buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 25, szombat
Pál napja

Évfordulók:
1759: Robert Burns születése
1900: Fekete István születése (Gölle)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Interjú Oliver Zillével, a Lipcsei Könyvvásár igazgatójával


2008.03.27

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

„Az irodalmi fesztivál a könyvvásár meghosszabbított karja. Azt követően, hogy a vásárcsarnokban este hat órakor bezár a kiállítás, a városban folytatódnak a könyves programok. A városba sereglett könyvbarátok a legkülönfélébb helyszíneken találkozhatnak a kedvenc szerzőikkel, ahol késő estébe nyúló felolvasásokon, előadásokon, s azt követő beszélgetéseken vesznek részt. A fesztivál, nem csak támogatja, hanem nagyon sokszor generálja is a könyvvásár programjait.”
 

– 1996 áprilisában nyílt meg a könyvvásároknak is helyet adó impozáns, modern vásárcsarnok Lipcsében, Ön mióta igazgatja a Lipcsei Könyvvásárt?

1991 óta dolgozom a Leipziger Messe GmbH-nál, 1993 óta szervezem és igazgatom a Lipcsei Könyvvásárt, 2003-tól a Lipcse olvas című rendezvénnyel együtt.

– Mi a vezérgondolata, filozófiája a Lipcsei Könyvvásárnak, milyen kapcsolatokat ápol a „Lipcse olvas” rendezvénnyel?

Nincs mottója a kiállításnak, a Lipcsei Könyvvásár egy közönségvásár. Tavasszal, amikor a kiadók megjelentetik az újdonságaikat, a Lipcse olvas rendezvénnyel együtt kínáljuk portékáinkat a könyvszerető nagyközönségnek. Az irodalmi fesztivál a könyvvásár meghosszabbított karja. Azt követően, hogy a vásárcsarnokban este hat órakor bezár a kiállítás, a városban folytatódnak a könyves programok. A városba sereglett könyvbarátok a legkülönfélébb helyszíneken találkozhatnak a kedvenc szerzőikkel, ahol késő estébe nyúló felolvasásokon, előadásokon, s azt követő beszélgetéseken vesznek részt. A fesztivál, nem csak támogatja, hanem nagyon sokszor generálja is a könyvvásár programjait. Az első olvasási fesztivált a Bertelsmann Club a Német Könyvkereskedői Egyesüléssel (Börsenverein des Deutschen Buchhandels) együtt szervezte a berlini fal leomlása előtti évben Münchenben. A két német ország egyesülése után a Bertelsmann Club szerette volna, ha a valamikori NDK területén is népszerűsítheti az olvasást, s ehhez Lipcsét szemelte ki. Tizenhét évvel ezelőtt a felolvasások a belvárosában zajlottak, a kiállítás pedig a régi vásárközpontban, azaz külön létezett az olvasási fesztivál és a könyvvásár. Azt követően, hogy a Lipcsei Könyvvásár irányításával megbíztak, feladatommá tették a két rendezvényt összhangba hozását. Kezdetben a felolvasások nyomták rá a bélyegüket a könyvvásárokra, azonban ma már a könyvvásárok határozzák meg az olvasási fesztiválok tematikáját.

– Az elmúlt 12 évben töretlenül és dinamikusan fejlődő könyvvásár milyen helyet és rangot vívott ki magának a német, illetve a nemzetközi piacon?

Német nyelvterületen mi vagyunk az elsőszámú szerzői vásár. S mint ilyen vásár, mi vagyunk a legnagyobbak egész Európában, ha a látogatók, a kiállítók, az olvasók és a szerzők számát vesszük alapul. Egy vásár nagysága önmagában azonban nem jelent semmit, mert hiába vagyunk mi a legnagyobb irodalmi könyvvásár, olvasóink anyanyelve behatárolja lehetőségeinket. Ilyen értelemben nagyobban vagyunk, mint a londoni vagy a párizsi könyvvásár, de nem mondhatjuk azt, hogy a londoniaknak vagy a párizsiaknak mi vagyunk a legnagyobbak. Ha a világ könyvvásárait osztályozzuk, akkor vitán felüli, hogy a Frankfurti Könyvvásár az elsőszámú, jócskán lemaradva követi London, Párizs, Bologna, Göteborg, Lipcse és Varsó, végül a kisebb vásároknak számító rendezvények zárják a sort, mint Prága vagy Budapest. A közép-kelet-európai országok számára Lipcse, mint fordítói könyvvásár, fontos lehetőséget hordoz magában. Ha e térségből valamely szerző művét lefordítják németre, akkor a nyelv és a vásár nyújtotta publicitás révén bekerül a német könyvkereskedelembe és az irodalmi köztudatba, lehetőséget kínálva ezzel a világ figyelmének a kivívására. Ezért az öszszes közép-kelet-európai ország képviselteti magát Lipcsében. Itt kell elmondanom, hogy a magyar jelenlét, a magyar irodalom múltjához, jelenéhez és jövőjéhez képest sajnos alulreprezentált. A magunk részéről a legnagyobb örömmel változtatnánk ezen, de hiába minden igyekezetünk, ez nem csak rajtunk múlik.

– Mit gondol, mire kell fordítani leginkább a figyelmet a jövőben, figyelembe véve, hogy kiélezett konkurenciaharc zajlik a könyvvásárok piacán, s hogy az olvasási és könyvvásárlási szokások nagyon jelentős átalakuláson mennek át napjainkban?

Reméljük, hogy a partnereink – az eddigi koncepciónkat elfogadva – továbbra is szívesen jönnek el hozzánk és a kiadványaikkal, szerzőikkel újra és újra megszólítják olvasóinkat. Tudatosan erősíteni kívánjuk kivívott pozíciónkat, hogy Európában mi vagyunk a legjelentősebb szerzői vásár. Szeretnénk elérni, hogy a látogatóink között minél több legyen a fiatal, hogy ők is, és a gyerekeik is rendszeres vásárlátogatókká, olvasók váljanak. Ennek érdekében nagyon erős marketing munkát kell kifejtenünk. Az olvasási szokások változása bennünket is komoly kihívást állít, ezen a téren új, dinamikus könyvbemutatási formákra lesz szükség, amely nem nélkülözi a modern digitális technika nyújtotta látványos elemeket sem.

 
 
 

Lafferton Kálmán

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu