buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 20, hétfo
Fábián és Sebestyén napja

Évfordulók:
1873: Johannes Vilhelm Jensen születése (Farsø)
1889: Sík Sándor születése (Budapest)
1918: Tardos Tibor születése (Berettyóújfalu)
2007: Beke György halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Szabálytalan félsziget
Beszélgetés Kántor Lajos irodalomtörténésszel


2008.07.02

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Kántor Lajos csaknem fél évtizedet töltött a kolozsvári Korunk folyóirat szerkesztőségében és májusban adta át helyét Balázs Imre Józsefnek. Milyen érzés a szerkesztőség nélkül?
Ez, mondhatni csak részleges válás volt, hiszen a Korunk Baráti Társaságnak, amely a folyóirat tulajdonosa, továbbra is az elnöke vagyok, úgyhogy távozásom a lap éléről azt jelenti, hogy a szerkesztőség napi életében nem vagyok benne. Ezt a munkát átadtam egy fiatal embernek, aki a Korunk felfedezettje volt és régóta szerzőnk és kollégánk. A pályázás, a pénzszerzés viszont továbbra is az én feladatom, és erre most több időm marad. És megmaradt egy másik kapcsolatom is a Korunkkal, mégpedig a Korunk Akadémia.

 

– Kik járnak az akadémiára?

Diákoknak és felnőtteknek tartjuk, egyelőre két kurzus indult, az egyiket, a kreatív-írás műhelyt éppen Balázs Imre József vezeti, a másik kurzus gazdája Horváth Andor pedig műfordítást tanít, ők egyébként tanítanak a kolozsvári egyetemen is, s a diákok rendszeresen bejárnak hozzájuk. A másik tervezett formája az Akadémia működésének a szabadegyetemi forma. Ennek keretében irodalomtörténeti, történeti, filozófiai és politológiai előadások hangzanak el, havonta egyszer-kétszer, olyan nagyszerű előadókkal, mint Romsits Ignác vagy Elek Tibor – ezt a tevékenységünket szeretnénk bővíteni, felnőtt-képzéssé, átképzéssé alakítva a jövőben, elképzeléseink szerint fizetőssé válik. Van még egy fontos teendőm az írás mellett, ez év januárjában a budapesti Bem mozi kávézójában elindítottuk a Korunk Budai Porta elnevezésű képviseletünket, ahol a könyveinket, a folyóiratunk számait árusítjuk is, és havonta rendezünk bemutatókat. Remélem, sikerül egy olyan fórumot teremteni, ahová érdemes lesz eljönni.

– A könyvhétre jelent meg A költő /régi és új/ életei című könyv, amely Szilágyi Domokos születésének 70. évfordulója alkalmából került az olvasók elé. A költő, akinek neve az utóbbi időben titkosszolgálati múltja miatt került a lapokba, már 42 éve halott. Ezt a kötetet Ön szerkesztette.

1986-ban a Kriterionnál jelent meg ennek a kötetnek az első változata, kiadatlan művei és a róla szóló írások gyűjteménye. Annak akkor nagy sikere volt, most kibővítve a titkosszolgálati dokumentumokkal együtt újra megjelentettük.

– Szilágyi Domokos már nem mondhatja el ezt a történetet.

A család egyik része szerint nem igaz az ügynöki beszervezése, a másik szerint igaz. Szerintem is sajnos, valószínűleg igaz, de ez elsősorban a korról árulkodik inkább, mint Szilágyi Domokosról.

– Egy másik kötettel is jelentkezett a könyvhéten, a Trikolór Kiadónál, a Szabálytalan félsziget című gyűjteménnyel.

Ez egy olyan szerzői válogatás az írásaimból, amit rendhagyó hitvallásnak is nevezhetnék, hiszen műfajilag változatos, van benne az esszétől az útirajzon át a prózáig minden. Azt igyekeztem megrajzolni, ahogy most magamat, az irodalmat és a szűkebb és tágabb világunkat látom.

 
 
 

Bán Magda

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu