buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. augusztus 25, vasárnap
Lajos és Patrícia napja

Évfordulók:
1976: Eyvind Johnson halála
1977: Kós Károly halála (Kolozsvár)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Angyalok és naplóírók újabb megfigyelései


2009.01.29

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Ha már az ember úgy dönt, akkor ő tulajdonképpen angyallá változik. Döntés kérdése.
Ha meg nem úgy dönt, akkor se lesz feltétlenül ördög, bár kicsit több esélye támad néhány nem túl angyali történésre.

Ez így kissé nyakatekerten hangzik, viszont szent igaz. Egy gyerek(ember)nek így vagy emígy kezdődnek az első évei. Elhatározás kérdése. Csakhogy az elhatározást valahol rajta kívül kell keresgélni, vagyis közel hozzá, tehát körülötte. Ahol zajlanak az évek. Õ pedig forgolódik a körülötte lévők között, és megpróbálja látni, hallani, érteni ezt az egész angyali vagy nemtúl helyzetet. Mostanában egyre több tanult ember állítja, hogy már a megszületett gyerek (angyal vagy nem annyira) is sok mindent tud, csak akik körülötte vannak, ezt nem nagyon hiszik el neki. Felnőtt költő legyen a talpán, aki el mer igazodni ebben a sok mindent tudásban. (Felnőtt költők egyébként azt is mondják, hogy nincs külön gyerekvers, csak jó, amit a gyerekek meg szoktak szeretni, viszont a nem költő felnőttek nem mindig. De ez már tényleg őrület, kár belemenni, úgyse akarják megvenni a gyerekeiknek a nem külön gyerekverset.)

Ilyemi eshetett meg Jászék és Feketéék körül is, hogy aztán két könyv íródjék a sokminden-tudásegyetemisták asztalára. Az egyik az angyalnak tanulók számára, a másik az angyalkodást nem annyira próbálóknak. Jó kis fakultás ez a kettő, szó sincs holmi angyalian eminens tudóskákról, de ördögiek felé kacsintgatásról se. Csak nemangyaliéknál kissé pörgősebb a családi lét, holmi válási papírok és előző kapcsolatból születő testvérek meg homályos célzások tananyagaiban téblábol a tanuló, aki mellesleg megverekszik (ha kell) szerelméért a homokozóban, esténként pedig elképzeli a lefekvést amúgy ember módra, beszélgetősen, és összebújva. És van sokféle pár (szülők, óvó nénik stb.) körülöttük, vannak régi történetek a szülői párokról, de ott mocorog egy harmadik meg egy negyedik valaki is a háttérben, meg valami gyerektartást is meg kell fejteni. Továbbá van később hétvégi ház mindenféle nemvárosi izgalmakkal, és születnek első-versek, tesók, és szembesülni kell először az életben a halállal is. „Jó az, hogy még nem vagyok felnőtt, / mert a felnőtteknek nincs is igazi / Mikulásuk, sem angyaluk. / A felnőttek ők maguk a Mikulások, meg az angyalok.” – mondja a sokmindentudó kisegyete-mista, mielőtt becsukná a naplóját, „Mert van eleje mindennek, / van közepe, és kell / legyen vége.”

Jász Angyaléknál viszont „Szelídállatságok” csínymesterei csalják be titokban a szobába Bolha kutyával a bolhákat (ha már egyszer megtiltották), és van „vadlóvoda”, „makacsiga”, sőt bérgyilkos „kádibálna” is – ahogy ez az ártatlansághoz illik. De a bevezető kurzust már a „Felnőttségek” kitanult tudományai követik: költő János bácsi pedig nem nagyon érthető filozofikussággal ilyesmiket mond: „a szó is megromlik időnként”. Amiből apuka bűnrossz pálinkájának balladája rángat vissza bennünket a prózai valóságba. Angyaliságunk égi útján pedig már egy (majdnem) pilinszkys gondolattal indulunk el: a farkas „Higgyünk neki – ami lehetetlen! –, hogy megjavul.” Így van ez, kérem, a három angyalok ránk tekintése közben is, mikor „ajándékot osztogatnak. / (Jó gyereknek, rossz gyereknek, / bármelyik vagy, ők szeretnek)”. Egyébként pedig (tudunk mi ilyeneket?) „Angyalfán” terem az összes 21. századi égi lény. Õrzi őket az „Álomvigyázó”, s mintha Kányádi ballagna verssoraiban: „Valaki ül az ág hegyén, / fényesít holdat, csillagot.”

Gyerekfejek sokattudása ez a két könyv. Gyerekkönyvek? Gyerekversek? A kevésbé hagyományos – gyakran szabad versekbe, tudatosan elügyetlenkedett rímekbe mentett – világ-bogozgatások. Csak úgy költőikérdé-sezgetem: ugyan miért éppen Kolozsvárból érkeztek? (Mert nem mind a két költőnek van ott a háza-hazája.) És egyáltalán nem hasonlítanak egymásra (hál’ istennek): Fekete Vince érzelmesebben svédes, Jász Attila meg Tamkó Sirató játékosságát szívhatta friss levegőként. Azt is muszáj hozzátenni: még az illusztrátoraik is másképpen képzelnek mindent ugyanarról a világról.
Ezért is érdemes-érdekes rábízni magunkat a (ki)hívásaikra!

Jász Attila: Angyalfogó. Kun Fruzsina rajzaival
Koinónia Kiadó, Kolozsvár, 2008

Fekete Vince: Piros autó lábnyomai a hóban
Erdélyi Híradó Kiadó, Kolozsvár. 2008

 
 
 

Kovács Lajos

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu