buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. szeptember 24, csütörtök
Gellért és Mercédesz napja

Évfordulók:
1896: Scott Fitzgerald születése
1910: Vas István születése (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Amerikai álom


2009.03.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A hatvanas évei közepén járó Mickey Sabbath, kiöregedett bábjátékos, az Egyesült Államokbeli kisvárosban, Madamaska Fallsban él kigyógyult alkoholista feleségével, munkanélküliként. Eddigi élete – mindenfajta túlzás nélkül állítható – kudarcok és tragédiák sorozata: testvére meghalt a második világháborúban, anyja ezt követően tudomást sem vett második fiáról, továbbá első felesége eltűnt és Sabbath második házassága is romokban hever. Vigasztalást a helyi kocsmárosné karjai közt keres és talál is, de szeretője iránt táplált valódi érzéseire csakis annak halála után döbben rá. A róla alkotott képhez természetesen hozzájárul még Sabbath gátlásokat nem ismerő szexualitása, és soha nem múló cinikus életlátása, melyet leginkább saját magán szeret alkalmazni.

Sabbath élettörténete lassan bontakozik ki előttünk, az apró tényekből, a párbeszédekből csak fokozatosan derülnek ki a múlt eseményei, miközben folyamatosan haladunk előre az időben, és a főszereplővel újabb és újabb dolgok történnek, melyek viszszaemlékezésre késztetik őt. A múlt megidézése akkor erősödik fel leginkább, amikor szeretőjének, Drenkának halála után Sabbath úgy dönt, hogy felrúgva addigi megszokott életét, elutazik hajdani barátja temetésére. Visszatér New Yorkba, régi élete színhelyére, ahol ismert utcai bábjátékosként, utóbb rendezőként tartották számon. A helyek, emberek hatására Sabbathban újraélednek a eltemetett és félig-meddig lezártnak hitt emlékek és kérdések: miért és hova tűnt el előző felesége, illetve ha másképpen csinált volna mindent, vajon hol lenne ma. A kérdőjelek azonban mindörökre azok is maradnak, hiszen a folyamatos színészkedés a többi ember felé, a színházi előadásként felfogott élete miatt nem juthat el az amerikai társadalom által elvárt válaszokhoz.

A nagyvárosban ugyanis ugyanaz a hazug világ fogadja, mint Madamaska Fallsban, és Sabbath szinte zsigerileg utasítja el azt a hamis képet, amit a jólét látszólagos boldogsága kínál: „A konyhában, amely olyan egészséges volt, akár egy cserepes növényektől csillogó üvegház, a polírozott rézedényekről visszaverődő napsugárban izzó, terrakotta padlós tágas konyha asztalán Sabbathot teríték fogadta kilátással. Tányérjait és evőeszközeit négyféle dobozos gabonapehely, háromféle árnyalatú, kiadós külsejű vekni, egy tubus margarin, egy tányér vaj és nyolc üveg övezte, többé-kevésbé az a színkép, amit akkor látunk, ha prizmát tartunk a fénybe: Feketecseresznye, Földieper, Kispiroska… egészen a Zöldringlóig és a fantomsárga Citromlekvárig.” Sabbath nem kíván részese lenni ennek a színjátéknak, helyette sajátját kívánja érvényre juttatni, ebben pedig tetemes hányadot foglalnak el az elkövetkező és elmúlt hódítások is, nem mellőzve „némi” perverzitást sem.
Ami a könyv főszereplőjének érdekessége – és egyben Philip Roth könyvének erőssége –, hogy nem kíván élni a pszichológiai érvelésekkel, még abban az esetben sem, ha azok látszanak a legkézenfekvőbb magyarázatnak. Sabbath sorsa szorosan összefügg az amerikai társadalom megoldatlan nehézségeivel, melyeket pszichológusok hadával kívánnak takargatni. Sabbath ezért nem fogadja el felesége és barátai által felkínált pszichológiai közhelyeket saját problémáira, és emiatt bukkan fel lépten-nyomon a halál vagy akár az öngyilkosság kérdése is. Mint ahogy a kötet Shakespeare-től kölcsönvett, mottója is jelzi: „Minden harmadik gondolatom sírom lesz.”

Annak érdekében, hogy Sabbath bizarr alakja ne keltsen idegenkedést az olvasóban, az elbeszélői kiszólások sokszor igyekeznek rokonszenvet ébreszteni ez iránt a mindenből kiábrándult, megkeseredett és végtelenül cinikus figura iránt. És noha ez nem is minden esetben sikeres törekvés, a Sabbath színháza érdemeként könyvelhető el, hogy Philip Roth mindvégig képes fenntartani az érdeklődést főszereplőjének sorsa iránt. Ezt szolgálja a könyv gördülékeny stílusa, és Sóvágó Katalin kitűnő fordítása is, melyet az olvasó tíz év után újfent kézbe vehet.

Philip Roth: Sabbath színháza
Ford.: Sóvágó Katalin
Európa Könyvkiadó, 2008
510 oldal, 3000 Ft

 
 
 

Dobás Kata

Európa Könyvkiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu