buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2019. augusztus 18, vasárnap
Ilona napja

Évfordulók:
1850: Honoré de Balzac halála (Párizs)
1977: Déry Tibor halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A fehér törzsfőnök


2008.07.02

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A kortárs amerikai irodalom egyik legnépszerűbb szerzője a magyar olvasóközönség előtt sem ismeretlen, köszönhetően a sokak által olvasott, majd filmvászonra is adaptált Hideghegy (Cold Mountain) című első regényének. Az 1997-ben íródott bestsellert (magyarul 1999-ben látott napvilágot a Magvető Kiadó gondozásában és Rakovszky Zsuzsa kiváló fordításában) 2006-ban követte a második regény, A tizenhárom hold (Thirteen Moons), melyet rendkívül lírai nyelve, valamint a tizenkilencedik századi amerikai történelemhez való erőteljes kötődése kapcsol a korábbi szöveghez.

A regény elbeszélője Will Cooper, aki kilencvenes éveit taposva visszaemlékezik életére, igyekszik értelmezni annak eseményeit, élete vége felé járva elkészíteni számadását, megvonni a mérleget: „Ha elég sokáig élsz, az életed egy távoli pontján egyszer csak eljutsz oda, hogy már semmi igazán érdekes nem történik. Ha nem vigyázol, e ponton túl minden idődet azzal töltheted, hogy végtelen történetekben összegzed a veszteségeid és nyereségeid.”

És a hol ironikus, hol nosztalgikus hangnemben emlékező elbeszélő valóban nem tesz mást, mint összegez, kronologikus sorrendben az olvasó elé tárja életét, melyből Észak-Amerika történelmének nem túlságosan dicső évtizedeiről is képet alkothatunk. Az első és az utolsó rész (mindkettő a Csonthold címet viseli) az idős elbeszélőt mutatja be, a közöttük található jóval terjedelmesebb három rész (Érkezés, Távozás, Az Éj földje) pedig ennek a kalandos és küzdelmes életnek az eseményeit. A tizenkét éves, árván maradt Coopert nagybátyja néhány évre szolgálónak adja, feladata egy bolt vezetése lesz, valahol az Appalache-hegység déli lejtőin, a korabeli térképeken fehérrel jelölt indián területen. A megszeppent fiú hamar önállósodik, a helybeli cseroki törzs vezetője, Medve pedig néhány éven belül fiává fogadja, így a skót származású, fehér kamasz az indián törzs meghatározó tagjává válik. Az otthontalan, hazátlan ember így lesz élete végéig a cseroki indiánok ügyének elkötelezett híve, törzsfőnök, szenátor, küldött és ügyvéd egy személyben, aki az indiánok nyugatra szorítása idején mindent elkövet, hogy szeretett törzse megőrizhesse eredeti lakhelyét. Saját pénzéből egyre nagyobb földterületeket vásárol, hogy a cseroki törzs ne jusson a többi indián sorsára, és elkerülhesse az erőszakos kitelepítést. A főhősben természetesen a valóban létezett William Holland Thomasra ismerhetünk, aki fehérként, a regényben leírtakhoz rendkívül hasonló módon állt ki választott népe ügyéért. A tizenhárom hold ennek ellenére mégsem olvasható történelmi dokumentumként, hiszen a valós események jócskán össze vannak mosva fiktív elemekkel.

A könyv utolsó lapjain maga a szerző is felhívja a figyelmet arra, hogy regénye kitalált történet, s noha nyilvánvaló és erőteljes valóságbázissal rendelkezik, mégsem olvasandó hiteles történelmi beszámolóként: „Will Cooper nem azonos William Holland Thomasszal, bár DNS-ük egy része közös.(…) Más szóval: ha valaki történelmi vagy földrajzi tényeket keres, keresse máshol.” A főhőst a már említett törzsfő, Medve mellett még egy személyhez, Claire-hez fűzik szoros szálak. A lánnyal tizenkét évesen esik szerelembe, hogy aztán ne is szabaduljon ettől az általában elveszettnek hitt, de bizonyos időközönként újra viszonzásra találó érzelemtől élete végéig.

Az említett emberi kapcsolatok mellett igen erős ragaszkodás köti lovához Waverley-hez (egyértelmű utalás Walter Scott történelmi regényére), valamint a tájhoz, melynek részletező, ugyanakkor rendkívül lírai leírása a regény egyik legnagyobb erénye. A természet változásainak (a tizenhárom hold az indián időszámítás alapja, mely körülbelül az általunk használt naptári évnek felel meg) megjelenítése, a táj plasztikus bemutatása a szöveg egyik leghangsúlyosabb szólama és ennek megfelelően terjedelmi szempontból is az egyik legmeghatározóbb komponens: „A csapás tele volt kövekkel, és kanyarogva vitt minket fölfelé: legalább egy tucatszor kellett átkelnünk a patakon. A levelek lustán, sötéten lógtak a fákon a sok nedvességtől. Az egész világnak olyan illata volt, mint amikor az ember felszed egy mohalepte követ a patak medréből, és beszívja a szagát. Dél körül az ég, akár a sokszor mosott, kék ruha, szinte fehérré fakult; amerre a szem ellátott, sehol egy felhő. (…) Aztán lassan lement a Nap, a felszakadozó felhőket sárgás-vöröses fénysugarakkal törte át. Olyan sokáig tartott ez a szürkületi időszak, hogy lassan gyanakodni kezdtünk, lehet, hogy nem is lesz éjjel sosem.”

Egy különös élettörténet és a tizenkilencedik századi Amerika történelme kapcsolódik össze egy rendkívül lírai hangú, olykor a patetikusság határán egyensúlyozó szövegben, melynek a fentiek mellett talán legfontosabb problémája az idegenség léttapasztalata. A történelmi regényként, fejlődésregényként, pikareszkként vagy akár személyes memoárként is olvasható szöveg főhőse ugyanis az állandó változás közegében él, s noha egy törzs és annak vezetője befogadja, az állandóan úton lévő Cooper sohasem tud igazán megállapodni, s körüllengi valamiféle megfoghatatlan bizonytalanság, „annak sugallata, hogy valójában sehová sem tartozik, se ide, se semmi más helyre.” Életének egyetlen állandó pontja az írás, mely saját szavai szerint nem más, mint kísérlet arra, hogy „egyetlen merev formába fagyassza a rohanó világot.”

Charles Frazier: A tizenhárom hold
Fordította: Nagy Gergely
Magvető Kiadó, 2008
449 oldal, 3490 Ft

 
 
 

Kolozsi Orsolya

Magvető Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2019 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu