buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 22, szerda
Vince és Artúr napja

Évfordulók:
1729: Gotthold Ephraim Lessing születése (Kamenz)
1788: George Gordon Noël Byron születése (London)
1823: Kölcsey Ferenc befejezte a Himnuszt
1989: Weöres Sándor halála (Budapest)
1989: A Magyar Kultúra Napja
1993: Abe Kobo halála

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Szimultán utazás


2009.01.29

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Befejező kötetéhez érkezett a Németh László világirodalmi írásait tartalmazó sorozat a harmadik kötettel, a Szimultán utazással. Miként az előző kötetek (A mítosz emlőin, A kísérletező ember), ez is olvasható önmagában, mégis úgy vélem, hogy érdemes mindhárom kötetet forgatni. Az előző kötetek inkább olvashatók voltak személyes irodalomtörténetként, e kötet írásainak sorrendisége kevésbé meghatározó.

Zömében huszadik századi, kortárs szerzők műveiről szól Németh László az itt található esszékben, tanulmányokban, kritikákban, színikritikákban A szerzők, művek kiválasztása esetlegesebbnek tűnik Németh László részéről, feltűnő, hogy kevesebb az átfogó nagy tanulmány. Persze, hogy Németh László választásai korántsem voltak esetlegesek, arra maga is több ízben utal. Feltűnő, hogy valamennyi szerző, mű kapcsán egy-egy meghatározó problematika késztette írásra. A jellegadó, a huszadik századra jellemző alkotásokat kereste, emelte ki. Nyelvi zsenijét tekintve, választásai során nyelvi akadályokba nem ütközött. Ezen túl nem az érdeklődés hiánya, hanem egy adott kor szellemi élete, lehetőségei is meghatározóak voltak. Amikor Dürrenmatt lehetséges magyarországi hatásáról gondolkodott, lényeges általános következtetéseket vont le, közben nem is olyan burkoltan utalva arra a „vasfüggönyre”, mely nagyon is meghatározta, milyen hatások érhették a szerzőket, olvasókat, milyen olvasmányokhoz juthattak hozzá könnyebben. Hogy mennyivel több kortársi szerzőt olvasott eredetiben, mint akik e a kötetekben szerepelnek, az más írásainak utalásaiból, példáiból áttekintő felsorolásaiból is kiderül. S miként azt az előző két kötet utószavában is hangsúlyoztam, Németh László nem szándékozott átfogó irodalomtörténetet írni.

Németh László e kötet írásaiban is komplexitásra törekszik, folyamatában látja, láttatja a szerzőket, műveket, az európai és világirodalom, kultúra, tudomány kontextusába helyezve értelmezi az alkotásokat, alkotói pályákat, s noha világirodalomról ír, viszonyítási pontja mindig a saját anyanyelvén született irodalom. Ezekben a tanulmányokban, kritikákban sem adja fel az olvasóval való kontaktus lehetőségét, bízik a termékeny párbeszédben, nem tekinti a saját véleményét abszolút mérvadónak, inkább abban bízik, hogy a kritikus pontokra rámutatva, másokat is elgondolkodtat.

A kötet írásai közül a legtöbb négy nagyobb csoportba rendezhető. Kiemelkednek a nagyobb tanulmányok (Dürren-mattról, André Gide, Proust, Blasco Ibanez, Ortega y Gasset, García Lorca színpada, Európa földrengés térképéhez, Pirandello színpada, A Glastonbury Romance és a huszadik századi regény). S noha egyetlen direkten átfogó tanulmányt olvashatunk a kötetben, az egyes szerzőkről szóló tanulmányokban meghatározó a szerzők kiválasztásának szempontrendszere, ezek a tanulmányok valamilyen szempontból tematikus, esztétikai, elméleti tendenciákra utalnak.

Egyedi fogalomrendszere ezekben az írásokban is megmutatkozik, rendkívül frappáns definíciók kíséretében. Nem sémákban gondolkodik, nem formulákban, minden műhöz még fogalmi szinten is felkészülten, empatikusan közelít. A Gide-tanulmány éppúgy vallomásos jellegű, mint az eddig közölt tanulmányok szinte mindegyike. A kötetben szereplő írások jelentős része a Kritikai Napló része, amelyből zömében 1930–1933 között írott kritikák olvashatók. Mások mellett itt ír Martin du Gardról, Duhamelről, Woolfról, Clau-delről, Valeryről, Huxleyról.

Színikritikái (Giraudoux, Pirandello, Shaw, Strindberg, Hauptmann, Rostand, Emlyn Williams darabjairól) szerző-mű-színház kapcsolatát boncolgatják. Miként saját drámáira vonatkozó önreflexív írá-saiban, e darabok kapcsán is izgatják a drámairodalom huszadik századi tendenciái, újításai, dramaturgiai, rendezői megoldásai.

Németh László világirodalmi írásainak záró kötete izgalmas olvasmány, szimultán utazás kultúrák, szerzők, művek, értelmezési, megközelítési módok között.

Németh László: Szimultán utazás
Írások a világirodalomról III.
Tanulmányok, esszék, kritikák
Magyar Napló Kiadó, 2009
438 oldal, 3780 Ft

 
 
 

Ekler Andrea

Magyar Napló Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu