buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 6, hétfo
Vilmos és Bíborka napja

Évfordulók:
1937: Juhász Gyula halála (Szeged)
1992: Isaac Asimov halála (New York)
2005: Saul (er. Solomon) Bellow halála (Brookline)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Úttalan utakon


2004.09.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A Gátlástalanok klubja Kerouac Útonjának parafrázisa. A magyar cím ugyan nem fejezi ki ezt a tényt (eredetileg: Beatniks. An english roadmovie), a címoldal viszont annál inkább: kocsi suhan az éjben, alatta eloszló, bizonytalan füstsávként keskeny út dereng, körülötte a mindent elnyelő sötét. Kár, hogy a kép alsó szegmensére irdatlan fehér betűk kerültek, alájuk pedig (narancssárga alapon) még nagyobb feketék – amik tejes mértékben tönkreteszik a kép hatását. Ennyit a borítóról. Toby Litt művével szándékosan erőltetett anakronizmust hoz létre. Az ötvenes évek Amerikájának vad, forrongó beatvilágát, ma már ódivatúnak számító progresszivitását éleszti újra 1995-ben, egy angliai kisvárosban, Bedfordban.

A regény főhőse, Mary céltalanul tengődő fiatal lány, aki unja jómódú szüleit, az egyetem elvégzése után rá váró munkás éveket, s élmények híján társaság, főképpen pedig pasi után kutat. Egy érdektelennek tűnő házibulin pedig mindkettőt megtalálja. Furcsa fiatalok körébe kerül, akik fanatikus, elszánt hívei a beatkultúrának – korhű ruhákat hordanak, negyven éve kihalt amerikai szlengben beszélnek, és betéve tudják Bob Dylan dalait. A beatklub (Maggie, Jack és Dean álnevet viselő) tagjai, mintegy ortodox hívői a múlt szabad világának. Igyekeznek mindenben úgy cselekedni, ahogy elképzeléseik szerint ideáik, vagyis Jack Kerouac, Dean Moriarty tennék. Igyekeznek nagyon is hip módon élni – hipség pedig megvalósítható könnyedséget, ám a „forradalmi” beat életforma íratlan szabályainak betartását is jelenti számukra. A fordító, Kodaj Dániel a beat szleng magyarra ültetésében kiemelkedő munkát végzett: pár szójátékkal, illetve régi magyar szleng kifejezések felhasználásával élővé tudta tenni a szereplők párbeszédeit. Remek nyelvi játéka például a hip és a hit szavak egymásra rímeltetése, sőt, összemosása: aki nem követi a kerouac-i vagy ginsbergi eszméket, az egyszerűen hipetlen.

Mary megjelenése alapjában változatja meg a beat társaság együttes létét. A csapatba belépő lány csakhamar kiszorítja vetélytársnőjét, Maggie-t, gátlástalan szexualitása pedig Jacket és Deant elindítja a valódi Úton. Morált, nemi kötöttségeket felrúgó deviáns trióvá válnak, együtt szeretkeznek és drogoznak – a probléma csak az, hogy a Ponyvaregény és az Amerikai Pszicho korában lázadásuk tökéletesen értelmetlenné és érdektelenné válik. Nincs mivel szembehelyezkedniük, nem törhetik át újra a régen feledésbe merült gátakat – és ezt ők maguk is nagyon jól tudják. Hipségük hazug hagyománykövetés, nonkonformizmusuk pedig konformizmussá válik a valósággal való szembesülés pillanatában. Az utolsó fejezetben Mary és Jack az Úton korai roadmovievilágát próbálja újraéleszteni, utolsó kétségbeesett kísérletként. Végigszáguldanak Amerikán, autójukban két (macskahamvakat tartalmazó) urnával, néma, csillogó városok, kietlen tájak sokaságán haladva át. Zarándoklatuk idővel teljesen értelmetlenné válik.

Útszéli motelekben hálnak és szeretkeznek, infantilis gyerekként lopkodnak gyorséttermekből cukortartót és csokit, ami éppen kerül. „Nincs más választásod, szabad vagy” – énekelte régen a Neurotic együttes frontembere. A regény „posztbeatnik” hősei is ugyanettől a paradoxontól szenvednek. Tobby Litt valószínűleg szándékoltan lecsupaszított nyelvezete, érzelemmentes mondatai csak még személytelenebbé teszik a Gátlástalanok klubjának amúgy mozgalmas, sokszereplős történetét. A regény utolsó jelentében Mary és Dean egy szakadék szélén üldögélve várják Jack, az új Godot visszaérkezését. Az út előttük véget ér, a semmibe fut.

Toby Litt: Gátlástalanok klubja
Ulpius-ház Kiadó
334 oldal, 980 Ft

 
 
 

Koncz Tamás

Ulpius-Ház Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu