buy Windows 10 Professional Key buy Windows 10 product Key microsoftwarestore.com www.troilus.es anneshealinghands.nl canada goose jas parajumpers outlet
2020. április 6, hétfo
Vilmos és Bíborka napja

Évfordulók:
1937: Juhász Gyula halála (Szeged)
1992: Isaac Asimov halála (New York)
2005: Saul (er. Solomon) Bellow halála (Brookline)

Összes évforduló...

 Archívum
Elofizetés

 

Legyen a kezdőlapja az UjKonyvPiac.hu!(IE)Tegye az Új KönyvPiacot kedvencei közé!(IE)UjKonyvPiac.hu-t a Sidebarba!(NS6+)

 

 
Halálnapló


2004.09.09

A cikk nyomtatása...Küldje el e-mailen...

Egy könyv – két kiadás. A Halálnapló első, 1993-ban a Jelenkornál megjelent kötetét lapozom, a kötetben a baráti dedikáció. Aztán a Halálnapló második kiadását ütöm fel, ez – alig valamivel több mint tíz esztendővel az első megjelenést követően – az életmű-sorozatot nyitja. A Halálnapló a halál után elindított életműsorozatot. Döbbenetes az átalakulás: az első megjelenés szövege csupa vibrálás, keresés, azt érezzük rajta, hogy semmi sem végleges, minden mozgásban van, még minden megtörténhet. Az életmű-sorozat már a megdermedt szöveget őrzi, itt minden állandó, végleges, lezárt egészen addig, amíg – ha a sorozat kiteljesedik, ez is megtörténik majd – a szöveg ismét el nem kezdi élni életét. Akkor már a szövegek, szövegrészletek között teremtődnek kapcsolatok, új összefüggéseket, kötődéseket veszünk észre, ahogyan az lenni szokott a lezárult életművek esetében.

A Halálnapló az első kiadásban élt: emlékszem, amikor olvastam, az állandó vibrálásra, mostanra mintha elsimultak volna azok a vibrálások, úgy gondolom, a vibrálások hozzátartoztak Balassa Péter életéhez, elképzelhetetlen lett volna, hogy bármi is, amibe belekezdett, lezáruljon körülötte. A Halálnapló most a két szélső állapot – az állandó vibrálás, életesség és az életműbe való betagozódás – között létezik, s így is sokat megmutat magából. A Halálnapló – 1986-ban kísérlet volt az esszéírói tér megteremtésére. Félelmes kísérlet, utólag talán még erősebben érződik az olvasó döbbenete, mint korábban, hiszen akkor minden mozgás, keresés, tájékozódás volt. Most?

A halál „bemérése”, kísérlet a napi esetlegességekből való kilépésre, az örök mérték keresése. A Halálnapló reális fikciója: Andrej Tarkovszkij betegségének nyomon követése, a halálhoz vezető útjának értelmezése: „…meg fog halni, ahogy mondják éppen a telefonban, hiszen tüdőrákja van… Kapkodva rágyújtok, mélyen leszívom a füstöt, elvigyorodom. Hát persze, mi más, ez csak természetes”. S még egy idézet a valós fikciós tér megteremtése kapcsán: „Még aznap, most 1986. március 6-án úgy döntök, hogy követem a követhetetlent: megpróbálom elkísérni a fejemben, a szívemnek nevezett izomcsomóban és a levegővételemmel addig a pillanatig, amelyről nem tudunk semmit…” Hát ezért, a célkitűzése miatt volt döbbenetes ez a vállalkozás. Jól tudta ezt Balassa is: „Halálnaplónál csak a napló halálát írni jobb…” – mondja többször is a könyvben. S tudta-e, hogy a Halálnaplót halálok kísérik? Tudta.

Idézem a névsort: Erdély Miklós, Hekerle László, Szederkényi Ervin… Idézem, amit Szederkényi kapcsán írt: „1986. március 6-án este, úgy 11 felé hallottam hírét először, hogy Tarkovszkij meg fog halni, aznap kezdtem a naplót, nem tudván még, mibe mentem bele, hogy ez az előzetes gyász jóval az orosz december 29-iki halála előtt mások siratásává is fajul. Két nap híján egy év múlva, idén március 4-én temetjük Ervin barátunkat, a Tarkovszkij halálát követő kilencedik héten…” Most csak eddig idézem ezt, s előveszem a konklúziót: „A napló démona tárgyával egyenlő. Ez a sok valóságos vagy emlékezetből felidézett, egyre szörnyűbb halál, amely betegségének híre óta Tarkovszkij haldoklását kíséri, s ezt a naplót oly kétessé teszi! Mintha azzal, hogy naplót kezdtem írni, Tarkovszkij haldoklására és szellemére, ölni is kezdtem (volna?).

Előbb van a siratás, mint a halál, szégyenletes a mondatoknak ez a beteljesítése. A szó öl. Silentium universi? Nincs feloldás és nincs jóvátétel. Maradjon lábon ez a töménytelen, érthetetlen szenvedés!” S tudta-e, hogy az a tér, amelybe az életet és a halált átmentette, pusztulásra ítélt? Tudta. Idézem. „A napló halála tudtom és beleegyezésem nélkül, látószögemen kívül ismeretlen (ország?)úton, véglegesen megtörtént. Az lett, amit némán és vakon, kétségbeeséssel, félve, mozdulatlanul vártam, mint egy alattomos gyilkos, hogy a világ, ez az alattom: én, megmutassa majd: semmi sincs úgy, sem amúgy, sem nyugalom, sem hányódás, sem túr, sem tűnődik”. S tudta-e, hogy a halálokkal, a napló halálával a saját halálát is írja? Tudta. Olvassuk csak: „A halálról való gondolkodás nem spekulatív, hanem előzetes tapasztalás. Ebben a tájékozódásban halottaink segítenek. Mert a halott, bárki, aki egykor élt, tény marad, azt követően is, hogy esetleg már senki sem emlékszik rá” – nem idézem tovább, itt most az első mondat az igazán fontos.

A Halálnapló belső ideje a rendszerváltás időszakára esik. 1986–1992: azt is mondhatnánk, hogy hiteket adó időszak naplója lehet egy akkori napló. Balassa Péternek is megvoltak a maga hitei a rendszerváltás kapcsán – ezekből a hitekből, reményekből azonban semmi nem tűnik fel a Halálnaplóban. Akkor, az első olvasáskor ezt a rövid távú, éppen aktuális csalódásaink felnagyítódásának láttam, ebben a vonatkozásban is kilépésnek a napi estlegességekből. Most már másként látom ezt, úgy is mondhatnám, hogy Balassa Pétert jobban érdekelte a halál, mint a társadalom mozgása. Mondhatnám, de mégsem mondom, mert a társadalom mozgása is nagyon érdekelte. Ha egyszer valóban meg akarjuk érteni, hogy mi történt itt nyolcvankilenc előtt és mi történt nyolcvankilenc után, akkor Balassa Péternek a közéletből(?) politikából(?) való kiszorulásának folyamatát is mérlegre kell tennünk. Ahogy mások kiszorulását is meg kell értenünk, hogy legalább tudjuk, mi történt velünk nyolcvankilenc után. S azért is, mert az életet és halált úgysem érthetjük meg. A Halálnapló a szerzője halála után ismét csak ezt az örök igazságot tudatosítja bennünk.

Balassa Péter: Halálnapló
Balassa Péter művei 1.
Palatinus Kiadó
412 oldal, 2500 Ft

 
 
 

Füzi László

Palatinus Kiadó

 
Osztályzat:Az eredmény kijelzéséhez minimum
10 szavazat szükséges

 

 
Fórum

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás.
Írja meg véleményét a Fórumra!

Felhasználói név:
Jelszó:
Amennyiben nincs még felhasználói neve és jelszava, kerjük itt regisztrálja magát!

Hozzászólás:

 

 
 

 


Partnereink:


Honlaptérkép


©1997-2020 Új KönyvPiac
Minden jog fenntartva.
Tel: (06 1) 210-9933; Fax (06 1) 210-9935
E-mail: ujkonyvpiac@ujkonyvpiac.hu