buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 7, kedd
Herman napja

Évfordulók:
1867: Osvát Ernő születése (Nagyvárad)
1889: Gabriela Mistral születése (Vicuña)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A portrévá lett arc


2009.03.02

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A Petõfi Irodalmi Múzeum 1977-ben indította el az írók fotóval kapcsolatos fénykép-ikonográfiai kutatását, melynek eredményei elõször egy tanulmánykötetben, majd a Fotótéka sorozat könyveiben jelentek meg. Ennek köszönhetõen Ady, József Attila, Jókai Mór, Babits Mihály, Karinthy Frigyes, Krúdy Gyula, Juhász Gyula valamennyi fellelhetõ fotográfiája a közönség elé kerülhetett. Az utóbbi idõben elõkerült eddig ismeretlen fényképek, valamint az elektronikus képfeldolgozás korszakában a minõségileg javuló nyomdai lehetõségek arra ösztönözték a szerkesztõket, hogy 2005-ben ezt a sorozatot újraindítsák. József Attila (2005) és Kosztolányi Dezsõ (2006) fényképei után most az Ady Endrérõl készült valamennyi fotográfiát tartalmazó album is megjelent.

Ady kedvelte fényképarcát, szívesen ajándékozta, dedikálta, s képeslap formájában is gyakran küldte barátainak, tisztelõinek. Több mint száz felvétel s majd félezer nagyítás maradt utána. A fényképek segítségével portrévá formált arc jelentõs szerepet játszott a költõ önképének alakításában. Az Ady Endre összes fényképét tartalmazó album – benne Székely Aladár negyvenegy felvétele – egyaránt szól a fotót szeretõ, a költõt tiszteltõ, a fénykép és irodalom kapcsolata iránt érdeklõdõ olvasóknak és „nézõknek”. (A lenti idézeteket a kötetbõl vettük)

„Soha magyar költõrõl nem írtak és beszéltek annyit, mint Adyról, különösen mióta meghalt. [...] Már-már eltakarja elõlünk a költõt az a sok magyarázat, életrajzi adat, aprólékos életepizód [...] Egy nem egészen egészséges Ady-romantika keletkezett, legendák egész köre gyülekezett a költõ feje köré.”
(Schöpflin Aladár)

„Micsoda élet volt, amit élt, istenem. [...] A percek kertésze és az örökélet forrásának mámor-csaposa. [...] Ahol õ jelen volt, ott más nem volt. Ahol õ beszélt, ahol õ prezideált, ott az asztal soha csoportokra szét nem hullott.”
(Móricz Zsigmond)

„Hány arca volt? Sok, mindig más! [...] Arcára nem volt ráfagyva valami állandó maszk, barátnak, társaságnak szóló vagy utcára való kifejezés. Gõg, asszonyi ellágyulás, hisuztérikus idegesség, ordító düh, simogató kedvesség váltakoztak rajta, mint októberi égen ború és derû.”
(Nyigri Imre)

„Az ajtónál széles karimájú fehér kalappal a fején, gondosan vasalt, világos ruhában egy furcsa ember támaszkodott. Nem állt, hanem nekivetette vállát az ajtófélfának, mint valami megfáradt ember. Néprajzi táblákon láttam ilyen arcot: barna bõrû mezopotámiai sumír.”
(Schöpflin Aladár)

„....megjelenésében van valami varázsos és rábeszélõ. Nem túlzott gonddal, de csinosan öltözködik és sohase borotválatlan. Barna zsakettje karcsúan simul testére, sûrû haját – eltakarva vele boltozatos koponyáját – rácsapja homlokára, melyet bevilágít dióbarna szemének tüze. Ismeretlenül is fölkelti a figyelmet. Õ a ‘költõ’, az új ‘költõ’.”
(Kosztolányi Dezsõ)

„A szemei tûntek fel elõször nekem. [...] Sose láttam ilyen szemeket, a tekintete, amelyet le nem vett rólam, nyugtalanított, és amikor elmentem, tekintete rajtam maradt.”
(Révész Béla)

„Kedves Ady Endre [...] kezembe került a maga arcképe, és erõsen elszomorított. Bocsásson meg, de borzasztó elgondolnom, hogy maga, a ma talán egyetlen élõ magyar zseni, ilyen fiatalon, ilyen betegen, ilyen kiélten néz a világba.”
(Boncza Berta)

„Ady valami személyes vonatkozású, imponáló kijelentést tett, amire én elragadtatással és dicsérõen így feleltem: ‘Bandi, király vagy!’ Egészen komolyan mondta erre: ‘Tévedsz, Isten vagyok’.”
(Dr. Lukács Hugóné Bernát Ilma)

„Ady szép költõfejét jól ismertem Székely Aladár róla készített híres fényképérõl [...] azok a csodálatos, mélybarna szemek azonnal, elbûvöltek, amint a vasúti állomáson beléjük tekintettem.”
(Fóti János)

„Egyszer megkérdezték tõlem, hogy szép férfi volt-e Ady. Ennél sokkal több volt: elbûvölõ, egyedülálló, páratlan.”
(Cosmutza Kornél)

A kötetet összeállította és a bevezetõ taulmányt írta: E. Csorba Csilla.
Nagy méretű album, 240 oldal, 3990 Ft
Petõfi Irodalmi Múzeum

 
 
 

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu