buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 20, hétfo
Fábián és Sebestyén napja

Évfordulók:
1873: Johannes Vilhelm Jensen születése (Farsø)
1889: Sík Sándor születése (Budapest)
1918: Tardos Tibor születése (Berettyóújfalu)
2007: Beke György halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Milyen egy „jó garázs”?


2009.10.02

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A „jó garázs” hasonlattal Móricz jellemezte a Nyugat (1908–1941) körüli termékeny nyüzsgést a lap megszűnésekor. A Nyugat alapításának 100. évfordulóján, 2008-ban a Petőfi Irodalmi Múzeum nagyszabású kiállítással lepte meg a nagyérdeműt, a kiállításhoz kapcsolódóan három kiadvány készült: egy album, egy CD-ROM és egy tanulmánykötet.

A hivalkodóan piros, modern fedőlappal ellátott, már-már 3D-s minőségű fotóalbum élén szinte suhancként, szemtelen magabiztossággal pózol Osvát Ernő. A háromszáz idézettel kísért ötszáz kiváló minőségű fotó- és dokumentummásolat egy élő organizmusként mutatja a lapot. Az arató Móricz, a Tarzan-fürdőruhás Kosztolányi, az érettségi találkozón feszítő Schöpflin, a párnán könyöklő Krúdy mellett engem a cowboy-jelmezes Karinthy nyűgözött le leginkább.

A kiadványhoz szorosan hozzátartozó CD-ROM a régi Budapest és a század eleji Kárpát-medence térképeiről elindulva kalauzol egy-egy helyszínre: kávéházakba, szerkesztőségi épületekhez, vidéki helyszínekhez. Klikkeljünk rá a belvárosban a Fodor-féle vívóiskolára, itt láthatjuk az egykori termet, ahol Hatvany a mellőzött Ady becsületéért Osváttal párbajra készült, de korabeli dokumentumok segítségével a végül elmaradt viadal komikus részleteiről is tájékozódhatunk. Ha valakit netán az érdekel, mit reggelizett Móricz, klikkeljen a Modern Kávéházra, a kíváncsiak pedig megtudhatják, kik laktak Kosztolányi szomszédságában.

Az aranybarna fedelű, modern eleganciával tipografált tanulmánykötet a kiállításhoz kapcsolódóan 2008 októberében megtartott Nyugat-konferencia szerkesztett anyagát tartalmazza. A több mint harminc szerző – a kortárs irodalomtudomány élvonalából – régi hiteket leromboló, újraolvasó és -értelmező elemzésekkel jelentkezett; élő, mert ambivalens, emberi indulatok által felkavart, de nagy felfedezésekkel szegélyezett harminchárom év krónikáját nyújtva. Dicséret illeti a szerkesztőket is. Ha nem pusztán az egyes tanulmányokra koncentrálunk, hanem az egyébként kronologikusan, a lap szerkesztőváltásai mentén korszakolt egészre figyelünk, több egyszerre érvényes elbeszélést: a Nyugat vonzásköré-ben elhajló és visszatérő pályaíveket, a felszíni mozgásokkal ellentétes irányú búvópatakokat is kirajzolhatunk magunknak. A harmincas évek végén a nyilas Virradatban publikáló Erdélyi József szerepeltetése a Nyugatban a népi-urbánus vita sajátságos ellentmondásait minősíti, míg Kosztolányi kezdeti, többek közt antiszemita fóbiákkal terhes Nyugat-ellenessége („A Nyugat egy kifejezetten anti-szimbolista, józan, racionális alapon álló, metafizika- és gondolatgyűlölő zsidó pártszövetkezet” – írta egyik levelében 1908-ban) pl. Ady-komplexusát is más fényben tünteti fel. Egy külön Ady-jellemrajz is kitelne az itt olvasható írásokból, a kényelmetlenné vált bálványtól, akivel szemben Osvát pályakezdőket és Babitsot szerepelteti, egészen a forradalom alatt kettős beszéddel prófétáló és a nemzeti radikálisokkal is kapcsolatot tartó kétségbeesett nemzetféltőig. A megfoghatatlanul sokrétű Nyugathoz többen az ellenzékei, pl. Tisza István és Herczeg Ferenc Magyar Figyelője vagy az avantgárd folyóiratok felől közelítenek. Számomra mégis az egyik legérdekesebb történet Osvát Ernőé. A legendás szerkesztő neve szinte minden írásban előfordul. Ha ebből a szempontból olvassuk a kötet kétharmadát, kirajzolódik előttünk egy Gyulai-epigon közepes irodalmár, egy fénykorában nem-író, sőt nem-beszélő kritikus, akinek semmi érzéke pl. a kép és a szó kapcsolatához, minek köszönhetően a folyóirat első éveiben a képzőművészeti kritika egyetlen szerző írásaira szorítkozik, az illusztrációk pedig esetlegesek. Az ő döntéseinek köszönhető, hogy a Nyugat nem ritkán olyan szerzőket favorizál, akiknek ma már a nevét sem ismerjük, máskor udvariasan átcsúsztat kényelmetlenné vált munkatársakat konkurens lapoknak. Ki volt ez a titokzatos ember, akit háta mögött annyian bíráltak, aki ugyanakkor erőket és ellenerőket támasztott az irodalmi életben? Műélvező volt, irodalmi gourmand? Hallgatag antikvárius, aki mindent begyűjt, ami csillog, az aranyat, de a rezet és még a színezett alumíniumot is? Személyiségében volt valami tragikus.

Halálára Németh László így emlékezett: „Egyik este, emlékszem, hármasban dohogtunk Osvát ellen, Babits, Sárközi György és én… Úgy mentünk szét, mint akiket a közös harag megkönnyített.
Másnap reggel kinyitom az újságot: Osvát Ernő a lánya holtteste fölött öngyilkos lett.” Nehéz a szótlan ember lelkébe látni. Mindenesetre általa lett a Nyugatból kissé kacatos, de bűbájosan sokszínű, „jó garázs”.

Az olvasó e három kiadványt forgatva valószínűleg sokkal kevésbé magabiztosan fog tudni válaszolni arra a kérdésre, hogy mi is volt a Nyugat lényege szerint, de azzal mindenki egyetért majd, hogy 1908-ban új időszámítás kezdődött a magyar irodalom, egyszersmind a magyar nemzettudat történetében.

Nyugat-képeskönyv. Fotók, dokumentumok a Nyugat történetéből
Kelevéz Ágnes (szerk.) – Szilágyi Judit (szerk.) – Dobóczi Zsolt (fotó)
PIM, 2009. 287 oldal

Kelettől Nyugatig. Mesélő térképek a Nyugat íróinak életéről. Országos helyszíntár + Budapesti helyszíntár + Budapesti kávéházak, szerkesztőségek
Kemény Aranka (összeáll.) – Thuróczy Gergely (összeáll.) – Vajda Ágnes (összeáll.)
PIM, 2009. 1 CD-ROM

Nyugat népe. Tanulmányok a Nyugatról és koráról
Angyalosi Gergely (szerk.) – Sárközi Éva (sajtó alá rend.)
PIM, 2009. 439 oldal

 
 
 

Hamvas Levente Péter

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu