buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 24, hétfo
Mátyás napja

Évfordulók:
1786: Wilhelm Grimm születése (Hanau)
1811: Bessenyei György halála (Pusztakovácsi)
1836: Berzsenyi Dániel halála (Nikla)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Egy szefárd asszony élete


2009.03.01

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Jelentős évszázad a 16. Európa történetében. A kora újkor embere mélyreható változásoknak volt tanúja, melyek megalapozták a modern társadalom és gazdaság szerkezetét. Éppen ezért többszörösen tanulságos annak a dúsgazdag portugál kereskedőasszonynak a pályafutása, akinek életét a magyar származású amerikai történész, Marianna Birnbaum dolgozta fel egy mikrotörténeti kismonográfiában. Gracia Mendes szülei szefárd zsidók voltak, kényszerű megkeresztelkedésük után Spanyolországból menekültek Portugáliába az 1492-es kiűzetést követően. Maga tehát kereszténynek született, ám miután az 1550-es években I. Szulejmán személyes meghívására Konstantinápolyba települt, nyíltan, sőt tüntetőleg visszatért ősei hitéhez. Férje, Francisco Mendes, majd sógora, Diogo Mendes halála után reá szállt a legendás Mendes-vagyon, és unokaöccsével kezében tartotta a földközi-tengeri fűszerkereskedelmet, hamarosan pedig a szultán legfőbb pénzügyi támasza lett. Jellemző, hogy amikor még velencei tartózkodása alatt (először Amszterdamba, majd Itáliába települt, onnan Raguzán keresztül Konstantinápolyba) saját húga vádolta meg judaizálással, a korszak legbefolyásosabb személyiségei jártak közben érdekében. V. Károly például 1544-ben egy spanyol nemes számára akarta megszerezni Gracia lányának kezét. Ám miután visszautasításra talált, zsarolni kezdte az asszonyt, aki végül befolyásos unokaöccse, Joseph Nasi közvetítésével tudta csak elsimítani az ügyet nagyszabású, mondhatni nagyvonalú hitelek révén.

Kétség nem fér hozzá, igazi családregénybe illő történet ez titkos szerződésekkel, végrendelet miatti féltékeny testvéri bosszúval, az üldözött, rejtőzködő zsidó sors minden kellékével, no meg nagyvilági pompával. A modern kori olvasó számára a legérdekesebb talán az, amit Gracia és unokaöccse konstantinápolyi éveiről olvas. Nemcsak a Török Birodalom, különösen I. Szulejmán és utóda, II. Szelim közismerten zsidóbarát politikáját, a zsidók különleges státuszát, kapcsolatrendszerét bemutató fejezetek miatt, hanem elsősorban a Mendeseknek a zsidók keletre történő telepítésében játszott, máig nem tisztázott szerepe okán. A szerző figyelmeztet, anakronizmus lenne Graciában a korai cionizmus előfutárát látni, mindazonáltal kétségtelen tény, hogy Gracia, és még inkább Joseph Nasi, talán elsőként tettek kísérletet arra, hogy zsidó telepeket hozzanak létre a Közel-Keleten. Nasi, akkor már mint Naxos hercege, szultáni rendeletre hozzáfogott, hogy Tiberiasban és Száfedben zsidó városokat alapítson. Úgy hírlik, selyemhernyót akart tenyészteni, hogy ily módon támasszon konkurenciát a selyemkereskedelemnek. A herceg kegyvesztése, majd halála miatt, a nagy terv megbukott, és mivel Nasi utódok nélkül halt meg, nem volt, aki továbbvigye a vállalkozást, a legendás vagyon szertefoszlott.

A fekete-fehér illusztrációkkal, továbbá a korabeli árfolyamokról, úti viszonyokról tájékoztató függelékkel és a Mendesek családfájával kiegészített kötet elsősorban tehát azok figyelmére számíthat, akiket érdekel a kora újkor gazdaság- és társadalomtörténete, különös tekintettel a szefárd zsidókra. Sajnos a fordítás hagy maga után kívánnivalókat. Tele van érezhetően idegenből átvett, magyartalan fordulatokkal („kiemelkedően alaposan kidolgozottak voltak” és hasonlók), ráadásul a gondolatmenet felépítésében is visszaköszön a zavarón „szájbarágós” amerikai stílus, ami megint csak nyögve nyelőssé teszi az olvasást. A regényesebb fantáziájú olvasók hiányolhatják, hogy a szerző – noha elszórtan sok jelzésértékű adatot hoz – nem árnyalja Gracia portréját, nem próbálja meg kirajzolni lehetséges személyiségvonásait, de legalább megragadni annak a jellegzetes típusnak a lényegét, amelyet Gracia megtestesített (ma talán egy reneszánsz „jidise máménak” mondanánk), mindezeken túl, a könyv utolsó negyedében mintha nem is Gracia, hanem a kétségtelenül színesebb, izgalmasabb, műveltebb, nagyvilágibb és ravaszabb Joseph Nasi állna a középpontban. Ennek ellenére az életrajz igen tanulságos, kiválóan szemlélteti ennek az átmeneti kornak minden ellentmondását, és nem csupán a korabeli keresztény és muzulmán világ egyes társadalmi csoportjainak helyzetére világít rá, de egyszerre jellegzetes és kiváltságos nősorsokat is felvillant.

Marianna D. Birnbaum: Gracia Mendes hosszú útja
L’Harmattan, 2008
188 oldal, 2200 Ft

 
 
 

 
 
 

Hamvas Levente Péter

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu