, Péliné Bán Éva, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) vezető szaktanácsadója, Sándor Tibor László, az OKM főosztályvezető-helyettese, Bacskai József, a Magyar Köztársaság beregszászi főkonzulja, Viczián Tamás, a Magyar Köztársaság ungvári konzulja, Gajdos István, Beregszász polgármestere, Csízmár Béla, Beregszász Járási Tanács elnöke, Barta József, a Nagyszőlősi Járási Tanács elnök-helyettese és Bart István, az MKKE tiszteletbeli elnöke.

Orosz Ildikó elnök asszony köszöntője után Tóth Gyula, a Terra Dei Mezőgazdasági Szaktanácsadási Központ vezetője elmondta, szervezetük célja a helybéli mezőgazdasági kistermelők oktatása. Tanfolyamokat, előadásokat, szakmai bemutatókat szerveznek, munkájuk eredményeként megháromszorozódtak a termésátlagok és jelentősen feljavult az előállított termékek minősége. Jávor András, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese felidézte, kilenc évvel ezelőtt keresték meg először Kárpátaljáról, hogy legyenek a segítségükre: nem pénzt kértek, hanem tudást, ismeretek átadását, könyveket, szakmai bemutatókat, előadásokat, szaktanácsokat. A segítségnyújtásban hármas motiváció vezérelte, felelős, nemzetben gondolkodás, megadni a segítséget azoknak a magyar közösségeknek, akik erre kérték, illetve az új, 50 milliós ukrán piac kínálta lehetőség kihasználása.

Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, a rendezvény díszvendége, felhívta a figyelmet arra, hogy noha Magyarországon a nemzeti össztermék csupán 3–4% származik a mezőgazdaságból, mégis, hogy tavaly Magyarországon mintegy 1–1,5%-os növekedés következett be, az a mezőgazdaság intenzív növekedésének volt köszönhető. A mostani válság idején az agrártermékeink az egyetlen olyan export cikkeink, amelyek esetében nem látni a piacok csökkenését. Óriási a kihívás, hogy mit tudunk kezdeni azokkal a most még kihasználatlan területeinkkel – ide értve Kárpátalját is –, ahonnan a növekvő fogyasztóképes keresletet ki lehet majd elégíteni. E téren nagyon nagy a jelentősége a tudásnak, a szakmai hozzáértésnek. A közös cselekvést már nagyban elősegíti a határ közeléig érő autópálya, most már csak arra van szükség, hogy a schengeni határ is ledőljön – zárta gondolatát az államtitkár.

A rendezvény zárásaként Lelkes Lajos, a Mezőgazda Kiadó igazgatója, a Mezőgazdasági Könyvhónap főszervezője bejelentette, hogy a 15 legjelentősebb magyarországi agrárkiadó megbízásából 1000 szakkönyvet adományoz fele-fele arányban a Kárpátaljai Magyar Főiskola Könyvtárának és Szaktanácsadó Központnak, mintegy 3,6 millió forint értékben. Hájos László, a Magyar Mezőgazdaság Kft. igazgatója 50 ezer forint értékben adományozott mezőgazdasági szaklapokat, Gál Katalin, a Vince Kiadó igazgatója Az év boros könyvét adományozta, Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója A magyar líra klasszikusait (20–20 kötet), A magyar próza klasszikusait (26–26 kötet) adományozta, valamint felajánlotta Magyarország története (24–24 kötet) induló sorozatuk köteteit, végül Fehér György, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója a tanárképzés és az általános műveltség céljait szolgáló köteteket adományozott a Főiskolának és a Szaktanácsadó Központnak.

A Mezőgazdasági szakkönyvkiállítás után 10 éves a beregszászi kertészmérnök képzés címmel konferenciára került sor, majd Pál Lajos és családja adott nagysikerű koncertet. Az ünnepi eseményeket állófogadás zárta a főiskola Győr termében.

 
 
 

Lafferton Kálmán

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu