buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 15, vasárnap
Valér napja

Évfordulók:
1822: Verseghy Ferenc halála (Buda)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Valláskatalógus


2009.01.29

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Az ember mindig szeretett volna messzebb látni, mint ameddig látnia adatott, s szeretett volna mindig valamilyen rendet tapasztalni élete eseményeiben és a világ dolgai közt. Tájaktól, hagyományoktól és emberektől függően eltérő vallási képzetek alakultak így ki a Mindenség működéséről, amelyek változatos szokásrendekben és szertartásokban nyilvánulnak meg. David Gibbons egy kézikönyvbe gyűjtötte össze azokat az ismereteket, amelyek a különböző vallásokról megfogalmazhatók.

Időben és térben sokféle hit él(t) az emberekben az élet és a világ értelmét illetően. Vannak, amelyek az őket hordozó nép és kultúra lehanyatlásával már a holt vallások közé sorolhatók (mint az ókori Görögországé, Rómáé vagy Egyiptomé). Vannak, amelyek nem köthetők (már) egyetlen néphez és kultúrához sem (mint például a kereszténység), és máig meghatározzák egyes embercsoportok életét. Vannak, amelyek térítenek, így szerezve még több hívet maguknak, és vannak olyanok, amelyeknek nem jellemzőjük a velük nem egy hiten lévők meggyőzése. Akadnak, melyek egymásból nőttek ki (mint például a judaizmusból a kereszténység), s olyanok is, amelyek úgy terjeszkedtek, hogy más hagyományokat is magukba olvasztottak (a hinduizmus például). Némelyek megtűrnek más vallásokat maguk mellett párhuzamosan, némelyek nem. Létezik olyan, amelynek létrejötte köthető személyhez (a buddhizmus vagy az iszlám és persze a kereszténység is ilyen), s van olyan is, amelynek eredete oly régre nyúlik vissza, hogy nem nevezhető meg alapító vele kapcsolatban.

Hely, idő, hívek száma, intézmények formája, szentnek (kanonikusnak) elfogadott szöveg(ek), központok stb. szerint csoportosítva tehát nagyon sok formája van a vallásoknak, egy azonban bizonyos: nem volt olyan kor az emberiség történetében, amelyben ne hittek volna valamilyen világfölötti értelem létezésében.

A valamikori és máig élő törzsi hiedelmektől az elhalt (és például Európa esetében a kultúra keretein belül tovább élő) ókori vallásokon keresztül a manapság is emberek millióinak életét meghatározó hitrendszerekig ennek a változatos témának gyakorlatias módon megragadható és leírható megnyilvánulásait veszi sorba a kézikönyvként forgatható kötet. Térképek és időrendi táblázatok segítenek a hit földrajzában és kronológiájában eligazodni, sorba véve a vallásalapítókat és a különböző vallások meghatározó fogalmait. Mivel az egyes hiedelmek óhatatlanul összekapcsolódnak az őket hordozó nép kultúrájával és annak történelmével, szükségszerűen kerülnek (ha csak megemlítés szintjén is) történelmi események a tárgyaltak közé. A könyv végigveszi az ókor nagy vallásait, a kereszténység előtti Európa ősi hitképzeteit, az amerikai kontinens, az indiai szubkontinens hiedelmeit, a judaizmust, a kereszténységet, az iszlámot, a hinduizmust, Kína és Japán vallásait. A fogalmilag megragadható jellegzetességek, intézmények és leírható tények összehasonlító táblázatokba is egymás mellé vannak foglalva. A cél nyilvánvalóan nem a titok megfejtése és az értékelés, hanem a leírás, de azért megjegyzendő ennek az okadatoló (angolszász) pragmatizmusnak a steril értékmentessége, mely az alternatív és új vallások fejezetében a vallások közé az attól nagyon messze álló újkori babonaságokat is besorolja.

David Gibbons: A hit és a vallás világa
Officina Kiadó, 2008
160 oldal, 7990 Ft

 
 
 

Csábi Domonkos

Officina '96 Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu