buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 7, kedd
Herman napja

Évfordulók:
1867: Osvát Ernő születése (Nagyvárad)
1889: Gabriela Mistral születése (Vicuña)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A hely, az ember, és a köz


2008.05.31

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A Magvető kiadó a 2008. év könyvhetére egy kötetben jelenteti meg Szálinger Balázs három verses epikai művét. A költővel az elmúlt tíz évről, és a közéleti költészet meglétéről Onagy Zoltán beszélget. Az interjú teljes szöveg a www.ujkonyvpiac.hu honlapon – itt csak rövid részlete olvasható.
 

– Nem álltam meg, hajnaltól végigolvastam mindhárom eposzt, a Zalai Passiót (2000), a 2005-ben megjelent A síkot, és az új darabot, A százegyedik évet. Bárhonnan nézem, közel tíz év termése egy könyvbe zárva. Szeretném tudni, milyen nexusban vagy a könyveiddel. Kezdjük az elsővel, a sokszínű, sokhangú, kamaszosan mindenbe belekóstoló, de mára szinte nem is létező, elérhetetlen Vajkönyvvel (Kievezés a vajból. 1999).

Az első verseskötet az én bájos, esetlen gyerekem. Sokszor irigylem azt az energiát, ami benne van, és sosem hozható vissza.

– Nem értetted meg velem, miért ez a különös tiltakozás az epika ellen, hiszen az eposz történetkezelése – a többszörös áttételekkel működtetet absztrakció ellenére – megegyezik a prózáéval.

Az epika iránti érdeklődésemet nehezen tudnám tagadni. De ha egyszer a történet mellé költői eszközöket adott a sors, akkor a verses epikánál kell kikötnöm. És itt is vagyok, a helyemen. A vers a nyelvem, ilyen egyszerű. Közölhető (és a versnél feltétlenül több példányban fogyó) prózát valószínűleg tudnék írni, de olyat írjon más.

– A Zalai Passióra a kritika is, az olvasó is felkapta a fejét. Új hang, új szemlélet, minden más, mint amit fiatal költőtől megszoktunk. Minden tetejébe - bármennyire is tiltakozol epikusi vénád megléte ellen – Bródy-díjat kapsz rá, ami tudtommal az adott év legjobb első prózakötetet díjazza.

Az első kötet megjelenésekor már kész volt a ZP anyaga, tehát olyan hamar jött minden, hogy nem nagyon volt időm úgymond… értékelgetni a pályakezdetemet, utat keresni a bemutatkozás után. Észbe se kaptam, és ott volt előttem a travesztia, a komolyabb hangvételű versek, a paródia, a verses epika és sok téma kipróbálva – villámcsapás volt az első év, semmire sem emlékszem, csak arra, hogy amikor elültek a nyitány hullámai, máris nyitva állt előttem több út mind formailag, mind tartalmilag. Hogy nekem meghatározó könyv, az biztos. Sok véletlen és szerencse kellett hozzá, hogy így alakuljon.

– Ha nem tévedek, A sík revelációként hat. Aki azt gondolta, a korban szokatlan eposzi forma a költő játéka, majd kinövi, erre újra eposz a legsúlyosabb hexameterekkel, olyan bonyolult, ugyanakkor olyan játékos-trükkös formákban, hogy néhányat – okulásképpen, hogyan is kell ezt csinálni – kigépeltem magamnak. A kritika ekkor már Vörösmartytól Madáchon át Babitsig mindenkit emleget. Te hogyan állsz A sík-kal ma?

Az addigi közönség (ez a szó furcsán hangzik Magyarországon egy pályakezdő költő esetében - de az első két könyvnek valódi közönsége volt Erdélyben) azóta is furcsán méreget, nem is nagyon jutott el hozzájuk, és ha igen, abban se volt köszönet. Mondhatom azt is, hogy az addigi olvasóimat elvesztettem vele. De mindenképpen szükség volt rá. Rengeteg tapasztalatot és bátorságot hozott, nem félek már a történettől, nagy témáktól és terjedelemtől. Rögzítette, hogy nem volt véletlen kaland a verses epika. És mindezek miatt erősebb élmény volt a pályámon, mint a Zalai Passió.

 
 
 

Onagy Zoltán

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu