buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 6, hétfo
Vilmos és Bíborka napja

Évfordulók:
1937: Juhász Gyula halála (Szeged)
1992: Isaac Asimov halála (New York)
2005: Saul (er. Solomon) Bellow halála (Brookline)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Színes Magyarország


2004.09.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

A nyolcvanas évek végén, amikor először jártam Finnországban, az egyik kiadótól katam egy nagyméretű, színes albumot Visions of Finland címmel. Azóta sokszor mondtam s mutattam barátaimnak, kiadóknak, hogy egy ilyen könyvet kellene készíteni Magyarországról is. Ezt mintha meghallotta volna a Helikon Könyvkiadó, de inkább gyanítom, hogy ettől függetlenül, felkérte a fotós Korniss Pétert, hogy fényképezőgépe segítségével mutassa be a mostani Magyarországot, ahogy ő látja. Korniss, aki 1949 óta Budapesten él; Erdélyben, Kolozsvárott született 1937 augusztus 4- én. Valaha jogásznak készült, de 1956-os tevékenysége miatt eltávolították az egyetemről.

Segédmunkásként különböző munkahelyeken dolgozott, majd a Budapesti Fényképész Szövetkezet riportosztályán helyezkedett el. 1961–1991: a Nők Lapja szerkesztőségében dolgozott, először mint gyakornok, később riporterként s végül mint a lap művészeti szerkesztője. 1991–1999 között a Színház című folyóirat képszerkesztője. Jelenleg szabadúszó fotográfus. Tagja az amszterdami World Press Photo és az amerikai W. Eugene Smith Alapítvány Tanácsadó Testületeinek. 1975-ben Balázs Béla díjjal, 1983-ban Érdemes Művész címmel, 1995-ben A Magyar Művészetért díjjal, 1996 március 15 alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki. 1999-ben Kossuth-díjat kapott. Dokumentarista fotográfusként lett ismertté. A hetvenes évek végétől tíz éven keresztül egy ingázó munkás életét követte fényképezőgépével s ebből a munkából A vendégmunkás (1988) címmel jelentetett meg egy albumot. Több mint három évtizedet szentelt az eltűnőben lévő paraszti életforma és kultúra megörökítésének, főleg Erdélyben. Eddig tizennégy önálló kötete jelent meg. Ez tehát a tizenötödik, amely a címe szerint is a fényes Magyarországot mutatja be. Az előszóból idézek, amelyet Habsburg Ottó írt: „Korniss Péter FÉNYES MAGYARORSZÁG című fotóalbuma azzal a szándékkal készült, hogy ennek az érzékeny, rendkívül egyéni látású fotóművésznek a szemén keresztül lássuk egy pillanatra Magyarországot. Illetve nemcsak egy pillanatra, hanem minden alkalommal, amikor csak fellapozzuk ezt a könyvet.

Lássuk szépnek, fényesnek és egyre fényesebbnek. Azért ilyennek mert szeretettel figyeljük. Most, az Európai Unióhoz való csatlakozás idején, még egyszer végigtekintünk rajta. Keletről Nyugatra megyünk a könyv lapjain akárcsak a történelmi változásban. Láthatjuk a tájat, földet, folyót, a tájban élő embert, virágot, madarat, múltat és jelent. Egy közép-európai valóságdarabot. Szépet.” A könyv, amelyhez Száraz Miklós György írt kísérő szöveget, az ország táji tagozodását követve a következő fejezetekből áll: Tiszahát, Felföld, Rónaság, Dél dombja, Balaton, Őrvidék, Dunakanyar, Bakony vidék és Budapest. A címlapon, amely Balaton északi partján készült, egy csöndes kikötő látszik: középen egy lombos fa (de milyen fa!), fölötte fodros felhők (de milyen felhők!), s minden kékbe öltözve ragyog, fénylik. Ez a kép és ez a csönd jutatta eszembe Cs. Szabó László esszéjének (Balatoni képeslapok) egy részletét, amely nagyon is ideillő szép vallomás. Az író Szigligeten, a parton áll, háttal a víznek, nézi a hegyeket, s közben észrevesz egy kétablakos pincét: „Hárman ülnek előtte. A hajós fölemeli a látcsövét. Három férfi. De ahányszor csavar a csövön, annyifélének látszanak. »Kik azok?« kérdi egy arra szálló sirálytól. »A Halász, a Vadász s a Madarász« feleli a sirály. Három király üzeni a réti sas a nád felől. A Vitéz, a Diák s a Költő szól cikázva a fecske. Elballag egy felhő, kicsit megáll, jól megvizsgálja a borozgatókat. Három magyar mondja hozzáértőn.

Az egyik borozó föláll s poharát a túlsó partnak emeli. Ott túl, Olaszország felé bandukolnak a somogyi jegenyék. Hazám, mondja magában. De a hajós így is meghallja és sokáig néz a vízre.” A fotós is sokáig néz, és egy pillanat alatt határoz. Képeiben a pillanat és az idő teljessége együtt és egyszerre van jelen. Vagyis ott van a múlt és a jelen. Ilyen kötet hát Korniss Péter fotóalbuma. Ez az ezerszínű és ezeréves Magyarországról szóló képes beszámoló és összefoglaló.

Fényes Magyarország
Korniss Péter fotóalbuma
Helikon Kiadó
200 oldal, 7990 Ft

 
 
 

Molnár S.

Helikon Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu