buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. február 28, péntek
Elemér napja

Évfordulók:
1553: Michel de Montaigne születése
1835: Elias Lönrot közzétette a Kalevalát

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A hét szűk esztendő, avagy lesz ez még így se


2009.03.02

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A címben megidézett bibliai hely szerint hét bõ esztendõre következik a hét szûk. József, aki a fáraó erre vonatkozó álmát megfejti, annak jóváhagyásával nagy tartalékokat halmoz fel. Így Egyiptom esélyt kap arra, hogy túlélje az éhezés hét évét. Jelen írásomban nem igazán az érdekel, van-e nekünk Józsefünk, vagy esetleg lehetett volna. Egy másik probléma fontosabbnak tûnik.

A kérdés számomra úgy félelmetesebb, hogy nem a bõség éveiben volnánk-e még. Azaz „nem-e még” a hét kövér tehén idõszakát éljük. Vagy az elsõ szûket? És ha még innen vagyunk, netán a küszöbhelyzetben, mi vajon a teendõ? Bár kártyavárként omlott minden össze, amit az elmúlt években felépíteni véltünk, így mégis fel kell vetni, van-e még ennél is lejjebb? Mind a közös, mind a személyes vonatkozásokat tekintve, pesti bölcsességgel szólva lehet még ennél is rosszabb – az tehát vigasztaló, hogy ez nem a mélypont.

A közösségi válaszok helyett az egyéni útkeresés mezejére lépve vettem kezembe Triceps Éhségkönyv. Az éhezõmûvész naplója címû könyvét. Aktualitásában már a címét olvasva sem kételkedhetünk. Franz Kafka Az éhezõmûvész címû írása is ihlette az emberélet útjának felére érõ Tricepset hosszú és elgondolkodtató performanszának eltervezésében, mely aztán könyv alakban is megjelent, ami ugye arra is utal, hogy célját részben elérte, hiszen életben maradt. 40 évesen 40 napra 40 lehegesztett acélrúd közé vonult a body art mûvész 4 négyzetméterre, és ételt nem, csak folyadékot vett magához. Naponta a rácsait tisztogatta. Nem csupán Mitugrász Macskajancsik vallottak volna kudarcot ilyen próbatétel esetén, könnyen lehet, hogy a legedzettebbek közül is sokan abbahagyták volna egy-két hét elteltével ezt a belsõ utazást. De nem Tricepset emelem magasra. Õ a tudat határait tágította ki, elõre eltervezett, mûvészi módon, és nem úgy, hogy mesterséges paradicsomba vezette volna. Sajátos rituáléval megközelítette a halált, és eljutott a lényeges és lényegtelen dolgok szétválasztásának pontjáig. Példája erõt adhat, még akkor is, ha manapság egy mûvész példája nem sokat jelent. Ide nekem a mûvészeket, megeszem õket reggelire! – mondja a kor, melyben élünk.

A hét szûk esztendõ határán állva, ezen a küszöbhelyzetben többen megneszülünk.

A hübrisz nevetségessé lett, az önhittségnek vége. Mindaz, amit folytatható, fenntartható világunknak éreztünk, törékennyé vált, új lehetõségeket kell keresnünk a régiek helyett. Nem látom, hogy másra számíthatnánk, mint a szeretteinkre. Ha bármi haszna van a hét szûk esztendõnek, akkor az ebben van: megerõsödhetnek vagy tönkremehetnek kapcsolatok, de langyosak nem maradhatnak. Csak a mellettünk állókra számíthatunk – ahogy ránk is csak a mellettünk állók építhetnek, és papos beszédemben kihangsúlyoznám az együtt töltött idõ hasznát.

Triceps performanszára visszatérve. Ha helyzetünkkel összehasonlítva õt hozom fel, egy elem mindenképp sántít: az önkéntesség. Mi ugyanis nem magunk akartuk a hét szûk esztendõt. Még akkor sem, ha öntudatlanul, de hozzájárultunk. Egyébként viszont még a rácsok is megvannak, melyek közt élünk. És, bizony, eljött az ideje annak, hogy a rácsaink tisztogatásával töltsük a napjainkat.

Ha valaki, mondhatnám, Józsefként, mutat nekünk egy archimédeszi pontot, ahol megvethetjük a lábunk, annak adósai leszünk. Amíg ez nincs meg, és most, küszöbhelyzetben nem sok esély van rá, addig az anteuszi imában kereshetõ a biztonság. Holott nekünk itt, Nyugaton, a cselekvés a mindenünk. Így visszatérünk a kályhához, és végiggondoljuk az életünket. Megvizsgáljuk a vágyainkat, és rendet teszünk köztük. Már most összegyûjtjük mindazt, ami jó. A legszûkebb világunkba, kafkai odúnkba húzódunk vissza, hogy az életet választhassuk. És megváltoztatjuk azt, ami megváltoztatható.

Csöndet kérek! Talán 40 napig. De lehet, hogy 7 évig?

Balogh Endre 1971-ben született Pakson.
A PRAE.HU és a Prae irodalmi folyóirat szerkesztõje,
internetes rendszerek tervezésével foglalkozik.

Elsõ kötete 2008-ban jelent meg
A parazita címmel a FISZ-nél

 
 
 

Balogh Endre

 
Osztályzat: 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu