buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 20, hétfo
Fábián és Sebestyén napja

Évfordulók:
1873: Johannes Vilhelm Jensen születése (Farsø)
1889: Sík Sándor születése (Budapest)
1918: Tardos Tibor születése (Berettyóújfalu)
2007: Beke György halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Az orgona képes krónikája


2008.07.02

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

„Amilyenek az orgonák, olyanok az orgonisták. Az orgonaművészet mindig az orgonaépítészet produktuma” – Albert Schweitzer szavai most is és a magyar orgonakultúrára nézve is érvényesek. Nincs még egy ilyen hangszer, amelynek karaktere és minősége ennyire befolyásolná az interpretációt, mint az orgona. „Lévén az már bizonyos, hogy elődeink egyetlen hangszerre sem fordítottak oly különös gondot, mint éppen a mesteri, szépen szóló orgonákra” – ezzel az 1618-ból való idézettel és a Zeneakadémia orgonájának képével kezdődik a maga nemében egyedül álló, részletgazdag, impozáns album. A következő oldalakon olyan látvány tárul elénk, amiben eddig csak néhány orgonakészítőnek és orgonistának volt része.
 

Zászkaliczky Tamás orgonaművész és Díner Tamás fotóművésznek köszönhetően egyre közelebb kerülünk az eddig elérhetetlen magasságban nyújtózó, szemet, fület egyszerre gyönyörködtető, lelket emelő fenséges hangszerhez.

Zászkaliczky Tamás orgonaművész negyven esztendeje járja Európa templomait és koncerttermeit, és ugyanolyan élvezettel játszik a párizsi Notre Dame-hangszerén, mint a legkisebb falu régi orgonáján. Bensőséges kapcsolatban áll a régi korok mestereivel, a legendás orgonaépítőktől tanult ismereteket adja át az olvasónak, közérthető nyelven, Díner Tamás pompás képeivel illusztrálva.

Az album a hangszerek királynőjének több mint kétezer esztendős históriáját tekinti át. Nemcsak az orgona fejlődését kíséri végig, hanem a keresztény egyházak és a keresztény liturgia alakulását, Európa szellemi áramlatainak változásait is bemutatja. A kereszténység és az orgona kapcsolata különösen alakult. Kezdetben a keresztény istentisztelettől nemcsak az orgona, hanem minden más hangszer is idegen volt. Ez az album választ ad minden orgonával kapcsolatos kérdésünkre: alaposan elemzi, fotókkal, rajzokkal magyarázza a szerkezetet, majd, miután már kezdünk eligazodni a sípok között, megértettük a pedáljáték jelentőségét, mielőtt még azt hinnénk, hogy az orgona pusztán a technika sikere, az író megjegyzi, hogy mindig a zene volt az, amely változtatta, alakította a hangszert, igazította folyamatosan a saját változásaihoz.

Egy orgonában sok-sok évszázad tudása és tapasztalata ötvöződik. Számos orgonaépítő, zeneszerző, orgonista és fizikus fantáziája, szorgalma és vágya testesül meg egy új hangszerben
A nagyobb hangszer építését nem elsősorban az erősebb hangzásra való törekvés indokolta, sokkal inkább az orgonával szemben támasztott differenciáltabb zenei igény.

„Erős, mint a mennydörgés, és gyengéd, mint a lyra és a cymbalum” – jellemzi egy középkori hallgató a csodálatra méltó, szélsőséges hangzásvilágra képes hangszert. Számos legenda is keringett az orgona körül, főleg abban a korban, amikor még felfoghatatlannak tartották ennek az összetett hangszernek a működését. „Az orgonát magasztosságánál fogva nem alaptalanul tartják az emberi testhez hasonlatosnak, melyet küldetésének betöltésében a lélek irányít és vezérel. Hasonlatosak a fújtatók a tüdőhöz, a sípok a torokhoz vagy pediglen a légcsőhöz, a billentyűk szembeötlően megfelelnek a fogaknak, ami pedig az orgona számára a zene művésziességét biztosítja, az a nyelv állása. Ha tehát valaki a kezek mesteri mozgatásával és művészi gyorsaságával üt reá, és kellemetesen szólaltatja meg, úgy az a legeslegtetszetősebb módon beszél” – írja Girulamo Diruta, olasz orgonista és zeneszerző.

Az album kiváló szerkesztésének köszönhetően az orgona technikai fejlődésének szemléltetése mentén felváltva közöl színes, olvasmányos részleteket, régi nagy mesterek tanulmányaiból, és kultúrtörténeti érdekességeket. Az utolsó fejezet legfontosabb kérdésére Albert Schweitzer már 1906-ban megadta a választ: vajon milyen is legyen a 21. század ideális orgonája? „…Az igazi orgonának egyesítenie kell magában a régi hangszer szép hangját az újabbak technikai vívmányaival.”

Zászkaliczky Tamás és Díner Tamás: Az orgona képes krónikája
Rózsavölgyi és Társa, 2008
287 oldal, 5990Ft

 
 
 

Máry Szabó Eszter

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu