buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. május 26, kedd
Fülöp és Evelin napja

Évfordulók:
1966: Tamási Áron halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Az illúzió regénye


2008.05.31

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Mit teszünk, ha nem tudjuk elérni régen vágyott céljainkat, ha akadályba ütközünk minden próbálkozásunknál? Szomorúság, depresszió, önsanyargatás a lehetséges következmény, ha az álom mégis beteljesedik, ismét a csalódásé lehet a főszerep, amely a következő képzelgéseket szüli.
Daniel Kehlmann első regényével, a Beerholms Vorstellunggal 1997-ben debütált Bécsben, magyarul az Én és Kaminski és A világ fölmérése után ezt a könyvét olvashatjuk most A Beerholm-illúzió címen. Miután A világ fölmérése a nemzetközi könyvpiacon hihetetlen elismerést szerzett, számos díjjal jutalmazták, a világsiker után óhatatlanul nagy várakozással vesszük kézbe Kehlmann e korai művét.

A Beerholm-illúzió főhőse, Arthur Beerholm, gyermekkorának szomorú éveit tárja fel előttünk, bepillantást nyerhetünk a felnőtté válás gondolatrendszerének bonyolult világába. Örökbe adják, az a Beerholm család fog gondoskodni róla, akikről igazából keveset tudhatunk meg a regény során, mégis fontos szerepet játszanak a főszereplő életében. Kisgyermekként vágyik a család szeretetére, de hét éves korában mostohaanyja meghal egy villámcsapás következtében. Mostohaapja egy svájci internátusba küldi, ahol a múlt és a jövő képei ékelődnek Beerholm jelenébe. A szeretet hiánya, a nincstelenség emlékezteti arra, hogy fontos döntéseket kell a jövőt illetően meghoznia, de ebben senki sem segíthet, a kivitelezés feladata egyedül rá hárul. A cselekmény a szomorú és bizonytalan múlt és a bár még mindig bizonytalan, de sikerekkel kecsegtető jövő összefonódásaira épül.

Beerholm nem tud és talán nem is akar a múlttól, a fájdalmaktól elszakadni, ugyanakkor kíváncsisága, kitartása győzelemre jogosítja. Megtalálja élete értelmét, a teológiai pályát választja egy vak professzor segítségével. Ezzel egy időben talál rá egy pakli kártyára, ami úgy elbűvöli, hogy minden szabad percét a kártyamesterség elsajátításának szenteli. Ezzel az ördögi kör bezárul és fogva tarja élete végéig.

A könyv eredeti címe több jelentést is hordoz magában. A Vorstellung szó alatt érthetjük a bemutatkozást, az előadást és az illúziót is. Beerholm esetében mindhárom jelen van, habár az illúzió szó is többet sejtet, mint egyszerű képzelgést. Míg a regény kezdetén Beerholm gyermekkorát, vagyis bemutatkozását, addig a továbbiakban illúzióit, majd végső célját, a közönséget elkápráztató saját előadásának pillanatait kísérhetjük végig. A cél érdekében gyakorol, megfigyel, alszik, gyakorol, mindez egy éven keresztül a nap huszonnégy órájának pontos beosztásával történik. A perfekció a cél, mivel a kártyának és az ujjaknak úgy kell együttműködniük, hogy az az emberi agyat ne feltételezze. Az önsanyargató gyakorlás eredménye nem várat sokáig magára. A produkció alatt a vendégek egyre többen lesznek, és elismert művésszé válik. De Beerholm rájön, hogy az általa nagyra tartott, a tökéletes kártyajáték csupán megtévesztés, a közönség manipulálása, vagyis hazugság. Mire felmond a vele szerződő lokálnak.

Kehlmann előző regényeiben a figurák különös képességekkel rendelkeznek, és ez így van már első regényében is. Tehetségük a kitartással párosul, így felállított hipotéziseikből idővel tézisek lesznek. Beerholm esetében a zsenialitás és a gyakorlás szimbiózisa az önsanyargatás felé veszi az irányt, ahogyan későbbi sikertörténeteinek figurái is szenvedésre ítéltettek. Hiába az átlag feletti képesség és a sok munka, a tudomány területén elért sikerek mellett a magánéletben Kehlmann főszereplői nem találhatják meg a boldogságot. Középpontban mindig a játék áll, a valósággal való játék, A Beerholm-illúzióban Beerholm álmai. De e képzelgéseket az észszerűség váltja fel, amelyek paradox módon a halálba torkollnak. Mondhatnánk, hogy a felvilágosodás és a romantika eszméinek posztmodern utánérzéséről szól ez a könyv, de beszélhetünk a valószínűtlen és a lehetetlen határszakaszáról is: aki pedig átlépi, annak csalódnia, hazudnia kell. Ezt pedig Kehlmann stílusosan úgy éri el, hogy nem engedi az olvasóját főhőse közelébe. Csak távolról, hideg távolságtartással ismereti meg velünk Beerhom múltját, és amikor úgy érezzük, megismertük, akkor mintegy tollvonással, megszünteti előttünk a megismerés biztos érzését. A közelség látszat, Beerholm képzelgései illúziók, és nem a valóságot tükrözik. Az olvasónak egy másik perspektívára, nagyobb distanciára van szüksége ahhoz, hogy Beerholm történetét „helyesen” értelmezhesse. A kulcsszó a művészeté, a kártya művészetéé, amely a reményt és a helyes utat látszik mutatni, valójában azonban az emberi értékek veszendőségét jelenti.

A Beerholm-illúzió egy tévétorony tetején kezdődik, és ott is ér véget, ezzel Kehlmann megalkotja azt a keretet, amely a jelenből kiindulva a főhős cselekménysorozatainak múltjába engedi az olvasót bepillantani. Mivel egy illuzionista figuráról van szó, így mi is a szerző kísérleti tárgyává válhatunk, hiszen csak sejtetni engedi a valóság és a fikció határait, ha van ilyen egyáltalán ebben a történetben. Mert a végén az olvasónak kell eldöntenie, hogy Beerholm képzelgései csupán egy álom részét alkotják, vagy pedig a szomorúság valós térnyerésének lehetünk közvetlen szemtanúi?

Daniel Kehlmann: A Beerholm-illúzió
Fordította Fodor Zsuzsa
Magvető Kiadó, 2008
252 oldal, 2690 Ft

 
 
 

Belák Henriett

Magvető Kiadó

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu