buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. május 26, kedd
Fülöp és Evelin napja

Évfordulók:
1966: Tamási Áron halála (Budapest)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
A bánat elérhető


2004.10.06

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A szociográfus és regényíró Csák Gyula novelláinak zöme kissé meglepi azokat, akik számon tartják jobbító szándékú, reális stílusú műveit. Újabb elbeszélései gyakran eleve elfordulnak a valóságtól vagy valószínűtlen szituációkban játszódnak. Mégsem hisszük, hogy esetleg kacérkodik az abszurddal. Inkább azt tételezzük fel, hogy a külvilágban irreális tapasztalatokat szerez, s ezeket híven akarja föltárni vagy leképezni. Terjedelmes írásai mérsékeltebben rugaszkodnak el a mindennapoktól. Bennük viszont sokszor a főhős nem illik szokványos környezetébe. Alakja ettől lesz furcsává, akaratlanul különccé. Különössége olykor abból adódik, hogy valamiért ki van rekesztve a többiek közül. Részint azért nem állnak vele szóba, mert bűnt követett el és irtóznak tőle. Máskor azért bánnak vele kesztyűs kézzel, mert – tudat alatt – félnek, hogy erőszakos tettre fog vetemedni. E tipikustól eltérő figurák közt nő alig akad. S bár nekik is rendszerint jelentős – gerjesztő, katalizáló – szerep jut, a drámai fordulatokat a férfiak elhatározásai vagy váratlan kitörései hozzák meg – nem egyszer a csehovi dramaturgia kényszerítő szabályai szerint elcsattanva.

A morálisan igényes „régi” Csák Gyulát példázatszerű cselekményei mutatják jó formájában, annak ellenére, hogy az erkölcsi követelmények érvényesülésében kételkedik. A komolysághoz mintha szívósabban ragaszkodna a korábbiaknál. Humorát mégis készenlétben tartja, s adandó alkalommal mondhatni könyörtelenül működteti. A tisztelendő emberi törekvéseket méltányolja. Akár kudarcosak, akár reménytelenek, irántuk a kellő megbecsülést gyakorolja. Van bátorsága, hogy többször felidézze a lopakodó halálveszélyt, alig titkolva, hogy ebben közrejátszanak személyes élmények is. Élénkre változott novellisztikáját egy – úgytetszik elhagyhatatlan – írói tulajdonsága teszi akadályosabbá. Most sem nyugszik bele abba, hogy bizonyos nagybetűs dolgok valamennyi részletét nem lenne muszáj ennyire alaposan körülmagyaráznia. A türelmes magyarázatot a nótárius regényélvező eléggé tűri, de a novellakedvelők sajnos nyughatatlankodnak, ha a szerző nem teremt nekik lehetőséget a találgatásra, beleérzésre, latolgatásra; akár közben, akár utólagosan... A morális megfontolások mellett Csák nem mond le az igazságtalanságok elítéléséről. Ezenfelül sajnálatot kelt azok iránt, akik megszenvedik a rajtuk elkövetett inkorrektséget. A született balekség mindazonáltal idegesíti. Nehezen fogadja el a bamba belenyugvást az egyenlőtlen, illetve tisztázatlan viszonyokba. Érdekes kötetét indiai képeskönyvvel nyitja, és egy ráérősen kanyarogtatott kisregénnyel fejezi be. Középponti alakját, Szeplőtelen Kelement tévedésből kétszer is leültetik erőszakért.

A börtönben, ahelyett hogy galádabbá válna, csak egyre jobb ember lesz belőle. Tudatos sorsvállalóként búcsúzunk tőle, aki felülemelkedik javíthatatlan szegénységén. Az indiai karcolatokból sem hiányzik a szegénység, mint elgondolkodtató téma. Az álszent szörnyülködőkkel szemben írónk ismerősként fogadja a nyomor különböző megjelenési formáit. Nyomatékosan érezteti: ha figyelmesek, netán humánusak vagyunk, itthon se ritkán találkozhatunk az ottaniakhoz megszólalásig (vagy elnémulásig) hasonló jelenésekkel és jelenségekkel. A „szabályos” kisprózák közül számomra kettő a dicséretesnek díjazott. A Szerelemben lassacskán bontakozik ki a hétköznapi, szürke história. A városi természet változásainak lírai héttere, mint szomorú kísérőzene valószínűsíti a baljós végkifejletet. Megdöbbentő módon a világhírű Roald Dahl rém-lektűrjei jutottak az eszembe a kellemetlen titkokat rejtő Régiségekről. Az aggasztó motívumok sokasodásával járó szorongás csinos lelki terhet ró a befogadó eszméletére. Már-már szívesen abbahagyná az olvasást, nehogy magát fölizgassa. A gondosan kiszámított hatás-vonzás alól persze nem tud szabadulni. Így aztán megint elraktároz magában egy összetéveszthetetlen bánatú, feketén humoros Csáknovellát.

Csák Gyula: Egy május fejfájára

 
 
 

Iszlai Zoltán

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu