buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. január 21, kedd
Ágnes napja

Évfordulók:
1823: Madách Imre születése (Alsósztregova)
1950: George Orwell (er. Eric Arthur Blair) halála (London)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A madarak Attilája


2009.05.29

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A sas a magyar természeti költészetnek, mint minden hagyományos lírának, állandóan vissza-visszaszálló motívuma. Kisfaludy szemében „a madarak Attilája”, Vörösmartynál „haragos sas [... amelynek] szárnya serény vágásaitól sebesedve nyög a szél”; Petőfi „börtönéből szabadult sas lelke” felröpül, és „nincs magasság fölötte, nincs mélység alatta” József Attila Sas című versében.

Gyerekkorom legszebb nyarait a fenékpusztai madártáborban töltöttem. Sátorban laktunk, konzerveket ettünk, hatalmasakat kirándultunk a Kis Balaton-i nádasokban, és a madárgyűrűzés mellett beteg madarakat is ápoltunk. Akkoriban a Zala folyóba eresztett ipari szennyvíz különösen nyáron jelentett nagy veszélyt a madárvilág számára. Az aszály miatt kiapadó folyó vegyi szennyezettsége nőtt, egyre mérgezőbbé vált, a madarak lassan bénultak le és pusztultak el a tűző napon. Begyűjtöttük és tömtük őket, mert maguk már nyelni sem tudtak. Egyszer egy fiatal ragadozómadarat neveltünk fel az egyik ideiglenes zuhanybódéban, miután az anyamadarat elütötte egy kamion, és a fióka magára maradt. De a sas ritka madár, az évek alatt közelről egyet sem láttam. Csak a sztorikat hallottam: a környéken élő halászsas fészkét éjjel-nappal őrizni kellett, hogy a fiókák éhen ne pusztuljanak. A helyi lakosság önző és ostoba ravaszsága ítélte volna őket éhhalálra: korábban a fészek mellé ők állítottak őrszemet, aki a friss zsákmánnyal, a kövér ponttyal hazatérő sast reptében jól megijesztette, és ölébe pottyant a vacsora. Egy szerencsés napon a falu több családja is jóllakhatott.

Ma visszanézve, ezek ártatlan évek voltak. Magyarországon az elmúlt öt évben 76 sasmadarat mérgeztek meg. Petőfi madarának, a parlagi sas állománynak egyötöde, Európa teljes állományának tíz százaléka pusztult el ez alatt a néhány év alatt szándékos mérgezésben itthon, Magyarországon. Kihalás szélén álló, fokozottan veszélyeztetett fajokról beszélünk. És hogy miért mérgezzük őket? Mert a sas néha el-elkap egy-egy tyúkot. Logikus, hogy el kell pusztulnia a nyomorultnak. Engem még arra a romantikus marhaságra tanítottak, hogy a természetből élő vidéki ember működő harmóniában él a természettel. Magyarországon? Sületlenség, városi legenda.

A mai napig vita tárgya, hogy a magyar mitológia totem madara, a Turul mintaképe eredetileg sólyom vagy sas volt-e. Bár a nyelvi bizonyítékok alapján inkább sólyomnak tartják, sokkal hihetőbb, hogy a sas, a legtestesebb madár legyen egy ősi nép mítikus totem állata. Saját totemállatunkat gyilkoljuk? Az ősi mítoszokban ez egy nép végső bűne és veszte. Vörösmarty írta, hogy „a sas fia gyáva galamb lesz.” Szerintem tyúk. A sasoknak a tyúkok miatt kell pusztulniuk. Rövidesen eljön az ideje, hogy népünk új madarának, a Tyúknak is szobrokat emeljünk.

Gerevich András
költő, műfordító, forgatókönyvíró
(1976, Budapest)

Az ELTE angol-esztétika szakán végzett, majd az Egyesült Államok-beli Dartmouth Col-
lege Fulbright öszöndíjas hallgatója volt; forgatókönyvíró diplomáját a brit National Film and Television School szakán szerezte. Évekig vezette a British Council versfordító műhelyét, dolgozott Londonban a BBC művészeti osztályán. Számos brit kisjáték- és művészeti animációs film szerzője, színdarabjaival a londoni Soho Theater műsorán is szerepelt, gyermekdarabját a Budapesti Bábszínház mutatta be.Jelenleg a József Attila Kör (JAK) elnöke és a Kalligram irodalmi folyóirat szerkesztője.

Megjelent kötetei:
Átadom a pórázt. Versek
(JAK–Kilátó, 1997)
Férfiak. Versek
(Kalligram, 2007)
Tiresias's confession
Válogatott versek
(Corvina, 2008)

Legújabb kötete:
Barátok. Versek
(Kalligram, 2009,Ünnepi Könyvhét)

 
 
 

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu