buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. december 12, csütörtök
Gabriella napja

Évfordulók:
1821: Gustave Flaubert születése (Rouen)
1928: Csingiz Ajtmatov születése (Seker)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Szovjet vendégség


2008.07.02

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A hadifogság kiszolgáltatott, méltatlan és megalázó állapot, amelyet ugyan a hadijog és a nemzetközi konvenciók emberséges keretek közé szorítanak, de mindig a győztesek akarata határoz meg. (Főleg, ha utóbbiak nem is írták alá ezeket.) A hadifogoly nem harcol, de nem is tartózkodik otthon, feleslegesnek és haszontalannak érzi létét, miközben az ellenség területén, gyakran kénytelenül neki dolgozva, vacak koszton és katonai jelvényeitől, felszerelésétől megfosztva rabként kénytelen élni a bizonytalan hazatérésig. (Amit manipulációs szándékból az őrség folyton kilátásba is helyez.)

Egy Morvaországban fogságba esett huszártiszt – aki mind saját jogaival, mind a szovjetek erre való érzéketlenségével pontosan tisztában volt – 1948 és 1949 között lejegyezte 1945-ös elfogatása és 1948 őszi hazatérése közötti hadifogság-történetét. A könyv nem naplószerűen íródott, hanem az események utáni években született meg, majd pedig hat évtized múltán a pomázi Kráter Kiadó kéziratból megjelentette.

Dömsödy Aurél és tiszttársai a két és fél éves hadifogság alatt a Szovjetunió számos vasútállomásán, városában, falujában, kolhozában, fogolytáborában megfordult, másfél hónapot töltött egyhuzamban bedrótozott vagonban, ácsorgott mezítelenül a zuhogó őszi esőben, dolgozott mínusz 35 fokos hidegben krumpli vermekben és számításaink szerint harmincszor zabrálták el tőle őrei különböző tárgyait. A szerző részletekbe menő és a humort sem nélkülöző előadásából valóban megismerkedünk a hadifogság minden embertelen körülményével, de szép példái is felvonulnak a tiszti és legénységi szolidaritásnak, az utolsó kenyérdarab önzetlen átnyújtásának, az egymásrautaltságból következő problémák feloldásának.

Dömsödy 42 kilósan érkezett meg egy tajgai lágerbe, ahol viszszaemlékezése egyik jelentősebb része játszódik. Itt történik meg a többszöri hajnyírás utáni legmegalázóbb élménye: amikor megfosztják váll lapjaitól és ezzel elveszik tiszti rangjának jelképeit, majd számtalanszor dolgoztatják társaival együtt a táboron kívül. A magyarok barakkjában a poloskákkal, patkányokkal, az álmatlansággal és az állandó éhséggel való küzdelem számtalan betegséggel (úm. mocsárláz, malária, az alultápláltság számtalan következménye, krónikus vitaminhiány) párosult, s akkor még nem beszéltünk az orosz őrök és a volt német fegyvertársak kelletlenkedése között őrlődő magyar meghasonlottságokról. A nem sokkal később továbbinduló magyar csoport a Volga mentén erdei munkákra, majd egy Joskar-Ola-i mezőgazdasági brigádba kerül, ahol sok érdekes élménnyel gazdagodnak a lassan-lassan oroszul is megtanuló tisztek. Egyszer például Mariföldre telepített krími tatárokkal találkoznak egy településen, amelynek szegénysége megdöbbenti Dömsödyt. Ezt írja erről: ez a „Szovjetunióban egy falu, ahol a gyerekek nem ettek még cukrot, amíg a hadifoglyok szét nem osztogatták adagjaikat” közöttük.

A visszaemlékezés legizgalmasabb részeinek rajtunk kívül mások is bizonyára az emberi magatartások extrém megnyilvánulásait fogják tartani. Nem véletlen például, ha Dömsödy könyvének majd’ 250 oldalán mindössze két-három emberséges orosz őr fordul elő, s ha túl sok az őrséggel kollaboráló – főleg német – kápó és saját társait besúgó fogoly emlegetése. De elgondolkodtató a tisztességes román tisztek és a hazatérés reményében magukat csehszlováknak kiadó felvidéki magyar altisztek esete is – ahogyan mindennek a fordítottja is.

A kötet bizonyára sokféleképpen és sok mindenki érdeklődésének megfelelően olvasható, de aki egyszerre szereti az utazási (itt „kényszerutaztatási”), a katonai és a visszaemlékező irodalmat – amint a recenzens is –, az garantáltan kedvelni fogja Dömsödy itt-ott esetlen, de a kor hangulatát, a magyar tiszt tartását hűen visszaadó izgalmas munkáját.

Dömsödy Aurél: Soha ilyen vendégséget…
Kárter Műhely, 2008
241 + 4 oldal, 2000 Ft

 
 
 

Békés Márton

Kráter Műhely Egyesület

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu